تاریخ انتشار: ۰۹:۰۷ - ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۷
نمایندگان مجلس در گفت‌وگو با رویداد۲۴ مطرح کردند؛

مبارزه با تکنولوژی یا فیلترینگ/ عقلانی‌ترین تصمیم پس از فیلتر تلگرام چیست؟

وظیفه اصلی حاکمیت به مردم پاسخگویی است. در رابطه با فضای مجازی وقتی دولت نتواند زیرساخت‌های لازم را ایجاد کند نمی‌تواند خود را در مقام پاسخگویی به مردم قرار دهد.
رویداد۲۴ در یکی دو روز گذشته خبر رفع فیلتر تلگرام بر روی برخی تلفن‌های همراه، امیدواری زیادی را برای رفع کامل فیلترینگ ایجاد کرد اما پیام مجدد قوه قضاییه مبنی بر اینکه بنایی برای رفع فیلتر وجود ندارد، دوباره موضوع فیلترینگ را در میان اخبار سیاست خارجی و لغو برجام و تنش‌های منطقه، به موضوع مهم داخلی تبدیل کرد.

پیام رسان تلگرام با 40 میلیون کاربر در ایران خیلی زود به محبوب‌ترین شبکه اجتماعی مردم تبدیل شد؛ به طوری که مردم برای ارتباط با یکدیگر و دنبال کردن اخبار بسیاری از ابزارهای ارتباطی را فدای این پیام‌رسان کردند اما پس از اختلاف‌نظرهای مدیران ارشد نظام در خصوص بودن با نبودن تلگرام، بالاخره قوه قضاییه حکم به فیلتر این شبکه اجتماعی داد.

آمار جستجو در گوگل نشان می‌دهد بیشترین کلمه‌ای که پس از فیلترینگ تلگرام، سرچ شده، «فیلترشکن» بوده است، همین موضوع نشان می‌دهد که فیلتر تلگرام در گام اول با شکست مواجه شده و مردم ترجیح می‌دهند به جای کوچ به پیام‌رسان‌های داخلی مانند سروش یا آی‌گپ، با هر مشقتی که شده فیلترشکن دانلود کنند و به تلگرام وفادار بمانند. 

در این رابطه به سراغ نمایندگان مجلس دهم شورای اسلامی رفتیم تا ببینیم پس از این تصمیم، چه روندی باید دنبال شود تا رضایت حداکثری مردم بوجود آید.

علی ابراهیمی نماینده شازند: دیر شده است

ابتدا باید بگویم که خیلی زودتر از این‌ها باید پیام رسان‌های داخلی را راه‌اندازی و تقویت می‌کردیم. اکنون در عصر تکنولوژی زندگی می‌کنیم و بسیاری از کارهای مردم دنیا از طریق اینترنت انجام می‌شود و باید این فضا را جدی گرفت اما متاسفانه ما عادت کردیم که برای هر چیزی هزینه غیرمتعارفی را پرداخت کنیم تا به ضرورت آن پی ببریم.

در همان سال‌های اول وقتی میلیون‌ها ایرانی روی به تلگرام آوردند و کار در این فضا شدت گرفت باید فکری برای راه‌اندازی پیام رسان‌های داخلی می‌شد که فضای رقابتی بوجود می‌آمد. امروز هم اگر پیام رسان‌های داخلی از حیث سرعت، کیفیت و اعتمادسازی به موفقیت نرسند مردم بیش از پیش به سمت فیلترشکن‌ها روی خواهند آورد و آنگاه امنیت هم به مخاطره می‌افتد و نه تنها وضع بهتر نمی‌شود که بدتر هم خواهد شد.
 
محمدمهدی افتخاری نماینده فومن و شفت: وضعیت فضای مجازی اصلاً مطلوب نیست

نظرات رهبر انقلاب درباره فضای مجازی بسیار حکیمانه بود یعنی از تهدیدهای فضای مجازی باید به عنوان فرصت استفاده کرد. به هر حال پیام رسان‌ها به عنوان یک ابزار ارتباطی در بین مردم ما جا باز کرده‌اند و لازم بود که در این رابطه فرهنگ سازی‌هایی انجام می‌شد که متاسفانه کوتاهی شد. این موضوع و قصور به همه دست اندرکاران مقوله فرهنگی در کشور برمی‌گردد.

