کاهش قیمت دلار چرا ادامه دار نشد؟
رویداد۲۴ دلار این هفته را با روندی کاهشی آغاز کرد. روزهای شنبه و یکشنبه اسکناس آمریکایی در بازار رسمی در کانال ۲۷هزار تومان و در بازار آزاد پس از مدتها در کانال ۲۸ هزار تومانی معامله شد.
بیماری ترامپ، ورود حجم عظیمی از نقدینگی در یک روز به بورس، حرفهای امیدوارکننده همتی درباره بازگشتارزهای صادراتی، افزایش عرضه و احتمال تزریق ارز به بازار از جمله عواملی بود که در ابتدای هفته برای عقبگرد دلار میان معاملهگران مطرح میشد.
ریزش بیش از دو هزار تومانی در دو روز ابتدایی بازار ارز برخی را به ادامه روند کاهشی دلار امیدوار کرد. خبرهای دیگری مبنی بر بازگشت هشت میلیارد دلار ارز صادراتی، رشد صادرات نفتی، غیرنفتی و فرآوردههای نفتی، تکیه به وعده همتی درباره آزادسازی ارزهای بلوکه شده ایران و البته احتمال از دور خارج شدن ترامپ در اثر کرونا و افزایش شانس پیروزی بایدن به امیدواری دامن زده بود.
اما در میانه هفته باردیگر ورق برگشت و دلار دوباره به کانال 29هزار تومانی وارد شد. حتی روز سهشنبه وقت مچاندازی دوباره نوسانگیران دلار با بازارساز بود. گروه اول بهدنبال آن بودند که قیمت اسکناس آمریکایی را به کانال ۳۰ هزار تومان ببرند و بازارساز بهدنبال نگه داشتن این ارز در کانال ۲۹ هزار تومانی بود.
بیشتر بخوانید: چرا بانک مرکزی توان کنترل ارز را ندارد؟
از نگاه بازارساز ورود به منطقه ۳۰ هزار تومانی برای نوسانگیران دلار ممنوع است. هر زمان قیمت دلار به این سطح نزدیک شده است، گفته میشود که عرضه ارز توسط بانک مرکزی افزایش پیدا کرده است.
بنابراین این بار نیز بازارساز از دو کانال متفاوت سعی کرد که با نوسانگیران دلار مقابله کند؛ اولی، عرضه حواله درهم و دیگری عرضه ارز توسط صرافیهای بانکی با قیمتهایی نزدیک به بازار آزاد.
اما چرا کاهش قیمت ادامه پیدا نکرد؟
انتهای هفته گذشته مهدی پورمهر، کارشناس در گفتگو با تجارتنیوز، ریزش قیمت دلار را پیشبینی کرده بود. البته او گفته بود که باید به دو نکته توجه داشت یکی این که بازار ما پر از سفتهباز است که منتظر هستند با پایین آمدن دلار، عدهای ارز را بفروشند و آنان بخرند و بعد قیمت را بالا ببرند.
دوم این که دولت به دنبال استفاده از بازار ارز برای تامین کسری بودجهاش است، بنابراین ممکن است دلار کمی کاهش یابد ولی بلافاصله افزایش پیدا کند.
علاوه بر این کامبیز افسری نیز کارشناس ارزی دیگری بود که درباره آینده بازار ارز به تجارتنیوزگفته بود : یک ریزش خواهیم داشت. هر زمان که قیمتها به صورت شارپی بالا برود، یک ریزش در پی خواهد داشت. این یک قانون است در بازار ارز که وقتی قیمت به این شکل بالا میرود، عدهای فروشنده میشوند و یک دفعه قیمت ریزش پیدا میکند.
البته این به آن معنا نیست که ریزش قیمت دائمی است، بلکه موقتی است و به زودی باز خواهد گشت. چرا که ریزش پشتوانه محکمی ندارد و بیشتر ناشی از فضای روانی است.