دولت پزشکیان و ابرچالشهای اقتصادی
رویداد 24 | روزنامه جهان صنعت با اشاره به ابرچالشها و مشکلات متعددی که دولت پزشکیان با آن مواجه است، درصدد پاسخ به این پرسش برآمده که اقتصاد ایران چطور احیا میشود؟
این روزنامه اقتصادی نوشته: «پزشکیان باید با اقدامات کوچک که نتایج ملموسی دربر داشته باشد، جامعه را نسبت به اراده و توان دولت خود دلگرم و البته جسارت اصلاحات بزرگتر را در کابینهاش تقویت کند. درهمتنیدگی چالشهای اقتصادی باعث میشود دست زدن به اصلاح در یک حوزه، سایر بخشها را نیز به تلاطم وادارد و هدایت اصلاحات اقتصادی در این شرایط سنگ بسیار بزرگی پیشپای دولت است.»
جهان صنعت در شرح وضعیت موجود نوشته « مشخصه اقتصادی وضعیت موجود نشان میدهد که اقتصاد این قابلیت را دارد که به مساله اصلی امنیت ملی بدل شود» و تاکید کرده که « اقتصاد کشور مستعد رکود است و غول تورم همچنان در حوالی جامعه قدم میزند.»
این روزنامه اقتصادی در ادامه آورده است: « اقتصاددانان میگویند هر اقتصادی برای رشد چند نیروی پیشران فوری نیاز دارد؛ حکمرانی خوب، سیاست اقتصادی، ثبات، روابط خارجی بدون تنش و بخشخصوصی با انگیزه و پرامید. نتیجه تصمیمهای آگاهانه و ناآگاهانه سیاستمداران در از کار انداختن سیلندرهای اقتصاد، کاهش تولید و کاهش ظرفیتهای بالقوه اقتصادی کشور است. دوام و بقای یک کشور نیازمند رشد اقتصاد است و اگر نیروی محرکه اقتصاد به درستی کار نکند، رشدی اتفاق نمیافتد. در حال حاضر موتور بخشخصوصی در ایران از حرکت باز مانده و رشدی که سیاستمداران به آن دل خوش کردهاند، رشد اقتصاد دولتی است؛ اقتصادی که با نفت میسوزد و مواهبش نصیب دولت میشود، اما دودش به چشم مردم میرود. سیاستمداران ایرانی رویاهای خود را در برنامههای توسعه مطرح میکنند و همین رویاها به برنامه تبدیل میشود. پیشبینی رشد ۸ درصدی برای اقتصاد ایران بدون توجه به محیط سیاسی مناسب رشد، یکی از همین رویاهاست. از سوی دیگر در کشور ما تا سطح عمیقی قیمتها افزایش پیدا میکند، داد همه در میآید، اما هر بلایی که سر رشد اقتصاد میآید کسی اعتراض نمیکند، به همین دلیل اقتصاددانان معتقدند یکی از مهمترین پایههای اصلاحات باید اصلاح نظام حکمرانی باشد. به باور اقتصاددانان ما به نوعی از حکمرانی نیاز داریم که به حقوق مالکیت احترام بگذارد، در جهت کاهش سطح فساد گام بردارد، از منافع اکثریت محافظت کرده و برای توسعه برنامهریزی کند.»
جهان صنعت با تاکید بر اینکه «هیچ اقتصادی رشد نمیکند مگر اینکه سیاستهای اقتصادی معطوف به آن، ثبات داشته باشد و آحاد اقتصادی قادر به پیشبینی متغیرهای اصلی آن باشند» نوشته: « در حال حاضر وجود تورم بالای ۴۰ درصد و دشواری پایین آوردن آن به دلیل موانع ساختاری و نفوذ ذینفعان، محیط اقتصاد کلان را بیثبات کرده است. به میزانی که اقتصاد به ثبات و پایداری نزدیک شود و محیط کسبوکار مساعد باشد، انگیزه برای سرمایهگذاری بلندمدت و تولید و ایجاد ارزشافزوده افزایش مییابد و به میزانی که اقتصاد در ورطه بیثباتی و تورم بالا گرفتار شود، انگیزه سرمایهگذاری و کارآفرینی از بین میرود. نتیجه تصمیمسازیهای غلط سیاستمداران، تعطیل کردن اقتصاد، کاهش تولید و کاهش ظرفیتهای بالقوه اقتصادی کشور است. بخشخصوصی موتورمحرکه تحرک اقتصاد و رشد آن است. تداوم و ثبات یک کشور مستلزم داشتن رشد اقتصادی متداوم است و اگر چیدمان اقتصاد خوب کار نکند، اقتصاد از حرکت باز میایستد.»
ابن فرقد مىگويد: نزد امام صادق-عليه السّلام-بودم كه غلام عجمى نامهاى آورد و مىخواست عربى سخن بگويد اما نمىتوانست و هذيان مىگفت به حدى كه گمان كردم امام او را طرد كند. ولى حضرت فرمود: چون نمىتوانى به زبان عربى سخن بگويى پس به هر زبانى غير از عربى كه خوب مسلط هستى با آن زبان سخن بگو؛ چون كه من به هر زبانى كه سخن بگويى آن را مىفهمم. غلام، تركى سخن گفت و حضرت به همان زبان پاسخ او را داد و غلام با شگفتى رفت .
الخرائج و الجرائح ج۲ ص۷۵۹
عوالم العلوم ج۲۰ ص۳۶۷
آقای محمدی هم ترک است.