مشخصات سامانه موشکی کروز اسکندر کِی
رویداد ۲۴ | حسین فلاحی: اسکندر-کِی (Iskander-K)، یک سامانه پرتاب موشک کروز کوتاه برد متحرک ساخت روسیه است که بر اساس شاسی کامیون نظامی ۸x۸ ساخته شده است. طراحی اسکندر-کی بسیار شبیه اسکندر-ام است که یک خودروی پرتاب کننده موشک بالستیک محسوب می شود.
درسامانه اسکندر-کی، این وسیله نقلیه را میتوان به دو تا شش واحد پرتاب کانتینر مجهز کرد که میتوانند ۹M۷۲۸ را که R-۵۰۰ نیز نامیده میشود شلیک کند.
تاریخچه سامانه موشکی کروز اسکندر کِی
اسکندر-کی برای اولین بار در می ۲۰۰۷ آزمایش و در سال ۲۰۰۹ وارد خدمت نیروهای مسلح روسیه شد. اسکندر-کی برای انجام حملات تاکتیکی-عملیاتی طراحی شده است. این سامانه موشکی متحرک کروز توسط نیروهای مسلح روسیه برای انجام عملیات رزمی در اوکراین مستقر شده است.
انواع اسکندر-کی:
- اسکندر: اولین نسخه از سامانه موشکی اسکندر که قادر به پرتاب موشک تاکتیکی تا برد ۲۰۰ کیلومتر است.
- اسکندر-ام: برد ۴۰۰ کیلومتر، سرعت ۶-۷ ماخ، ارتفاع پرواز تا ۶ تا ۵۰ کیلومتر. یک موشک رادارگریز با قابلیت حمل هستهای است. این موشک بلافاصله پس از پرتاب و نزدیک شدن به هدف، مانورهای فشردهای را برای فرار از موشکهای ضد بالستیک انجام میدهد. این موشک در طول پرواز نیز مدام مانور میدهد.
- اسکندر-ئی: نسخه صادراتی، برد: ۲۸۰ کیلومتر.
پرتاب کننده موشک
سامانه اسکندر-کی بر اساس شاسی کامیون نظامی ۸x۸ ساخته شده است. در ارتش روسیه، این خودرو مجهز به دو پرتابگر است که در داخل خودرو در حالت عمودی قرار می گیرند تا در مراحل شلیک، موشک را پرتاب کنند.
موشکهای اسکندر کِی
سامانه اسکندر-کی میتواند دو نوع موشک کروز از جمله ۹M۷۲۸ (SSC-X-۷) (که با نام آر-۵۰۰ نیز شناخته میشود) و موشک ۹M۷۲۹ (SSC-X-۸) را پرتاب کند. موشک کروز ۹M۷۲۸ دارای حداکثر شلیک ۵۰۰ کیلومتر است در حالی که موشک کروز ۹M۷۲۹ A برای انهدام اهداف زمینی طراحی شده است و قادر است در ارتفاع پایین پرواز کند تا خطرات کشف و اقدامات متقابل را برای سامانههای دفاعی دشمن سخت کند. همچنین سرعت آهستهتر و ارتفاع ثابت آن نیز حفظ پیوندهای داده با ماهوارهها را آسانتر میکند.
تحرک سامانه موشکی کروز اسکندر کِی
خودروی پرتاب کننده اسکندر-کی بر اساس شاسی کامیون نظامی MZKT-۷۹۳۰، ۸x۸ است که توسط کارخانه تراکتورسازی مینسک شرکت بلاروس طراحی و تولید شده است. این کامیون از یک موتور دیزلی YaMZ-۸۴۶ با قدرت ۵۰۰ اسب بخار نیرو میگیرد. لانچر کامیون میتواند با حداکثر سرعت جادهای ۷۰ کیلومتر در ساعت با حداکثر برد کروز ۱۰۰۰ کیلومتر حرکت کند.
خودروهای فرماندهی و پشتیبانی
یک باتری موشک کروز اسکندر-کی شامل ۴ کشنده برپاگر پرتابگر (TEL) و چهار وسیله نقلیه بارگیری مجدد ۹T۲۵۰E است که برای حمل دو موشک طراحی شده و مجهز به جرثقیل بارگیری است. این باتری همچنین شامل خودروی فرمان و کنترل ۹S۵۵۲ و وسیله نقلیه آماده سازی داده ۹S۹۲۰ و همچنین وسایل نقلیه نگهداری و تعمیر و وسیله نقلیه پشتیبانی حیات است.
قابلیت جنگی
پرتابگر اسکندر کی میتواند اولین موشک را ۱۶ دقیقه پس از استقرار پرتاب کند. پس از پرتاب اولین موشک، موشک دوم را میتوان در کمتر از یک دقیقه پرتاب کرد. وسایل نقلیه ارتباطی فرمان ۹S۵۵۲ و ۹S۹۲۰ میتوانند دادهها و اطلاعات را در زمان واقعی از پهپادها دریافت کنند و به خدمه اسکندر-کی امکان دریافت اطلاعات هدف را میدهند.
این به اپراتورها اجازه میدهد تا مناطقی را روی نقشه برای حملات هدفمند توسط طیف وسیعی از داراییهای دوربرد روسیه انتخاب کنند.سپس مختصات تأیید شده و با استفاده از رایانه در کابین ۹P۷۸-۱ وارد میشوند. یک بخش لینک داده در عقب خودرو وجود دارد که مختصات را به موشک منتقل میکند تا برای درگیری برنامه ریزی کند.
مشخصات فنی کلی موشک اسکندر- کی
نوع تسلیحات: سامانه پرتاب موشک کروز کوتاه برد متحرک
موشک ها: R-۵۰۰ (۹M۷۲۸) / ۹M۷۲۹
کشور طراح:روسیه
اپراتور: روسیه
برد شلیک موشک:تا ۵۰۰ کیلومتر
وزن موشک:۱۸۰۰ تا ۲۳۰۰ کیلوگرم
خطای دایرهای محتمل: ۵ متر
کلاهک: مواد منفجره قوی معمولی، هستهای
وزن کلاهک: ۵۰۰ کیلوگرم
ابعاد کامیون| طول: ۱۳.۰۷ متر؛ عرض: ۳.۵۱ متر؛ ارتفاع: ۳.۴۵ متر