تاریخ انتشار: ۱۱:۳۱ - ۱۰ تير ۱۳۹۵
حقانی، عضو کمیسیون محیط زیست شورای شهر در گفت‌و‌گو با رویداد۲۴ مطرح کرد

درختان بی‌شناسنامه تهران قربانی مادی‎گرایی شهرداری

صدای اره برقی برای آنهایی که هنوز سبزینه های زندگی را دوست دارند، صدای قاتل بی پروایی است که هیچ دادگاهی حکم جنایت آن را اجرایی نمی کند. هر روز اما تهران شاهد قطع و قطعه قطعه شدن درختانش است. پایتخت اگر پیکری جان دار و پویا باشد، شکی نیست که درخت هایش شاهرگ تنفسی آن هستند. شاهرگ هایی که به بهانه های مختلف قطع می شوند و کسی نمی داند آخرین آنها تا حمله کدام اره برقی دوام می آورد.
رویداد۲۴، شیدا ملکی- صدای اره برقی برای آنهایی که هنوز سبزینه‌های زندگی را دوست دارند، صدای قاتل بی‌پروایی است که هیچ دادگاهی حکم جنایت آن را اجرایی نمی‌کند.

هر روز اما تهران شاهد قطع و قطعه قطعه شدن درختانش است. پایتخت اگر پیکری جان دار و پویا باشد، شکی نیست که درخت‌هایش شاهرگ تنفسی آن هستند. شاهرگ‌هایی که به بهانه‌های مختلف قطع می‌شوند و کسی نمی‌داند آخرین آن‌ها تا حمله کدام اره برقی دوام می‌آورد. 

سال هاست هر روز تعدادی از درخت‌های شهر قطع، یا از نیمه بریده می‌شوند و رسانه‌ها فریاد و فغانشان بلند است که شهرداری چرا اجازه قطع درختان را می‌دهد. شهرداری اما به عنوان نهاد مسئول هیچ پاسخی در مقابل این مسئله ارائه نکرده است. 

از سویی دیگر شهرداری تهران در سایت رسمی خود روش‌های قانونی برای قطع درختان خشک شده را شرح داده و راهکار قانونی آن را به شهروندان ارائه داده است. ساده‌ترین راه همین است. درخت‌ها که خشک باشند رسمی و قانونی و می‌توان نسبت به قطع کردن آن‌ها اقدام کرد. 
 
بنا بر آنچه در سایت رسمی شهرداری منطقه ۶ تهران آمده، برای قطع درخت ابتدا باید با ارائه درخواست کتبی یا تماس با سامانه ۱۳۷ ماموران شهرداری را دعوت به بازدید کار‌شناسان مربوطه و تنظیم گزارش درمورد وضعیت درخت‌ها کرد. 

بعد از بازدید کار‌شناسان و تایید خشک شدن درخت‌ها،( که ابتدا توسط درخواست کنندگان عموما برای ساخت و ساز به وسیله گازوئیل خشک شده اند) کمیسیون ماده ۷ سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهر تهران رای را صادر می‌کند و در ‌‌نهایت درختان خشک حاشیه معابر و فضاهای سبز شهری توسط شهرداری و درختان خشک داخل املاک و فضاهای خصوصی توسط مالکین قطع خواهند شد. این یک راهکاری قانونی برای دور زدن قانون شهری و استفاده مالی بیشتر از منابع زیست محیطی است. 

قانونی که از سال ۵۹ تا کنون مسکوت مانده
نمایندگان شورای شهر تهران بار‌ها و بار‌ها نسبت به وضعیت خطرناک درخت‌های معابر تهران به شهرداری تهران تذکر داده‌اند و هر بار شهرداری تهران نه تنها پاسخی نسبت به عملکرد غیر قانونی خود ارائه نکرد بلکه همچنان به کار خود ادامه داد. 

محمد حقانی، عضو کمیسیون محیط زیست شهرداری تهران درباره روند رو به رشد قطع درختان تهران به رویداد۲۴ می‌گوید: «سال ۵۹ قانون حفظ و گسترش فضای سبز بررسی و ابلاغ شد و بر اساس این قانون قرار بود باغات تهران شناسنامه دار شوند. که این قانون تا امروز اجرایی نشده است. در حالی که شناسنامه دار شدن باغات باعث می‌شود صاحبان و مالکان نسبت به همه امور باغ خود مسئول باشند و در ‌‌نهایت هیچ مالکی نمی‌تواند اقدام به خشکاندن باغ خود و در ‌‌نهایت تبدیل آن به برج کند.» 

حقانی با تاکید بر این موضوع که درخت‌ها هم مثل انسان‌ها نفس می‌کشند و باید از منظر موجودات زنده به آن‌ها نگاه کرد، می‌گوید: تا زمانی که تفکر مادی گرایی و توجه به مسائل مالی در شهرداری حاکم است نمی‌توان هیچ یک از مسائل زیست محیطی را در این سازمان پیگیری کرد. 

وی با اشاره به افزایش ارزش مالکیت در تهران و به دنبال آن رشد روز افزون قیمت زمین‌های تهران معتقد است؛ زمین‌ها تهران تبدیل به یکی از درآمدهای پایدار تهران شده که شهرداری حاضر به چشم پوشی از آن نیست. تهران که روزگاری به چنارستانم شهرت داشته است امروز تبدیل به شهر سیمان و سنگ و آهن شده است و مدیران شهرداری فقط به دنبال کسب درآمد بیشتر از زمین‌های آن هستند. 

