متن دعای عهد با معنی و تفسیر + فضیلت ها
رویداد۲۴ هدی کاشانیان: دعای عهد یا همان دعای میثاق، یکی از دعاهای معروف در اسلام است که به آن اهمیت ویژهای داده شده است. این دعا در میان مسلمانان شیعه بسیار محبوب است و به صورت روزانه تلاوت میشود. دعای عهد درباره عهد و پیمان میان انسان و خدا است و تأکید بر وفاداری و پایبندی به دین و اعمال نیکو دارد. دعای عهد به طور مختصر شامل یک پیمان بین انسان و خداوند است که انسان در آن اجرای وظایف و تعهدات خود نسبت به خداوند را پذیرفته است. این دعا بیشتر در مواقع خاصی مانند شب قدر و ماه رجب توصیه میشود، اما ممکن است در هر زمان دیگری نیز تلاوت شود و بهعنوان یک اعتقاد و پیمان بین انسان و خداوند، حاوی مفاهیم ژرفی از جمله تعهد، اعتقاد، وفاداری و اطمینان است که در فرایند ارتباط با خداوند برای مسلمانان بسیار مهم است.
متن و ترجمه دعای عهد
اللّهُمَّ رَبَّ النُّورِ الْعَظِیمِ، وَرَبَّ الْکُرْسِیِّ الرَّفِیعِ، وَرَبَّ الْبَحْرِ الْمَسْجُورِ، وَمُنْزِلَ التَّوْراةِ وَالْإِنْجِیلِ وَالزَّبُورِ، وَرَبَّ الظِّلِّ وَالْحَرُورِ، وَمُنْزِلَ الْقُرْآنِ الْعَظِیمِ، وَرَبَّ الْمَلائِکَةِ الْمُقَرَّبِینَ وَالْأَنْبِیاءِ وَ الْمُرْسَلِینَ
خدایا ای پروردگار نور بزرگ و پروردگار کرسی بلند و پروردگار دریای جوشان و فرو فرستنده تورات و انجیل و زبور و پروردگار سایه و حرارت آفتاب و نازل کننده قرآن بزرگ و پروردگار فرشتگان مقرّب و پیامبران و رسولان.
اللّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِوَجْهِکَ الْکَرِیمِ وَبِنُورِ وَجْهِکَ الْمُنِیرِ وَمُلْکِکَ الْقَدِیمِ، یَا حَیُّ یَا قَیُّومُ، أَسْأَلُکَ بِاسْمِکَ الَّذِی أَشْرَقَتْ بِهِ السَّمَاواتُ وَالْأَرَضُونَ، وَبِاسْمِکَ الَّذِی یَصْلَحُ بِهِ الْأَوَّلُونَ وَالْآخِرُونَ، یَا حَیّاً قَبْلَ کُلِّ حَیٍّ، وَیَا حَیّاً بَعْدَ کُلِّ حَیٍّ، وَیَا حَیّاً حِینَ لَاحَیَّ، یَا مُحْیِیَ الْمَوْتی، وَمُمِیتَ الْأَحْیاءِ، یَا حَیُّ لَاإِلهَ إِلّا أَنْتَ
خدایا از تو میخواهم به روی کریمت و به نور وجه نوربخشت و فرمانروایی دیرینه ات،ای زنده و پا برجای دائم، از تو میخواهم به حق نامت که به آن آسمانها و زمینها روشن شد و به حق نامت که پیشینیان و پسینیان به آن شایسته میشوند،ای زنده پیش از هر زنده،ای زنده پس از هر زنده،ای زنده در آن وقتی که زندهای نبود،ای زنده کننده مردگان و میراننده زندگان،ای زنده، معبودی جز تو نیست.
اللّهُمَّ بَلِّغْ مَوْلانَا الْإِمامَ الْهادِیَ الْمَهْدِیَّ الْقائِمَ بِأَمْرِکَ صَلَواتُ اللّهِ عَلَیْهِ وَعَلَی آبائِهِ الطَّاهِرِینَ عَنْ جَمِیعِ الْمُؤْمِنِینَ وَالْمُؤْمِناتِ فِی مَشارِقِ الْأَرْضِ وَمَغارِبِها، سَهْلِها وَجَبَلِها، وَبَرِّها وَبَحْرِها، وَعَنِّی وَعَنْ وَالِدَیَّ مِنَ الصَّلَواتِ زِنَةَ عَرْشِ اللّهِ، وَمِدادَ کَلِماتِهِ، وَمَا أَحْصاهُ عِلْمُهُ، وَأَحاطَ بِهِ کِتابُهُ
خدایا برسان به مولای ما امام راهنمای راه یافته، قیام کننده به فرمانت که درودهای خدا بر او و پدران پاکش، از جانب همه مردان و زنان مؤمن، در مشرقهای زمین و مغرب هایش، همواریها و کوه هایش، خشکیها و دریاهایش و از طرف من و پدر و مادرم، از درودها به گرانی عرش خدا و کشش کلماتش و آنچه دانشش برشمرده و کتابش به آن احاطه یافته.
