سایه سنگین ژنرال سیسی بر مصر| عبدالفتاح السیسی کیست و چرا مردم علیه او شوریدند؟
رویداد۲۴| روح انگیز درّی: عبدالفتاح سعید حسین خلیل السیسی رئیسجمهور ششم و کنونی مصر است که از سال ۲۰۱۴ این سمت را بر عهده دارد. سیسی که رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح مصر بود، در ۳ ژوئیه ۲۰۱۳ در پاسخ به تظاهرات انبوهی که پیشتر در ۳۰ ژوئن برگزار شده بود، مداخله کرد و محمد مرسی رئیسجمهور وقت را برکنار کرد.
او قانون اساسی ۲۰۱۲ مورد حمایت اخوانالمسلمین را منحل و در کنار چهرههای عالیرتبه مخالف و مذهبی، یک نقشه راه سیاسی جدید پیشنهاد داد که شامل رایگیری برای یک قانون اساسی جدید، انتخابات جدید پارلمانی و ریاست جمهوری بود. او حکومت اخوان و هواداران اسلامگرای آن و سپس مخالفین لیبرال را در ماههای بعد سر کوب کرد.
سیسی در مارس ۲۰۱۴ در پاسخ به درخواست هوادران ضد اخوانالمسلمین از ارتش استعفا داد و در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۴ نامزد شد. بسیاری از گروههای سیاسی و اخوانالمسلمین این انتخابات را که فقط یک نامزد مخالف داشت تحریم کردندو در نتیجهٔ سیسی با کسب ۹۶٪ آرا پیروز شد و در انتخابات ریاستجمهوری مصر (۲۰۱۸) مجدداً با کسب ۹۷ درصد آرا در جایگاه ریاست جمهوری مصر ابقا گردید. اما چگونه مردی که در کودکی رویای رییس جمهور شدن در مصر را داشت در عین تحقق رویای خود به چهرهای مستبد تبدیل شد.
عبدالفتاح سیسی؛ کودکی که در رویاها با انورسادات حرف میزد
سیسی در نوزدهم نوامبر سال ۱۹۵۴ در قاهره از پدر و مادری اخوانی به دنیا آمد. عبدالفتاح سیسی در کودکی معتقد بود قرار است رئیسجمهور مصر شود. او در رؤیاهایش با انور سادات، از حاکمان سابق مصر، در مورد چنین امیدهایی صحبت میکرد. دوستان دوران کودکیاش میگویند همیشه کت و شلوار وکراوات میپوشید و کراوات میزد.
بیشتر بخوانید: سیاستمدار مصری و معروف به بانک اخوانالمسلمین را بشناسید| یوسف ندا کیست؟
در سال ۱۹۷۷ وارد ارتش مصر شد و در دوازدهم اوت ۲۰۱۲ توسط محمد مرسی به سمت وزارت دفاع مصر گمارده و جانشین محمد حسین طنطاوی شد و تا ۲۵ مارس ۲۰۱۴ که برای نامزدی انتخابات ریاست جمهوری استعفا کرد، در این سمت قرار داشت.
سیسی پیش از رسیدن به کرسی وزارت دفاع مصر در دولت هشام قندیل مدیر واحد اطلاعات نظامی در ارتش بود. او مدرک کارشناسی خود را در رشتهٔ علوم نظامی از دانشگاه ارتش در قاهره گرفته و برای ادامهٔ تحصیل به انگلستان سفر کرده و در سال ۱۹۹۲ موفق به کسب درجهٔ کارشناسی ارشد در رشتهٔ علوم نظامی در این کشور شدهاست.
او علاوه بر تحصیل در انگلیس به آمریکا نیز سفر کرده و در آنجا آموزشهای ویژهٔ اطلاعاتی دید.
سیسی در سال ۲۰۰۵ در کالج جنگ ارتش ایالات متحده تحصیل میکرد و پیش از آن هم فرمانده نظامی بود. آن سال پایاننامهای نوشت با مضمون دموکراسی در جهان عرب.
او در سال ۲۰۱۱، به عنوان مدیر اطلاعات نظامی منصوب شد. همان سال مصریها به میدان تحریر رفتند و خواستار استعفای حسنیمبارک شدند. پس از برکناری رئیسجمهور ظالم از قدرت، سیسی یکی از نظامیانی بود که به طور موقت مسئولیت کشور را بر عهده گرفت. زمانی که محمد مُرسی از اعضای اخوانالمسلمین در انتخابات اوت ۲۰۱۲ پیروز شد، سیسی اعتماد او را جلب کرد و به عنوان وزیر دفاع منصوب شد.
وقتی مصریهای سرخورده در سال ۲۰۱۳ استعفای مرسی را خواستار شدند، سیسی متحد سابق خود را با کودتا برکنار کرد. بسیاری از مصریها این مرد نظامی را میپرستیدند و خواهان ثبات نسبی بودند. نیروهای امنیتیِ مصر در ماه اوت، حدود ۱۰۰۰ معترض را در قاهره کشتند. سیاست استبداد یک دهه بعد هنوز در مصر حکمفرما است.
عبدالفتاح سیسی؛ دشمن شماره یک اخوان المسلمین
سیسی در سال ۲۰۱۴ مصادف با فروردین ۱۳۹۳، نامزد انتخابات ریاستجمهوری مصر (۲۰۱۴) شد و یک ماه بعد اعلام کرد که اگر او برنده انتخابات شود گروه اخوانالمسلمین دیگر وجود خارجی نخواهد داشت. با اعلام نامزدی سیسی، حسنی مبارک، رئیسجمهور اسبق مصر و احمد شفیق رقیب محمد مرسی و نفر دوم انتخابات پیشین ریاست جمهوری مصر از وی اعلام حمایت کردند.
در مراسم تحلیف سیسی، مرحوم امیر عبداللهیان، به عنوان معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه ایران شرکت کرد
او برای دور دوم ریاست جمهوری ۲۰۱۸ مصر با کسب ۹۷ درصد آرا برنده شد. مراسم تحلیف وی روز شنبه ۲ ژوئن ۲۰۱۸ در مجلس مصر در شهر قاهره برگزار شد که طی آن وی برای دومین بار به عنوان رئیسجمهوری این کشور سوگند یاد کرد.
عبدالفتاح سیسی و اوضاع آشفته مصر در دوران ریاست جمهوری اش
ارزش ارز از سال ۲۰۲۲ سه بار کاهش یافته و تعدیل دیگری در راه است. بدهی خارجی بیش از دو برابر تولید ناخالص داخلی (از ۱۷ درصد در سال ۲۰۱۳، به ۴۰.۳ درصد در سال جاری) شده است. مردم از پس معیشتشان برنمیآیند، زیرا قیمتها در سال گذشته بیش از ۷۰ درصد افزایش یافته است. سیسی به جای حمایت و تلاش برای بهبود وضعیت فقط اظهار فضل میکند. مثلاً میگوید: «اگر بهای پیشرفت و رفاه ملت، گرسنگی و تشنگی است، از خوردن و آشامیدن خودداری کنیم». مصریها او را به خاطر اقداماتش در جنگ اسرائیل و حماس نفرین میکنند و میگویند به درستی از فلسطینیها حمایت نکرده است.