اعدام امیرعباس هویدا با حکم صادق خلخالی
رویداد۲۴ علیرضا نجفی: تصویر ثبت شده در فروردین ماه سال ۱۳۵۸در تهران که انقلابیون جسد تیر خورده امیرعباس هویدا را به سردخانه منتقل کردهاند. هویدا با اصابت تیر به گردن به قتل رسید.
امیرعباس هویدا ۱۳ سال نخست وزیر ایران بود؛ طولانیترین دوران ریاست دولت در ایران مدرن. در سال ۱۳۴۳ که طرفداران نواب صفوی، حسنعلی منصور را کشتند، هویدا مسئول تشکیل کابینه شد. وی در دوران ۱۳ ساله نخست وزیری خود نقش بهسزایی در رشد صنایع در ایران داشت و علاوه بر پیشرفتهای اقتصادی تلاش زیادی برای مدرن کردن نهادهای فرهنگی و آموزشی در ایران کرد.
او در اروپا تحصیل کرده بود و با روشنفکرانی چون صادق هدایت و ابراهیم گلستان دوستی نزدیک داشت و به خوبی با لزوم ورود مدرنیسم در عرصه فرهنگ ایران آشنا بود و به همین دلیل در این عرصه کمابیش کارنامه موفقی داشت.
موفقیت نسبی هویدا در امور اجرایی توام با بدبیاری بزرگی بود. زمانی که حرکات انقلابی بالا گرفتند و شاه متوجه خطر شد سعی کرد با باج دادن به انقلابیون فضا را آرام کند و دست به اقداماتی در همین راستا زد. یکی از اقدامات شاه برکناری هویدا و جایگزین کردن جمشید آموزگار به جای او بود. شاه هویدا را پس از برکناری وزیر دربار کرد و پس از مدتی دستور دستگیری او و تعدادی از سران رده بالای حکومت را داد. جرم هویدا مشخص نبود و این اقدام کاملا در جهت اهداف سیاسی شاه قرار داشت.
زمانی که انقلاب پیروز شد هویدا در زندان بود و شاه پیش از خرج از ایران نیز وی را آزاد نکرده بود. هویدا در روزهای نخست انقلاب امکان فرار از زندان را نیز داشت چرا که نگهبانان زندان جمشید آباد فرار کرده بودند. اما هویدا که خود را مبری از هرگونه خیانت میدانست، فرار نکرد و خود را از طریق داریوش فروهر تسلیم انقلابیون کرد.
نحوه تسلیم شدن امیرعباس هویدا
با تسلیم هویدا در بین انقلابیون دودستگی عظیمی ایجاد شد؛ آیت الله طالقانی و دولت موقت از یک طرف خواستار محاکمه قانونی وی شدند و معتقد بودند جرم سنگینی مرتکب نشده و از طرف دیگر خلخالی و همفکرانش میگفتند هویدا را باید به سرعت اعدام کنیم. هر دوی این گروهها نیز در آن زمان روابط خوبی با آیت الله خمینی داشتند.
ابراهیم یزدی در این باره چنین میگوید: «وقتی هویدا را از پادگان جمشیدیه به مدرسه رفاه آوردند به من گفت که فلانی من حرفهای زیادی دارم که باید بزنم. این خیلی طبیعی بود فردی که ۱۴ سال نخستوزیری یک نظام را کرده، اطلاعات بسیار گستردهای از درون نظام داشته باشد. پیشفرض من این است که میخواست راجع به نظام گذشته حرف بزند. من با توجه به اینکه اطرافیان شاه یک عداوت خاصی با هویدا پیدا کرده بودند و به همین دلیل او را به زندان انداخته بودند نگران بودم که در آن اتاقی که همه فرماندهان نظام قبل در آن بودند او را در آن اتاق خفهاش بکنند؛ بنابراین من در مدرسه رفاه یک اتاق دیگری را ترتیب دادم که هویدا را آنجا تنها نگهداری کنند. من به آقای خمینی گفتم که هویدا اسرار زیادی دارد. زمانی میشود که ما میگفتیم خاندان پهلوی فاسد بودند و روابط کثیفی داشتند، خب ما مخالف بودیم و میتوانستیم هر حرفی را بزنیم. اما نخستوزیری که ۱۴ سال مسئول بوده است میخواهد حرف بزند. باید بگذاریم حرفش را بزند. آقای خمینی پیشنهاد من را پذیرفت. به خلخالی گفت همان جور که فلانی میگوید عمل کنید.»
بیشتر بخوانید:
امیرعباس هویدا ؛ از تولد تا اعدام
تیرباران منوچهر آزمون با حکم صادق خلخالی
فرخ رو پارسا ؛ اولین وزیر زن در تاریخ ایران که اعدام شد
سیدجواد ذبیحی نوحهخوانی که تکهتکه شد!
