مشخصات سامانه پدافند هوایی سپر ترکیه
رویداد۲۴ | حسین فلاحی: در اواخر دهه ۲۰۰۰، صنعت دفاعی ترکیه شروع به توسعه سیستمهای ضد هوایی بومی کرد. مجتمعهای موشکی تا به امروز چندین مدل از این دست را ساخته و به بهره برداری رسانده است که آخرین آنها مدل دوربرد سپر بود.
تاریخچه توسعه سپر
در سال ۲۰۱۸، ترکیه یک پروژه جدید سیستم دفاع هوایی دوربرد به نام Siper ("سپر" یا "ترنچ") را آغاز کرد. هدف از طراحی و توسعه این سامانه ایجاد یک مجموعه پدافندی دوربرد با قابلیت رهگیری اهداف آیرودینامیکی در فواصل حداقل ۱۰۰-۱۲۰ کیلومتری بود.
توسعه سامانه سپر به دو شرکت راکتسان وآسلسان سپرده شد. همچنین قرار شد در این پروژه مؤسسه دفاعی توبیتاک سیج حمایتهای علمی و فنی لازم را به این دو شرکت ارائه دهد. انتظار میرفت که توسعه یک سیستم دفاع هوایی که با مشارکت مشترک شکل گرفت حدود پنج سال طول بکشد.
در سال ۲۰۲۰، شرکت کنندگان پروژه برای اولین بار مفهوم مجتمع جدید سپر را ارائه و برخی از اهداف و جزئیات این پروژه را آشکار کردند. تا پاییز سال ۲۰۲۱ آینده، کار طراحی به پایان رسید و پس از آن آماده سازی برای آزمایشات آغاز شد. راه اندازی آزمایشی خیلی زود انجام شد و در ماه نوامبر شرکت کنندگان پروژه یک ارائه رسمی برگزار کردند.
در ۲۸ فوریه ۲۰۲۴، احمد آکیول، مدیر کل آسلسان، در مصاحبه با خبرگزاری آنادولو، بهروزرسانیهایی را درباره سامانه دفاع موشکی و هوایی منطقه برد بلند سپر ترکیه ارائه کرد. بنا به گفته آکیول، سامانه سپر تا پایان سال ۲۰۲۴ در داخل فرماندهی نیروی هوایی ترکیه عملیاتی میشود و یک شبکه جامع پدافند هوایی ترکیه را تکمیل میکند که شامل سامانههای گورز، حصار-او و حصار-او پلاس نیز میشود.
ویژگیهای سامانه پدافندی سپر
سامانه دفاع موشکی و هوایی برد بلند سپر برای دفاع از داراییهای استراتژیک در برابر تهدیدات هوایی مختلف مانند هواپیما، موشکهای کروز، موشکهای هوا به زمین و وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین طراحی شده است. معماری توزیع پذیراین سیستم، گزینههای استقرار انعطافپذیر را امکانپذیر میکند که شامل هم مکانهای نزدیک و هم از راه دور میشود. این سیستم پدافندی از درگیری همزمان و شلیک متوالی پشتیبانی میکند و میتواند با نیروهای هوایی، دریایی و زمینی برای فرماندهی و کنترل هماهنگ از طریق پیوندهای داده تاکتیکی ادغام شود.
انواع بلوکهای سامانه سپر
سامانه سپر در حال حاضر در ترکیه در ۳ بلاک در حال توسعه میباشد که شامل:
سامانه سپر بلوک-۱: بُردی بیش از ۱۰۰ کیلومتر دارد و اولین آزمایش آن در شمال ترکیه در دسامبر ۲۰۲۲ انجام و در اکتبر ۲۰۲۴ وارد خدمت شد.
سامانه سپر بلوک ۲: بردی معادل ۱۵۰ کیلومتر دارد و در آگوست ۲۰۲۳ اولین آزمایش خود را با موفقیت به پایان رساند.
سامانه سپر بلوک ۳: بردی معادل ۱۸۰ کیلومتر خواهد داشت و اکنون در دست توسعه است.
ساختار سامانه پدافندی سپر
ساختار سپر شامل یک سطح فرماندهی و کنترل و یک سطح باتری است. سطح فرماندهی شامل یک مرکز فرماندهی و کنترل و رادار نظارتی برد بلند برای مدیریت عملیات و نظارت بر تهدید است. سطح باتری نیز شامل یک مرکز کنترل آتش، رادار کنترل آتش، سیستم پرتاب موشک، سیستم بارگیری موشک، موشکهای دوربرد، سیستمهای ارتباطی، تجهیزات پشتیبانی و یک مرکز آموزشی نوع کلاس است که همگی برای پشتیبانی از نیازهای عملیاتی و آمادگی طراحی شده اند.
قابلیت سامانه پدافندی سپر
سیستم دفاع هوایی سپر که برای عملیات در شرایط مختلف از جمله روز، شب و آب و هوای نامساعد طراحی شده است، از قابلیتهای پرتاب عمودی و مایل پشتیبانی میکند. این سامانه پدافندی حداکثر برد رهگیری ۱۵۰ کیلومتر، ارتفاع درگیری بین ۰.۱ تا ۳۰ کیلومتر و پوشش ۳۶۰ درجه را ارائه میدهد. سپر میتواند تا ۱۰۰ هدف را ردیابی کند و توانایی درگیری همزمان با ۱۰ هدف را در سطح باتری دارد و در عین حال حداکثر ۲۰ موشک را هدایت میکند.
پرتابگر، نیروی محرکه و رادار
تمامی اجزای این سیستم پدافند هوایی بر روی شاسی کامیون MAN Türkiye یا روی نیمه تریلرهایی ساخته شده است که امکان حرکت بین موقعیتها را فراهم میکند. پرتابگر روی یک شاسی چهار محور ویژه شش موشک ضد هوایی را در یک کانتینر حمل و نقل و پرتاب حمل میکند. این باتری ممکن است شامل چهار یا چند وسیله نقلیه از این قبیل باشد که بار مهمات آماده استفاده از حداقل ۲۴ موشک را فراهم میکند.
سامانه دفاع موشکی سیپر مجهز به موتور موشک سوخت جامد و کنترل بردار رانش است. شروع پرتاب به صورت عمودی انجام میشود و پس از آن محصول در جهت مورد نظر چرخانده میشود.
رادار تشخیص ساخت زاسلون مجهز به AFAR است و نظارت بر فضای هوایی را در شعاع بیش از ۱۵۰-۲۰۰ کیلومتر فراهم میکند و میتواند حداکثر ۱۰۰ شیء با توجه به اهمیت آنها را ردیابی، شناسایی و رصد کند. دادههای مربوط به وضعیت هوا به مرکز کنترل منتقل میشود که آن را پردازش میکند و دستورات را به پرتابگرها صادر میکند.