از سویی دیگر، رحمت الله حافظی در یکی از جلسات علنی شورای شهر تهران اسلایدهایی از قطعه زمینی حدود ۱۰ هکتار در شمال پمپ بنزین وردآورد واقع در منطقه ۲۲ شهرداری تهران منتشر و گفت: در این زمین تعداد بیشماری درخت وجود دارد که برای ساخت و ساز در حال گچ ریزی و فنس کشی است. 

حافظی افزود: زمین متعلق به تعاونی مسکن کارکنان حوزه معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران است که بنری برای ساخت و ساز در ۲۱ طبقه و ۲۰ واحد تجاری آن نصب شده است. 

وی با بیان اینکه به شهرداری منطقه ۲۲ در این خصوص هشدار داده می‌شود، گفت: مانع از قطع درختان این زمین خواهیم شد و لازم است شهرداری برای ساخت و ساز واحدهای مسکونی برای اعضای تعاونی مسکن کارکنان حوزه معاونت شهرسازی، مکان مناسبی تامین کند.

شناسنامه ای که به درخت های تهران داده نشد

ابراز نگرانی چمران از آینده اراضی عباس آباد
قطع و خشکاندن درخت در باغ‌های تهران گویا برای همه اعضای شورای شهر اهمیت دارد اما هنوز هم روشن نیست چرا با وجود همه پیگیری‌هایی که از طرف شورای شهر تهران می‌شود، هنوز هم هیچ تغییری در روند خشکاندن و قطع کردن درخت‌های تهران به وجود نیامده است. 

این در حالی است که رییس شورای اسلامی شهر تهران معتقد است: اراضی عباس آباد یکی از ذخایر مهم تنفسی شهر تهران به شمار می‌آید و به هیچ عنوان اجازه نمی‌دهیم این اراضی جولانگاه مراکز تجاری و ادارات دولتی شود. 

به گفته مهدی چمران اراضی عباس آباد یکی از مراکز قوی گردشگری و همچنین یکی از ذخایر مهم تنفسی شهر به شمار می‌آید علاوه بر آن پتانسیلی مهم برای شهر تهران در حوزه فرهنگی و مذهبی به شمار می‌آید تا جایی که این اراضی به آبروی تهران تبدیل شده است. 

به گفته وی بر اساس طرح جامع اراضی عباس آباد، این اراضی باید به خوبی حفظ و صیانت شود و طبق طرح تفصیلی سطح اشغال این اراضی برای ساخت مجموعه‌های فرهنگی، تفریحی و... تنها ۵ درصد است.

اما با این وجود به رغم کارهای بسیار زیبا و ارزنده‌ای که در این فضا انجام شده اقداماتی هم انجام شده که به عقیده من یک فاجعه است و بایستی اصلاح شود. 

چمران افزود: جدای از ۵ درصد سطح اشغال مابقی فضای این اراضی می‌بایست دارای کاربری فضای سبز آن هم به طور کامل باشد این عین دستور مقام معظم رهبری است که در ارتباط با آن صادر کرده و می‌بایستی اجرا شود. 

چمران با اشاره به برخی موارد دارای اشکال در اراضی عباس آباد اظهار کرد: اولین این موارد که شاید مهم‌ترین آن هم هست و از ابتدا هم در طرح جامع اراضی وجود نداشت ولی بعدا آن را در شورای عالی شهر سازی ومعماری در تاریخ ۲۰/۱۰/۸۹ گنجاندن ساخت بانک مرکزی بوده است که اصلا ارتباطی با مقوله فرهنگی نداشته و ندارد. 

۷۰۰ تا ۸۰۰گرم آلودگی وغبار روی درخت‌های تهران
محمد حقانی در ادامه با ابراز نگرانی نسبت به افزایش آلودگی‌های روی سطح درختان تهران می‌گوید: روی هر درخت به طور متوسط ۷۰۰ تا ۸۰۰ گرم دوده و آلودگی وجود دارد که این موضوع از تعریق و تعرق درست درخت‌ها جلوگیری می‌کند. همین موضوع باعث می‌شود تنفس هر روز سخت‌تر از قبل می‌شود. 

به اعتقاد وی به نظر هیچ موجود زنده‌ای به اندازه درخت‌ها مظلوم نیست. اما عده‌ای داعش وار به درخت‌های تهران حمله کرده‌اند و به عناوین مختلف آن‌ها را نابود می‌کنند. 

از سویی دیگر مسئله نگران کننده این روز‌ها فعالیت غیر قانونی عده‌ای است که با روش‌های مختلف سعی در نابود کردن باغ‌ها و درخت‌های تهران دارند. برای مثال بار‌ها شاهد خشک شدن باغ‌هایی بوده‌ایم که به دلیل ریخته شدن نفت، گازوئیل و در موارد متعدد آبیاری نامناسب خشک شده‌اند. 

هنوز هم درخت‌های تهران ایستاده در مقابل گلفروشی‌هایی از نیمه قطع می‌شوند که صاحبان آن‌ها برای دیده شدن گل‌های خود، جان سبزینه‌هایی از جنس دیگر را می‌گیرند.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: قطع درخت
نظرات شما