افشاگری وزیر پیشین اطلاعات در مورد بازداشت ادمینهای تلگرامی
رویداد۲۴ اواخر اسفندماه سال ۹۵ بود که تعدای از ادمینهای کانالهای تلگرامی توسط نهادهای امنیتی بازداشت شدند و این مساله آن زمان در جای خود بسیار سر و صدا بهپا کرد.
چنانکه بسیاری از نمایندگان اصلاحطلب مجلس دهم به پیگیری این مساله پرداختند و از علی لاریجانی رئیس مجلس وقت خواستند که به این موضوع ورود کند. چه اینکه آن زمان محمدرضا عارف رئیس فراکسیون امید مجلس نسبت به این مساله واکنش نشان داد و گفت: باتوجه به اصلاحطلب بودن همه بازداشتشدگان ادمین کانالهای تلگرامی، شبهه سیاسی نبودن آن از بین رفته است.
الیاس حضرتی دیگر نماینده اصلاحطلب مجلس نیز طی نامهای خطاب به لاریجانی نوشت: از جایگاه خودتان بهعنوان رئیس مجلس شورای اسلامی برای آزادی افراد بازداشت شده استفاده کنید. نمایندگان دیگر نیز به نوبه خود به این مساله واکنش نشان دادند. اما نکته اینجا است که دولت وقت حسن روحانی و به طور مشخص وزارت اطلاعات آن زمان، صراحتا و به طور عمومی واکنشی به این موضوع نداشتند.
برای همین نمایندگان مجلس نیز حجتالاسلام محمود علوی وزیر وقت اطلاعات را برای پاسخگویی به مجلس فراخواندند تا گره از مشکل ادمینهای کانالهای تلگرامی از جمله مجمع اصلاحطلبان، اصلاحطلبان نیوز و اصلاحات نیوز گشوده شود. پروندهای که ۹ متهم داشت و در همان ابتدا دو نفر با قید وثیقه آزاد شدند و برای هفت نفر دیگر نیز کیفر خواست صادر شد و با قید وثیقه آزاد شدند.
البته فروردینماه سال ۹۶ حسن روحانی در جایگاه رئیسجمهور بیان کرد: «یکی از شیوههایی که برخیها به کار میبرند و امیدواریم دیگر به کار برده نشود این است که اگر کسی را شنبه بخواهند احضار کنند، پنجشنبه میبرند که دو شبی به قول برخیها آب خنک مستحبی زندان را بخورد.
حالا در شب تعطیلات پیش از عید، عدهای جوان را دستگیر کردند، من همان زمان از وزیر اطلاعات گزارشی خواستم. ایشان براساس اطلاعاتی که داشتند گفتند آنها جرمی مرتکب نشدهاند.»
هر چند که آن زمان میان دولت و دستگاه قضائی بهخاطر این مساله اختلافنظرهایی وجود داشت، اما دولت و مسئولان وقت نتوانستند در آن دوره کاری از پیش ببرند.
البته این روند صرفا در دولت روحانی نبود و یکسال پس از روی کارآمدن دولت رئیسی نیز در ۲۸ خرداد ۱۴۰۱ ادمینهای سه کانال تلگرامی چند ثانیه، غیرمحرمانه و به اتهام انتشار اسناد طبقهبندی شده و تشویش اذهان عمومی بازداشت شدند که شاید معروفترین آنها علی قلهکی فعال رسانهای بود.
این در حالی است که هنوز هم قانون درست و مدونی در خصوص این نوع مواجهها و برخوردها با فعالام فضای مجازیس وجود ندارد که در نوع خود جای تامل دارد.
بزرگداشت نیما کشوری
نیما کشوری که از فعالان سیاسی و رسانهای و یکی از افرادی بود که در دستگیری دستهجمعی مدیران کانالهای تلگرام نزدیک به اصلاحطلبان در اواخر سال ۹۵ بازداشت شده بود و دهم مهرماه سالجاری در دریای خزر جان خود را از دست داد در همین راستا مراسم بزرگداشت این فعال رسانهای، سیاسی، حقوقدان و عضو سابق شورای مرکزی حزب جمهوریت، با حضور جمعی از شخصیتهای سیاسی و اجرایی، دوستان سیاسی و حزبی نیما کشوری و چند تن از اعضای خانواده آن مرحوم، در مسجد مسلمابن عقیل یوسفآباد برگزار شد.
در این مراسم حجتالاسلام سیدمحمود علوی، وزیر سابق اطلاعات، معصومه ابتکار معاون پیشین رئیسجمهور، محسن مهرعلیزاده، معاون پیشین رئیسجمهور (در دوره اصلاحات)، جمشید انصاری معاون حسن روحانی و رئیس سازمان اداری استخدامی کشور، حجتالاسلام احمد مازنی نماینده مردم تهران در مجلس دهم، حجتالاسلام رحمتا... بیگدلی، استاد دانشگاه، یاسر هاشمی، و تعدادی از اعضای سابق شورای مرکزی حزب جمهوریت حضور داشتند. در این مراسم محسن مهرعلیزاده با بر شمردن ویژگیهای نیما کشوری اظهار کرد: مرحوم کشوری، وفادار بود.
به عهدی که میبست وفا میکرد. با هوش بود، با وجودی که تحصیلاتش حقوقی بود و با زرنگی دنیای خبر و رسانه را شناخت و خبر و تحلیل را به بهترین و موثرترین شکل انجام میداد.
دولت ما رسانه نداشت، «کشوری» داوطلبانه کمک میکرد
وزیر سابق اطلاعات که بهعنوان یکی از سخنرانان با بیان اینکه نیما کشوری به معنای واقعی یک «لر» بود، و «لر یعنی خالص، بدون شیشه خرده و با صفا»؛ گفت: «دولت تدبیر و امید رسانهای نداشت.
زمانی تلگرام ظهور کرد، جمعی از جوانان با ایمان وقتی مظلومیت این دولت را دیدند، در تلگرام کانالهایی راهاندازی کردند و از دستاوردها و عملکردهای دولت تدبیر و امید گزارش و خبر منتشر میکردند.»
حجتالاسلام علوی در خصوص بازدداشت ادمینهای کانالهای تلگرامی بیان کرد: «با این تصور که ما به این دوستان ادمین کانالهای تلگرامی پول و اطلاعات میدهیم، در یک بامداد ریختند و حدود ۸ نفر از آنها را دستگیر و راهی زندان کردند، بعد متوجه شدند که هیچ پولی و اطلاعاتی و خطایی در کار نیست.
اعلام کرده بودند که یک شبکه را دستگیر کردهاند و برای آزادکردن آنها گیر کرده بودند؛ لذا آنها را تحت فشار قرار دادند که اقرار کنند از علوی پول گرفتهاند. چند نفری از این جوانان مطالبی گفته بودند که زودتر آزاد شوند.
نیما کشوری و یک دوست دیگرش مقاومت کردند و گفتند، چرا وقتی پولی نگرفتهایم باید اقرار دروغ بر علیه آقای علوی بکنیم؟. نیما کشوری محکم گفت من بیگناهم و باید آزاد شوم و حق ندارید آزادی من را به اعتراف تحت فشار موکول کنید. روحت شاد نیما کشوری.»
منبع: آرمان ملی