اللّهُمَّ إِنِّی أُجَدِّدُ لَهُ فِی صَبِیحَةِ یَوْمِی هذَا وَمَا عِشْتُ مِنْ أَیَّامِی عَهْداً وَعَقْداً وَبَیْعَةً لَهُ فِی عُنُقِی لَا أَحُولُ عَنْها وَلَا أَزُولُ أَبَداً، اللّهُمَّ اجْعَلْنِی مِنْ أَنْصارِهِ وَأَعْوانِهِ، وَالذَّابِّینَ عَنْهُ، والْمُسارِعِینَ إِلَیْهِ فِی قَضاءِ حَوَائِجِهِ، وَالْمُمْتَثِلِینَ لِأَوامِرِهِ
خدایا در صبح این روز و تا زندگی کنم از روزهایم، برای آن حضرت بر عهده ام، عهد و پیمان و بیعت تجدید میکنم که از آن، رو نگردانم و هیچ گاه دست برندارم. خدایا مرا، از یاران و مددکاران و دفاع کنندگان از او قرار ده.
وَالْمُحامِینَ عَنْهُ، وَالسَّابِقِینَ إِلی إِرادَتِهِ، وَالْمُسْتَشْهَدِینَ بَیْنَ یَدَیْهِ
از شتابندگان به سویش، در برآوردن خواسته هایش و اطاعت کنندگان اَوامرش و مدافعان حضرتش و پیش گیرندگان به جانب خواسته اش و کشته شدگان در پیشگاهش.
اللّهُمَّ إِنْ حالَ بَیْنِی وَبَیْنَهُ الْمَوْتُ الَّذِی جَعَلْتَهُ عَلَی عِبادِکَ حَتْماً مَقْضِیّاً فَأَخْرِجْنِی مِنْ قَبْرِی مُؤْتَزِراً کَفَنِی، شاهِراً سَیْفِی، مُجَرِّداً قَناتِی، مُلَبِّیاً دَعْوَةَ الدَّاعِی فِی الْحاضِرِ وَالْبادِی. اللّهُمَّ أَرِنِی الطَّلْعَةَ الرَّشِیدَةَ، وَالْغُرَّةَ الْحَمِیدَةَ، وَاکْحَلْ ناظِرِی بِنَظْرَةٍ مِنِّی إِلَیْهِ، وَعَجِّلْ فَرَجَهُ، وَسَهِّلْ مَخْرَجَهُ، وَأَوْسِعْ مَنْهَجَهُ، وَاسْلُکْ بِی مَحَجَّتَهُ، وَأَنْفِذْ أَمْرَهُ، وَاشْدُدْ أَزْرَهُ.
خدایا اگر بین من و او مرگی که بر بندگانت حتم و قطعی ساختی حائل شد، کفن پوشیده از قبر مرا بیرون آور، با شمشیر از نیام برکشیده و نیزه برهنه، پاسخگو به دعوت آن دعوت کننده، در میان شهرنشین و بادیه نشین. خدایا آن جمال با رشادت و پیشانی ستوده را به من بنمایان و با نگاهی از من به او، دیده ام را سرمه بنه و در گشایش امرش شتاب کن و درآمدنش را آسان گردان و راهش را وسعت بخش و مرا به راهش درآور و فرمانش را نافذ کن و پشتش را محکم گردان.
