موشک بالستیک برد بلند آگنی-۵؛ شاهکار ارتش هند
رویداد ۲۴| حسین فلاحی: آگنی-۵ (Agni-V) یک موشک بالستیک دوربرد (LRBM) است که توسط سازمان تحقیق و توسعه دفاعی هند (DRDO) ساخته شده است. این اولین موشک بالستیک قاره پیمای دوربرد هند است و گفته میشود که قادر به حمل کلاهک هستهای است. برد این موشک ۵۰۰۰ کیلومتر است.
آگنی-۵ در آوریل ۲۰۱۲ با موفقیت در سواحل اوریسا در شرق هند شلیک شد. با پرتاب موفقیت آمیزآگنی-۵، هند به باشگاه نخبگان کشورهایی مانند ایالات متحده، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا که دارای قابلیت موشک بالستیک دوربرد هستند، پیوست. اگرچه برد رسمی این موشک ۵۰۰۰ کیلومتر است، اما چین ادعا کرده است که این موشک هندی برد ۸۰۰۰ کیلومتری دارد.
همچنین آگنی-۵ یک بار نیز در دسامبر ۲۰۱۶ با موفقیت از جزیره ویلر شلیک شد. این موشک بین سالهای ۲۰۱۷-۲۰۱۸ وارد خدمت ارتش هند شد. آگنی-۵ متعلق به کلاس موشکهای آگنی (در زبان هندی به معنای آتش) است.
توسعه موشکهای دوربرد آگنی-۵هند
توسعه موشک بالستیک دوربرد آگنی-۵ در سال ۲۰۰۸ آغاز شد. اگرچه به عنوان یک توسعه برای موشک بالستیک میان برد آگنی-۳ توسعه یافته است، آگنی-۵ یک طرح کاملاً جدید است که با استفاده از بودجه آگنی-سه توسعه یافته است.
آگنی-۵ یک موشک سوخت جامد سه مرحلهای است که مرحله اول آن از آگنی-۳ اقتباس شد. دو مرحله این موشک از مواد مرکب ساخته شده بود. حدود ۶۰ درصد از زیرسیستمهای مورد استفاده در آگنی-وی مشابه سیستمهای آگنی-سه هستند.
سیستمهای باقیمانده، از جمله سیستم ناوبری اینرسی مبتنی بر ژیروسکوپ حلقهای و شتابسنج، با استفاده از فناوریهای پیشرفته توسعه یافتهاند. مرکز تحقیقات ایمارات، یکی از زیرمجموعههای سازمان تحقیق و توسعه دفاعی هند، فناوری ژیروسکوپ را عرضه کرد که برای موشکهای آگنی-سه و شوریا موفقیت آمیزبود.
سه مرحله موتور موشک کامپوزیت سوخت جامد این موشک به طور مستقل تا اواسط سال ۲۰۱۱ آزمایش شدند. در اولین پرتاب، زمان پرواز آگنی-۵ ۲۰ دقیقه به طول انجامید و در مرحله سوم موشک با ورود مجدد شلیک شد و کلاهک به هدف از پیش تعیین شده در برد بیش از ۵۰۰۰ کیلومتری محل پرتاب برخورد کرد. کشتیهای مستقر در نقطه میانی و هدف، مسیر موشک را دنبال میکردند.
بیشتر بخوانید: مشخصات موشک کروز Kh-۶۹ روسیه
آزمایش دوم این موشک از جزیره ویلر در سپتامبر ۲۰۱۳ انجام شد، در حالی که آزمایش سوم نیز با موفقیت از همان برد آزمایشی در ژانویه ۲۰۱۵ انجام شد.
این موشک قاره پیما دارای طول ۱۷.۵ متر، قطر دو متر و وزن پرتاب ۵۰ تن است. این موشک قادر است باری بیش از ۱۰۰۰ کیلوگرم را حمل کند و برد آن ۵۰۰۰ کیلومتر است که با کاهش بار میتوان آن را بیشتر افزایش داد.
کلاهک بازگشتی مستقل چندگانه (MIRV) و جزئیات سرجنگی
آگنی-۵ به چندین کلاهک بازگشتی مستقل چندگانه متصل شده است. کلاهک بازگشتی مستقل چندگانه ها میتوانند سه تا ده کلاهک هستهای مستقل حمل کنند. هر کلاهک را میتوان برای درگیری با اهداف مختلفی که صدها کیلومتر دورتر از یکدیگر قرار دارند اختصاص داد. همچنین میتوان دو یا چند کلاهک را برای ضربه بهتر به یک هدف اختصاص داد.
کلاهک بازگشتی مستقل چندگانه قابلیت حمله دوم را علیه اهداف سخت فراهم میکنند. کلاهک بازگشتی مستقل چندگانه همچنین مجهز به تجهیزات الکترونیکی برای پارازیت رادارهای متخاصم هستند. رهگیری چندین کلاهک بسیار سختتر از انهدام یک کلاهک است.
پیشرانه موشک آگنی-۵
آگنی-۵ از سه موتور سوخت جامد نیرو میگیرد. برای مرحله سوم از یک موتور موشک جامد کامپوزیت استفاده میکند. موتور مرحله اول موشک را تا ارتفاع ۴۰ کیلومتری به حرکت در میآورد، در حالی که مرحله دوم و سوم آن را به ترتیب به ارتفاع ۱۵۰ کیلومتر و ۳۰۰ کیلومتر میرساند. موشک در نهایت به ۸۰۰ کیلومتر میرسد و دوباره وارد جو زمین میشود تا به سمت هدف پرواز کند.
سکوی پرتاب موشک بالستیک دوربرد آگنی-۵
«آگنی-۵» موشکی است که مشابه موشکهای متحرک جادهای دانگ فنگ-۳۱ای چین با پرتابگر پرتاب میشود. پلت فرم پرتاب، پرتابگر سیار ریلی ۸ x ۸ تاترا (TELAR) است.
پرتابگر این موشک از فولاد ماراژینگ ساخته شده است و برای سالها فضایی کاملاً محفوظ برای حفظ موشک را فراهم میکند. پرتابگر به گونهای طراحی شده است که ۳۰۰ تا ۴۰۰ تن نیروی رانش ایجاد شده در زمان پرتاب موشک را تحمل کند.
سیستمهای ناوبری موشک آگنی-۵ هند
آگنی-۵ مجهز به سیستم ناوبری اینرسی مبتنی بر لیزر ژیروسکوپ و سیستم ناوبری میکرو مدرن است. سیستم ناوبری، کامپیوتر پرسرعت داخلی و نرم افزار تحمل خطا همگی در هند توسعه یافتهاند.
مشخصات فنی کلی آگنی-۵
نوع: موشک بالستیک دوربرد
توسعه دهنده: سازمان تحقیق و توسعه دفاعی هند
اولین پرتاب: آوریل 2012
وزن موشک : 50 تن
وزن کلاهک: بیش از 1000 کیلوگرم
برد: بیش از 5000 کیلومتر