برایان هوک کیست؟ | حامی ایده فشار حداکثری بر ایران که رهبر تیم انتقالی ترامپ در وزارت خارجه آمریکا شد
رویداد۲۴ | برایان اچ هوک (زاده ۱۹۶۸) ۱۳۴۶ و پنجاه و شش ساله است. او از اواخر دهه ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ شمسی یا دهه ۹۰ میلادی مشغول شغلهای سیاسی و دیپلماتیک در دولت آمریکا است.
هوک مدرک لیسانس بازاریابی خود در سال ۱۹۹۰٬ ۱۳۶۸ از دانشگاه سنت توماس گرفته بعد از آن به کالج بستون رفته و در آنجا فلسفه خوانده است و مدرک دکتری حقوق خود را هم از کالج حقوق دانشگاه آیووا دریافت کرده.
در دوران دولت جورج دبلیو بوش، هوک به عنوان دستیار وزیر امور خارجه در امور سازما های بین المللی وارد فعالیت دیپلماتیک برای دولت شد. او در این دولت به عنوان مشاور ارشد سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد؛ دستیار ویژه رئیس جمهور در امور سیاست در دفتر رئیس کارکنان کاخ سفید؛ مشاور دفتر سیاسی حقوقی وزارت دادگستری ایالات متحده کار کرده است.
پس از پایان دولت بوش٬ هوک یک شرکت مشاوره بینالمللی مستقر در واشنگتن دی سی تاسیس کرد٬ اما در سال ۲۰۱۲ عضو ستاد انتخاباتی رامنی شد و در آنجا به عنوان مشاور ارشد سیاست خارجی کار کرد. او ریاست گروه ویژه سیاست خارجی و امنیت ملی پروژه آمادگی رامنی را بر عهده داشت.
بعد از این که رامنی در انتخابات ریاست جمهوری شکست خورد٬ هوک هم دوباره به بازار مشاوره سیاسی برگشت و در سال ۲۰۱۳، یک گروه ضد انزواگرایی را پایه گذاری کرد که قصد داشت به رهبران سیاسی در مورد سیاست خارجی اطلاعات بدهد.
برایان هوک در دولت اول دونالد ترامپ
بعد از این که ترامپ به رییس جمهوری رسید و هوک در اوایل سال ۲۰۱۷، توسط رکس تیلرسون وزیر امور خارجه و مشاور ارشد سیاست خارجی وزیر امور خارجه به عنوان مدیر دفتر برنامهریزی سیاست در وزارت امور خارجه منصوب شد. یکی از نقاط عطف کار او به عنوان عضو وزارت خارجه دولت ترامپ توصیه او به تیلرسون در مورد نادیده گرفتن مسائل حقوق بشری در دولتهای همسو با آمریکا بود. او در این مورد در یادداشتی خطاب به تیلرسون نوشته است که «آمریکا باید (در مورد حقوق بشر) با دولتهای دوست خود متفاوت از دولتهای دشمن رفتار کند؛ چرا که در غیر این صورت کشور با دشمنان بیشتر و دوستان کمتر رو به رو خواهد شد.»
مسئولیت برایان هوک درباره ایران
در دولت ترامپ تمرکز هوک بر فراهم کردن مشاوره در مورد آسیا و خلیج فارس بوده است٬ در نتیجه در سال ۲۰۱۸ وقتی پمپئو گروه اقدام ایران را برای هماهنگی سیاست آمریکا در مورد ایران ایجاد کرد٬ طبیعی بود که ریاست آن به هوک واگذار شود.
در جریان خروج امریکا از برجام هوک ماهها بین اروپا و آمریکا سفر میکرد تا به مسیر مشترکی برای هدایت مساله توافق هستهای ایران دست پیدا کند. او همچنین یکی از مذاکرهکنندگانی بود که در مورد مذاکره برای آزادی دو زندانی آمرکیایی تبار در زندانهای ایران تلاش میکرد.
بعد از این که ترامپ جان بولتن مشاورامنیت ملی دولت خود را در سال ۹۸ برکنار کرد٬ برایان هوک یکی از گزینههایی بود که پیشبینی میشد، جانشین بولتن شود.
ماجرای برخورد برایان هوک با کارمند ایرانی وزارت خارجه آمریکا
دوران حضور هوک در وزارت خارجه آمریکا بدون حاشیه نبوده است. در سال ۹۹ یک گزارش داخلی علیه یکی از کارمندان ایرانی تبار وزارت خارجه آمریکا به نام «سحر نوروز زاده» منتشر شد که در آن ادعا شده بود خانم نوروز زاده متولد ایران است. این گزارش باعث شد هوک برخورد ناشنایستی با این کارمند وزارتخانه داشته باشد. البته موضوع بعدا ختم شد و مساله نوروززاده هم به کار خود ادامه داد. اما حاشیهها در کارنامه برایان هوک باقی ماند.
مسئولیت برایان هوک درباره اسرائیل
بعد از اینها هوک به عضویت گروهی در آمد در آن قرار بود طرح توافق قرن ترامپ برای همراه کردن کشورهای عربی با اسرايیل آماده شود. هوک در آمادهسازی این طرح مسئول رایزنی در مورد موضوعات اقتصادی و سیاسی بود. این همان طرحی است که بعدا به توافق ابراهیم مشهور شد که در سال ۲۰۲۰ به امضا رسید اما در عمل هرگز به اهداف خود برای همراه کردن اعراب با اسرائیل درست پیدا نکرد.
برایان هوک تا اواخر تابستان سال ۲۰۲۰ به عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور ایران برای دولت ترامپ کار میکرد اما بعد به طور ناگهانی از این سمت استعفا داد هر چند در کار تدوین توافق ابراهیم باقی ماند. او در دوران کارش به عنوان نماینده ویژه آمریکا در مورد ایران معمار و حامی ایده فشار حد اکثری بر ایران بود و مذاکرات بین اسرايیل و امارات برای افزایش فشار بر ایران را هدایت میکرد که در نهایت منجر به بازگشت ایران به مذاکره به دولت آمریکا نشد.
هوک بعد از دولت ترامپ
هوک پس از ترک دولت به شغل خصوصی مشاوره سیاست خارجی و همطور مشاوره برخی مقامات رسمی از جمله یک فرماندار و یک سناتور سرگرم بود. گاهی هم در این میان برخی کارهای دانشگاهی انجام می داد و همین طور از طرف ترامپ به عضویت در هیئت امنای مرکز بین المللی وودرو ویلسون در موسسه اسمیتسونیان منصوب شد.
رسانهها در روز اعلام پیروزی ترامپ خبر دادند که ترامپ هوک را به عنوان رییس تیم انتقالی خود برای تحویل وزارت خارجه انتخاب کرده است. احتمال این که ترامپ یک بار دیگر هوک را به عنوان نمایده ویژه ایران معرفی کند، وجود دارد اما ممکن است هوک در این دولت سمتهای بالاتری مانند مشاور امنیت ملی هم به دست بیاورد.