آنچه درباره اعدامهای دهه ۶۰ باید بدانید
نقش روحانیون منبری و وعاظ در انقلاب ایران چه بود؟
چگونگی اعدام هویدا
به گزارش رویداد۲۴ صادق خلخالی با دیدن پیام آیت الله خمینی به تکاپو افتاد پیش از اینکه دولت موقت مانعش شود، هر چه زودتر هویدا را اعدام کند؛ از این رو دادگاهی برگزار کرد و هویدا را در میان تنفس دادگاه به قتل رساند.
خود خلخالی در این مورد چنین میگوید: «هویدا هِی عنوان میکرد سیستم، سیستم! ما میگیم: آقا تو سیزده سال در صدارت بودی این جنایات مملکت مربوط به توست! و تو مسئول این جنایات بودی! تو باید جواب اینها رو بدی! و جواب نمیتونست بده ما هم اعدامش کردیم. این خیلی مسئلۀ سادهای بود. ما سیستم غربی و حکومت و قضاوت غربی را ملاک قرار ندادیم. آقا تو فرمانده بود؟ بله. فرمانده چند نفر؟ فرمانده ۲۰۰ نفر که به جان مردم انداخته بودند، مردم رو کشتن... این رو اعدام کردیم، اونها رو هم همینجور.»
خلخالی برای اینکه آیت الله خمینی مانع وی نشود به گفته خودش درها را بست و تلفنها را جمع کرد و در یخچال گذاشت تا پیام امام به وی نرسد.
نحوه قتل هویدا هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد. عدهای میگویند هادی غفاری وی را کشته که البته برای این ادعا دلیلی ندارند. آنچه با قطعیت میتوان گفت این است که قتل او با دستور خلخالی بوده و قتل در زمان تنفس دادگاه در جریان جلسه دوم محاکمه وی رخ داده است.
عباس میلانی مینویسد: «به محض آنکه پای هویدا به حیاط رسید، یکی از کسانی که در پشت سرش میآمد هفت تیری به دست گرفت و گلوی هویدا را نشانه رفت و دو تیر خالی کرد (در ترجمه فارسی که در ایران به چاپ رسیده نام هادی غفاری حذف شدهاست) هویدا به زمین افتاد و خون از رگ گردنش فواره میزد. هویدا که میدانست زخمی مهلک برداشته به شخصی به نام «کریمی» که در صف همراهان خلخالی بود رو کرد و به تمنا خواست که جانش را بستاند. کریمی هم، ظاهراً از سر لطف، هفت تیر را به دست گرفت و تیر خلاصی بر جمجمهٔ هویدا زد.» استناد این روایت مشخص نیست اما جای تیری که بر گلوی هویدا خورده، کاملا در تصاویر مشخص است و به همین دلیل روایت عباس میلانی مورد قبول قرار گرفته است.
قتل هویدا واکنش منفی سران کشورهای غربی را در پی داشت. بیشترین واکنشها به این رویداد را فرانسویها داشتند. ریمون بار نخست وزیر وقت فرانسه بیانیهای منتشر کرد و اعلام کرد فرانسه دوست بزرگ خود را از دست داد. ادگار فورن رییس مجلس ملی فرانسه نیز اعلام کرد این ماجرا نه یک اعدام که یک قتل بود؛ سخنی که مسئولین جمهوری اسلامی نیز بعدها کمابیش پذیرفتند.
انسان مومن واقعی کارهایش را طوری انجام میدهد که اگر هزار سال هم بگذرد و کارهای او مورد نقد قرار گیرد هرگز فردی نتواند قوانین و جوانمردی و درستی کارش را زیر سئوال ببرد
من نمیدانم چه کسی او را اعدام کرد او هنوز دادگاهش ظاهر تمام نشده بود و ترور شد در حالیکه التماس میکرد و گفته بود به امام خمینی بگویید مرا آزاد کند من پیرمردم و ناتوان و کاره ای نبودم اما متاسفانه پارتی نداشت اگر یکنفر پیام او را به امام میرساند امام حتما او را آزاد میکرد من یقین دارم چون نخست وزیر که رییس ساواک نیست رییس ساواک و پلیس و ارتش همه زیر نظر مستقیم شاه بودند و نخست وزیر تدارکاتی و کارپرداز مملکت بود انصافا کارش هم خوب بوده من ندیدم فردی مدیریتش را در اقتصاد انتقاد بکند میگویند بهایی بوده نمیدانم مردم ما آن زمان همه پیرو شاه بودند حتی مراجع تقلید نامه هایشان هست که مراجع به شاه نوشته اند که اعلی حضرت همایون آریامهر شاهنشاه ایران
لذا خودمان هم پیرو شاه بودیم تا امام گفت بعد پیرو امام شدیم چون امام فرمود سخنان من سخنان حق و خداست
و البته آن خانم وزیر آموزش هم به اعدام او ایراد گرفته بودند که البته افرادی که دادگاه بودند اول اعدام میکردند سپس جرم ها را میخواندند اول انقلاب از این دست کارها در همه جا اتفاق می افتاد الان که سالهاست قانون حکم فرماست هم بی قانونی مطلق انجام می شود چه برسد به ساعتی که یک مملکت هست و هزاران رییس و هر فردی بر اساس عشقش کار میکند
نویسنده متن بسیار ناقص نوشته ریشه مشکلات اقتصادی ایران از ابتداری دهه 50 شروع شده و عمده مشکل هم به واسطه مدیریت هویدا و تیم مدیریتیش بوده و دلیل برکناری هویدا هم همین سوء مدیریتش بوده و شاه می خواسته به خاطر رفع مشکلات اقتصادی مردم و تورم افزایشی یه مهره اقتصادی مثل آموزگار را جانشین هویدا کردموضوعی که سلطنت طلبان امروزی نمیخوان به واسطه ضعف حافظه تاریخی و یا ضعف اطلاعات تاریخی بپذیرند و اون را کتمان می کنن.
