روزنامه اسراییلی: انتقال اورانیوم به خارج پیروزی بزرگ برای ایران بود
به نوشته این روزنامه : در مقابل و بر اساس توافق هسته ای، برخی تحریم های ایالات متحده، اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد در ازای پذیرش محدودیت هایی بلند مدت از سوی ایران بر روی برنامه هسته ای ، لغو می شود.
"مارک دوبوویتز" مدیر اجرایی اندیشکده "بنیاد دفاع از دموکراسی" در واشنگتن معتقد است ایران با انتقال ذخائر اورانیوم خود به روسیه و از کار انداختن سانتریفیوژهای نسل اول که به سادگی قابل برگشت و ساخت است، پیروزی بزرگی به دست آورده است.
او البته به زغم خود مدعی شده است توافق هسته ای با ایران یک معامله بیمار است و به جای مسدود کردن دایمی و همیشگی مسیر دسترسی ایران به سلاح هسته ای ، این مسیر را برای ایران در آینده هموار می کند. – ایران همواره اتهام تلاش برای دست یابی به سلاح هسته ای را یک اتهام زنی بی اساس برای تحت فشار قرار دادن تهران بابت برنامه صلح آمیز هسته ای دانسته و تاکید کرده است اهدافی مشروع و صلح آمیز از توسعه برنامه هسته ای دارد.
دوبوویتز مدعی شده است: " تهران به سادگی پس از پایان زمان این معامله هسته ای و در طی مدت 10 تا 15 سال آینده به عنوان یک دشمن خطرناک تر با یک برنامه عظیم هسته ای، با قابلیت تولید سریع تر سانتریفیوژ های پیشرفته ، دارای موشک های بالستیک قاره پیما و قابلیت تسلط بیشتر بر منطقه و با اقتصادی که در برابر هر نوع تحریمی واکسینه شده است، ظهور خواهد کرد.
از سوی دیگر "امیلی لاندو" محقق و مدیر کنترل تسلیحات و برنامه های امنیت منطقه ای در موسسه مطالعات امنیت ملی در دانشگاه تل آویو به جروزالم پست گفت در حالی که برخی به دلیل انتقال ذخائر اورانیوم ایران به روسیه جشن گرفته اند، هنوز موضوعات جدی تری در مورد برنامه هسته ای ایران بدون حل باقی مانده است.
او معتقد است انتقال ذخائر اورانیوم ایران به روسیه البته گام مهم و مسیر درستی است اما اقدامی غیرمنتظره نیست چرا که در قالب توافق برنامه جامع اقدام مشترک صورت گرفته است و انتظار نمی رفت مانعی جدی بر سرراه آن باشد.
خانم لاندو معتقد است تصویر کلی از آنچه هم اکنون شاهد آن هستیم و توافق برجام به صورت کلی به نفع ایران است. به گفته این کارشناس اگر تحولات چند ماه گذشته پس از توافق برجام در نظر گرفته شود به ویژه با آزمایش های موشکی ایران، تصویر مبهمی در مقابل دیدگان اسراییل قرار دارد.
به گفته این کارشناس اسراییلی، ایران با آزمایش های موشکی اخیر در حال آزمودن واکنش جامعه جهانی است در حالی که واکنش درخوری به این اقدامات ایران نشان داده نشد.
لاندو مدعی شده است انتظار نمی رود بازرسی های آژانس از تاسیسات ایران نیز راه به جایی ببرد به ویژه اینکه ایران به روشنی مشخص ساخته است مرز جدی بین تاسیسات هسته ای و نظامی وجود دارد و ایران اجازه دسترسی به تاسیسات نظامی خود را در قالب بازرسی های آژانس نخواهد داد.
لاندو گفت: با بستن پرونده ابعاد نظامی احتمالی (گذشته)
برنامه هسته ای ایران از سوی آژانس ، این نهاد بین المللی عملا دست خود را
برای بررسی های بیشتر برای کسب اطمینان بست و توانایی های خود را برای
بررسی این موضوع تضعیف کرد.
به گفته لاندو: اگر ایران در مواردی بندهایی
از توافق را نقص کند و در مواردی منتظر پایان محدودیت 10 ساله برنامه هسته
ای خود بماند، به راحتی می تواند ذخائر اورانیوم خود را احیا و بیشتر کند.
علاوه بر این به گفته لاندو " توافق هسته ای به ایران اجازه می دهد روی طراحی و ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته تحقیق کند، که در نهایت در پایان محدودیت های 10 ساله ایران می تواند با قابلیت دسترسی به سانتریفیوژ هایی به مراتب پیشرفته تر ذخائر اورانیوم خود را به سرعت بازیابی کند."
منبع: نامه نیوز