وَاعْمُرِ اللّهُمَّ بِهِ بِلادَکَ، وَأَحْیِ بِهِ عِبادَکَ، فَإِنَّکَ قُلْتَ وَقَوْلُکَ الْحَقُّ:﴿ ظَهَرَ الْفَسادُ فِی الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ بِما کَسَبَتْ أَیْدِی النّاسِ ﴾، فَأَظْهِرِ اللّهُمَّ لَنا وَلِیَّکَ وَابْنَ بِنْتِ نَبِیِّکَ الْمُسَمَّی بِاسْمِ رَسُولِکَ، حَتَّی لَایَظْفَرَ بِشَیْءٍ مِنَ الْباطِلِ إِلّا مَزَّقَهُ، وَیُحِقَّ الْحَقَّ وَیُحَقِّقَهُ
خدایا به دست او کشورهایت را آباد کن و بندگانت را به وسیله او زنده فرما، به درستی که تو فرمودی و گفته ات حق است که:فساد در خشکی و دریا، در اثر اعمال مردم نمایان شد، خدایا، ولی ات و فرزند دختر پیامبرت که به نام رسولت نامیده شده، برای ما آشکار کن تا به چیزی از باطل دست نیابد، مگر آن را از هم بپاشد و حق را پابرجا و ثابت نماید.
وَاجْعَلْهُ اللّهُمَّ مَفْزَعاً لِمَظْلُومِ عِبادِکَ، وَناصِراً لِمَنْ لَایَجِدُ لَهُ ناصِراً غَیْرَکَ، وَمُجَدِّداً لِمَا عُطِّلَ مِنْ أَحْکامِ کِتابِکَ، وَمُشَیِّداً لِمَا وَرَدَ مِنْ أَعْلامِ دِینِکَ وَسُنَنِ نَبِیِّکَ صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وآلِهِ، وَاجْعَلْهُ اللّهُمَّ مِمَّنْ حَصَّنْتَهُ مِنْ بَأْسِ الْمُعْتَدِینَ
خدایا او را قرار ده پناهگاهی برای ستمدیدگان از بندگانت و یاور برای کسی که یاری برای خود جز تو نمییابد و تجدیدکننده آنچه از احکام کتابت تعطیل شده و محکم کننده آنچه از نشانههای دینت و روشهای پیامبرت (درود خدا بر او و خاندانش) رسیده است و او را قرار ده، خدایا، از آنان که از حمله متجاوزان، نگاهش داری.
اللّهُمَّ وَسُرَّ نَبِیَّکَ مُحَمَّداً صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وآلِهِ بِرُؤْیَتِهِ وَمَنْ تَبِعَهُ عَلَی دَعْوَتِهِ، وَارْحَمِ اسْتِکانَتَنا بَعْدَهُ. اللَّهُمَّ اکْشِفْ هذِهِ الْغُمَّةَ عَنْ هذِهِ الْأُمَّةِ بِحُضُورِهِ، وَعَجِّلْ لَنا ظُهُورَهُ، إِنَّهُمْ یَرَوْنَهُ بَعِیداً وَنَرَاهُ قَرِیباً، بِرَحْمَتِکَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ
خدایا پیامبرت محمّد (درود خدا بر او و خاندانش) را به دیدار او و کسانی که بر پایه دعوتش از او پیروی کردند شاد کن و پس از او به درماندگی ما رحم فرما، خدایا این اندوه را از این امت به حضور آن حضرت برطرف کن و در ظهورش برای ما شتاب فرما که دیگران ظهورش را دور میبینند و ما نزدیک میبینیم، به مهربانی اتای مهربانترین مهربانان.
الْعَجَلَ الْعَجَلَ یَا مَوْلایَ یَا صاحِبَ الزَّمانِ
تعجیل کن در آمدنتای مولا وای صاحب عصر و زمان
تفسیر دعای عهد
تفسیر دعای عهد یک موضوع چند بُعدی است و بستگی به منابع دینی و فهم شخصی هر فرد دارد. در این دعا، انسان به عهد و پیمانی با خداوند میپردازد و وعده میدهد که به اجرای وظایف و تعهداتش نسبت به او پایبند باشد. این دعا شامل اظهار وفاداری، اعتقاد و تعهد به خداوند است. تفسیر دعای عهد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
بیشتر بخوانید: دعای عرفه با ترجمه، تفسیر و فضیلتها
وفاداری به دین و اعمال نیکو: این دعا تأکید دارد که انسان باید به دین خود و وظایفش نسبت به خداوند پایبند باشد و در راه خداوند عمل کند.
اعتقاد به خداوند: اظهار اعتقاد و اطمینان به وجود و قدرت خداوند و اعتقاد به رحمت و بخشش او نیز در این دعا حاضر است.
تضرع و التجاء به رحمت الهی: در دعای عهد، انسان از خداوند التجاء و تضرع میکند تا رحمت و بخشش او را به دست آورد.