بدون شک این ابزار ارتباطی هم می‌تواند محاسن و هم ضررهایی برای جامعه داشته باشد و چقدر خوب بود که ضررها و تهدیدهای آن برای مردم تشریح می‌شد. اکنون روندی که فضای مجازی در کشور ما طی می‌کند اصلاً مطلوب نیست. به قدری مدیریت فضای مجازی بااهمیت است که رهبر انقلاب فرمودند اگر امروز رهبر نبودم و قرار بود در جایگاه دیگری فعالیت کنم مسئولیت فضای مجازی را می‌پذیرفتم. پس واضح و روشن است که بهترین تصمیم در این ایام، این است که صاحبان فرهنگ آسیب‌های این شبکه‌ها را بطور دقیق به مردم اطلاع دهند و نقش فضازی مجازی را برای جامعه تبیین کنند تا در آینده با اعتماد بیشتر مردم مواجه شویم.

احمد انارکی‌محمدی نماینده رفسنجان و انار: زیرساخت‌های پیام‌رسان‌های داخلی تقویت شود

وظیفه اصلی حاکمیت به مردم پاسخگویی است. در رابطه با فضای مجازی وقتی دولت نتواند زیرساخت‌های لازم را ایجاد کند نمی‌تواند خود را در مقام پاسخگویی به مردم قرار دهد. 40 میلیون ایرانی در تلگرام فعال بودند و اکنون این پیام رسان خارجی فیلتر شده پس ابتدایی‌ترین کار این است که دولت زیرساخت‌های خود را در جهت جایگزینی این پیام رسان مهیا کند و بطور شفاف به دغدغه‌های مردم پاسخ دهد. ضمن اینکه اگر مدیران تلگرام شرایط کشور ما را بپذیرند و حاضر باشند به دغدغه‌های مدیران نظام پاسخ دهند می‌توانیم در آینده به رفع فیلتر این پیام رسان خارجی امیدوار باشیم.

ناهید تاج‌الدین نماینده اصفهان: رفع فیلتر تلگرام به عنوان یک گزینه مطرح شود

امروز پیام رسان‌های داخلی زیادی در حال فعالیت هستند اما بعد از گذشت مدت‌ها هنوز نتوانسته‌اند اعتماد مردم را کسب کنند. چه خوب و چه بد، مردم به تلگرام اعتماد کردند و از این فضا برای کارهای خود استفاده می‌کردند؛ امروز هم رفع فیلتر تلگرام می‌تواند به عنوان یک گزینه مطرح باشد. باز هم باید تاکید کرد که اعتمادسازی مهمترین شرط است و باید بستری آماده شود که مردم به اعتماد لازم برسند.

عبدالحمیدخدری نماینده بوشهر، گناوه و دیلم: با فتوای رهبر می‌توان به  پیام‌رسان‌های داخلی اعتماد کرد

مهمترین دغدغه مردم در استفاده از پیام رسان‌های داخلی این بود که افرادی به اطلاعات آن‌ها دسترسی پیدا می‌کنند که با توجه به فتوایی که رهبر انقلاب دادند که ورود به فضای خصوصی افراد حرمت شرعی دارد دیگر می‌توان به پیام رسان‌های داخلی اعتماد کرد و نباید نگران لو رفتن اطلاعات شخصی بود. از طرفی من فکر می‌کنم تلگرام در آینده رفع فیلتر می‌شود و در کنار این پیام رسان‌های داخلی یک رقابت سالمی رخ خواهد داد.

فاطمه سعیدی نماینده تهران: اگر مردم از فیلترینگ رضایت داشتند به سمت فیلترشکن‌ها نمی‌رفتند

در شرایط کنونی که تلگرام فیلتر است آقای روحانی باید جوابگوی مردم باشد. اکنون مردم از اینکه گفته می‌شود این فیلتر به خواست آن‌ها بوده و در نهایت به نفع آن‌ها هم است، ناراحتند. باید در جواب این افراد گفت اگر مردم از فیلترینگ رضایت داشتند به سمت فیلترشکن‌ها نمی‌رفتند.