امام کجا گفته و یا کجا نوشته که سخن من سخن حق و خداست؟ این را بی زحمت رفرنس بدید.
لذا افراد ما در قسمتهای مختلف بسیار بد عمل میکنند چون روزنامه ها بر اساس هوای نفس می نویسند مدیران بر اساس هوای نفسشان کار میکنند و ما مردم هم بر اساس هوای نفس زندگی میکنیم ولی اگر ما رضایت خدا و دستورات معصومین را همه ما سرلوحه کارمان قرار دهیم مملکت ما بهشت خواهد شد و در مورد هویدا ایشان می گفت سیستم اینطوری بوده و واقعا درست میگفته سیستم سیستم شاه و آمریکا بوده و بقیه کاره ای نبودند
گور بابای علی محمد باب و میرزا حسینعلی نوری و عباس افندی و هرچی بهائی جاسوس تو ایرانه
پاسخ این سوال اگه مشخص بشه خواننده راحت متوجه میشه که چی نوشتی
گم شید با این بیشرمی و پرویی
خلخالی سال ۱۳۸۲ مرده
:)))))))))
خجالت نمیکشید اینقد ماله کشی میکنید
بسه بابا
بعدشم صنعت ایران به ویژه صنعت خودرو نوپا بود طبیعی بود فعلا مونتاژ کنن هرچند که به گفته خود اصغر قندچی موسس ایران کاوه در این شرکت بساری تز قطعات کامیون های ماک به کمک مهندسین ایرانی ساخته میشد که حتی حیرت رییس ماک رو هم به همراه داشت
در خصوص صنعت خودرو سازی باید متذکر بشم که فعالیت ایران ناسیونال در کشور ما با شعار معروف هویدا که به امید روزی که هر ایرانی یک پیکان سوار بشه همزمان با فعالیت هیوندای کره جنوبی با شعار به امید روزیکه به کشورهائی که تجهیزات کارخانه را از انجا وارد کرده ایم بتوانیم خودرو صادر کنیم شروع شد به این نوع شعارها می گن چشم انداز و هدف گذاری مدیران حالا ببین چشم انداز مدیری مثل هویدا با مدیران صنعتی و ستادی کره چقدر متفاوت بوده
این مسائل هست که یا نمیدونید یا نمیخواهید بدونید
پس اینقد ماله نکش
شخصی به نام تاج اقدام به بیان زشت ترین فحشها خطاب به همه ایرانیان شیعه نموده بود که این امر با اعتراض مواجه شده و مسئولین رویداد بعد از این اعتراضات، اقدام به حذف این فحشها و توهین ها نمودند ضمن تقدیر از این اقدام دیرهنگام رویداد اعلام می کنم نظرات انتقادی من به چند کلمه باقی مانده از این آرزو برای هویدا نبوده بلکه گلایه من به خاطر اون الفاظ زشت این فرد که معلوم نیست چه اعتقادی دارد بوده است
عاقبت این نردبان افتادنی ست
خدا عاقبت همه رو خیر بگذرونه خدا هم از دست مخلوقش در عجبه
هویدا اگر زنده می ماند از سیستم! صحبت می کرد! و بعد سیستم به سختی می توانست انقلاب را کنترل کند و مهره های خود را دوباره برای غارت منابع ایران بچیند.
بلکه بدست فرد افسار گسیخته ای به قتل رسید
حالا که فمه فهمیدیم اشتباه بوده و کار خائنین داخلی و کشورهای متجاوز غربی بوده پس باید کاری کرد و از نو ساخت،خیلی دیر شده و باید فکری بحال این وطن زخم خورده کرد!