وعده اطاعت و اجرای وظایف: در این دعا، انسان وعده میدهد که به اجرای وظایف و تعهداتش نسبت به خداوند پایبند باشد و به او اطاعت کند.
استمرار در تلاوت دعا و یادآوری عهد: این دعا برای انسان یادآوری میشود که هر زمان که آن را تلاوت میکند، به عهد و پیمانی که با خداوند بسته است، متعهد میشود.
تفسیر دعای عهد به دلیل عمق معانی و مفاهیم آن، میتواند موضوعی پیچیده باشد و به نیازها و درک هر فرد بستگی دارد..
فضیلت دعای عهد
دعای عهد، که از امام صادق (ع) روایت شده است، از جمله دعاهای پرفضیلت و تأکید شده در دوران غیبت امام زمان (عج) است.
به گزارش رویداد۲۴ برخی از فضایل و برکات قرائت این دعا، که از روایات و منابع معتبر نقل شده، به شرح زیر است:
۱. تجدید بیعت با امام زمان (عج): قرائت دعای عهد، به منزله تجدید بیعت و پیمان با امام زمان (عج) و اعلام آمادگی برای یاری رساندن به آن حضرت در زمان ظهورشان است.
۲. مشمول غفران الهی شدن: در روایتی از امام صادق (ع) آمده است که هر کس دعای عهد را بخواند، خداوند گناهان او را تا چهل سال میآمرزد.
۳. نجات از عذاب قبر: همچنین در روایتی دیگر از آن حضرت نقل شده است که کسی که دعای عهد را هر روز بخواند، خداوند او را از عذاب قبر نجات میدهد.
۴. برآورده شدن حاجات: برخی از قائلین بر این باورند که قرائت دعای عهد، سبب برآورده شدن حاجات دنیوی و اخروی انسان میشود.
۵. شفاعت امام زمان (عج): در روایتی آمده است که امام زمان (عج) در شب جمعه به قبر خوانندگان دعای عهد سر میزنند و آنها را شفاعت میکنند.
۶. حشر با امام زمان (عج): برخی از معصومین (ع) فرمودهاند که هر کس چهل صبح دعای عهد را بخواند، از یاران امام زمان (عج) در زمان ظهورشان خواهد بود و با آن حضرت محشور میشود.
۷. اعطای درجه رفیع شهادت: در روایتی از امام صادق (ع) آمده است که هر کس دعای عهد را در زمان غیبت آن حضرت بخواند و قبل از ظهور ایشان از دنیا برود، خداوند به او درجه شهادت را عطا میفرماید.
آداب قرائت دعای عهد
• مکان: بهترین مکان برای قرائت دعای عهد، مسجد یا حرم امامزاده است.
• زمان: دعای عهد را میتوان در هر ساعتی از شبانه روز خواند، اما بهتر است بعد از نیمه شب و در سحرگاه خوانده شود.
• شرایط: برای قرائت دعای عهد، طهارت و رو به قبله بودن مستحب است.
• توجه و التزام: مهمترین شرط در قرائت دعای عهد، توجه و التزام قلبی به مضامین آن و داشتن نیت خالص برای یاری رساندن به امام زمان (عج) است.
احادیث و روایات درباره دعای عهد
دعای عهد یکی از دعاهای مهم و معتبر در اسلام است که در احادیث و روایات مختلف اهمیت ویژهای دارد. در زیر، تعدادی از این احادیث و روایات ذکر شده است:
امام صادق (ع) فرمودند: «هر که دعای عهد را بخواند، خداوند آنچه را که برایش خجالت است بیاموزد و هر که از آن چیزهایی که خداوند خجالت میکشد، خجالت میکشد، از عذاب خداوند ایمن است.»
امام صادق (ع) میفرمایند: «هرگاه بنده دعای عهد را بخواند و درک کند، خداوند عزوجل آن را بر او تثبیت میکند، تا شهوتهای دل او را برطرف نماید.»
پیامبر اکرم (ص) میفرمایند: «اگر بنده بداند چه چیزی در دعای عهد است، دوست داشته باشد پس از آن بمیرد.»
امام محمد باقر (ع) میفرمایند: «هر که دعای عهد را بخواند، خداوند به او ایمان بنا کند، او را به رفعتی از خویشتن نزدیک کند و او را به اکرامت خویشتن محترم دارد.»
این احادیث و روایات نشان میدهند که دعای عهد مورد توجه و ارجمندی از جانب ائمه اطهار (ع) و پیامبر اسلام (ص) بوده و اهمیت بسیاری برای مسلمانان دارد.