روزنامه اسرائیلیهاآرتص مطرح کرد
آتشبس سوریه؛ طلوع اتحاد مستحکم ایران-روسیه از دمشق
باوجودآنکه اسرائیل ممکن است وجود رژیم اسد را به تقسیم قدرت میان گروههای کوچک نظامی ترجیح دهد، این رژیم همچنین باید در نظر داشته باشد که یک ایران قدرتمند نفوذ خود بر اسد و حزبالله را رها نخواهد کرد.
رویداد۲۴- باوجودآنکه اسرائیل ممکن است وجود رژیم اسد را به تقسیم قدرت میان گروههای کوچک نظامی ترجیح دهد، این رژیم همچنین باید در نظر داشته باشد که یک ایران قدرتمند نفوذ خود بر اسد و حزبالله را رها نخواهد کرد.
به گزارش رویداد۲۴ به نقل از روزنامه اسرائیلیهاآرتص، نیمهشب پنجشنبه بود که آتشبس در سوریه آغاز شد. تعداد دفعاتی که آتشبس در این کشور اعلام شده و پس از چند ساعت یا روز شکسته شده را نمیتوان بهآسانی برشمرد.
اما این بار به نظر میرسد که آتشبس شانس بیشتری دارد: بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه طرحی که از سوی ترکیه و روسیه و با همکاری ایران ارائه شده را تأیید کرده؛ بزرگترین گروه مخالفان شرایط این طرح را پذیرفته؛ و انگیزه اجرای آن مدت مدیدی وجود داشته است. ابتکار معنادار این بار، غیبت آمریکا پشت میز مذاکرات و ورود ترکیه بهعنوان یک عضو مؤثری که بر تروریستهای سوریه نفوذ دارند، بود.
خوشبینیها باید تااندازهای تعدیل شود چراکه این توافق شامل مبارزه علیه داعش یا حمله به جبهه فتح الشام نمیشود. جبهه فتح الشام هنوز آنقدر قدرت و کنترل در سوریه دارد که میتواند جنگ علیه دیگر گروههایی که به آن مرتبط هستند و موافق نزدیکی آن به سازمانهای مشروع نیستند را تجدید کند.
چه این آتشبس ادامه بیابد، چه نیابد، اتحاد روسیه-ترکیه-ایران این طرفها را در نیمه ژانویه در آستانه، پایتخت قزاقستان گردهم میآورد تا زمینه برگزاری کنفرانس ژنو ( در هشت فوریه) را فراهم کنند. عنصر تازه دیگر این است که این بار گفته میشود آتشبس سراسری است و تنها یک آتشبس محلی که سال گذشته با میانجیگری روسیه انجام شد، نیست.
این اقدام نتیجه مستقیم پیروزی حلب توسط ارتش سوریه و نیروهای ایرانی، و شکست تروریستهایی است که باوجودآنکه بخشهای گستردهای از این کشور را در اختیار دارند، ضربه روحی و نظامی بدی در حلب خوردند. حلب برای حلب ناتوانی این تروریستها را حتی در برنده شدن در یک جنگ محلی بزرگ را نشان داد، چه رسد به کسب مزیتهای استراتژیک.
در این شرایط غیرممکن نیست که دور شدن آمریکا از این جنگ، منجر به پیشبرد مذاکرات با رهبری روسیه شود. این مسیر در راستای سیاستهای اسرائیل است که در چنین شرایطی رژیم اسد را به چندتکه شدن سوریه میان گروههای شبهنظامی کوچک ترجیح میدهد.
در ادامه گزارش این روزنامه اسرائیلی آمده: اما اسرائیلی باید شرایط ایران در سوریه را در نظر بگیرد، ضمن اینکه ایران نفوذ خود بر اسد و حزبالله را از دست نخواهد داد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل میتواند به اسرائیلیها از روابط نزدیکتر –واقعی یا خیالی- میان اسرائیل و کشورهای «میانهروی» عرب بهعنوان بخشی از دیوار دفاعیاش در مقابل ایران بگوید. اما این کشورها ازجمله عربستان هنوز نتوانستهاند توانایی خود برای کاهش نفوذ ایران در منطقه را به اثبات برسانند.
همچنین باید به خاطر داشت که جنگ سوریه که منجر به ائتلاف ایرانی-ترکی-روسی شد، نیز باعث از هم پاشیدن ائتلاف کشورهای عربی شده و عربستان و مصر –همان کشورهایی که اسرائیل باافتخار به ارتقا روابط با آنها اشاره میکرد- را مسیر خطرناک تصادم قرار داده است.