محمد فیضی نماینده اردبیل: با تکنولوژی نمی‌توان مبارزه کرد

با تکنولوژی نمی‌توان رودررو مبارزه کرد بلکه باید تلاش کرد که فرهنگ استفاده از آن را آموخت. پیام رسان‌های داخلی می‌بایست سال‌ها پیش وارد عرصه می‌شدند که به مرور زمان در بین کاربران ایرانی جا باز می‌کردند. اکنون اینکه یک شبکه اجتماعی یا پیام رسان خاصی را از میدان رقابت دور کنیم برای من قابل قبول نیست.

محمدرضا ملکشاهی‌راد نماینده خرم آباد: مسئولیت فیلترنگ با دولت است نه قوه قضاییه

در این رابطه باید گفت که این فیلترینگ از نظر دولت یا قانونی بوده یا غیرقانونی. دولت نباید روی به سیاسی کاری بیاورد و از قبول مسئولیت شانه خالی کند. دادستان یکی از اعضای شورای عالی فضای مجازی است و دولت نمی‌تواند مسئولیت این کار را متوجه قوه قضاییه کند. اگر دولت تصور می‌کند که در این رابطه با کمبود قانون مواجه هستیم یک لایحه دوفوریتی را به مجلس بیاورد که برای همیشه تکلیف این موضوع روشن شود و اگر قبول دارد که در این راستا با کمبود قانون مواجه نیستیم پس مسئولیت را به عهده بگیرد و با مردم رو راست باشد. من احترام به قانون را در هر شرایطی بهترین تصمیم برای اداره کشور می‌دانم و باید یاد گرفت که قانون حرف اول و آخر را می‌زند.

قاسم میرزایی‌نیکو نماینده دماوند و فیروزکوه: شبکه ارتباطی دولت راه بیفتد

آزادسازی ایجاد شبکه‌های پیام رسان بهترین تصمیم برای کشور است. یعنی این وظیفه را باید به بخش خصوصی بسپاریم و کار را از انحصار خارج کنیم. در آن زمان، دیگر نباید فقط روی چند پیام رسان داخلی تبلیغ ویژه شود بلکه همه را باید به یک چشم دید. امروز باید اجازه داده شود که تمام افرادی که از توانایی فنی برخوردار هستند ضمن توجه به مسائل امنیتی کشور روی به طراحی پیام رسان‌های جدید بیاورند. اگر این اتفاق بیافتد همه این نرم افزارها با هم در یک فضای سالم رقابت می‌کنند و به مرور زمان تولید برتر مشخص می‌شود. از طرف دیگر کارهای دولتی نباید در شبکه‌های مجازی برود و باید اینترانت دولت راه بیافتد. اگر این شبکه ارتباطی دولت راه بیافتد بهتر است از اینکه اخبار و کارهای دولتی را در فضای مجازی رصد کنیم.

سیدحسین نقوی‌حسینی نماینده ورامین: فضای تلگرام بی در و پیکر بود

قوه قضاییه در مقابل شکایت مردم مسئول است. برخی از مردم از تلگرام شکایت کردند و قوه قضاییه هم در این رابطه اقدام لازم را انجام داده است. تلگرام رها شده در هیچ جای جهان جز ایران نبود. باید پرسید چرا 50 درصد از کاربران تلگرام در جهان در ایران هستند؟ ما با بی در و پیکر بودن تلگرام مخالف بودیم و پیشنهاد می‌کنیم مردم از پیام رسان‌های داخلی کشورشان حمایت کنند. مدیران تلگرام با دیگر کشورها تعامل و همکاری دارند اما حتی جواب دولت ایران را برای دغدغه‌هایی که وجود دارد نمی‌دهد پس با این شرایط نمی‌توان به تلگرام اعتماد کرد.

احمد همتی نماینده سمنان: تلگرام باید مدیریت شود

موضوع ممنوعیت استفاده و فیلتر از گذشته در کشور بوده و زمانی داشتن ویدئو و ماهواره جرم بود و چند سال پیش هم برخی شبکه‌های اجتماعی مثل فیس بوک فیلتر شد و این روند همینطور ادامه پیدا کرد تا به فیلتر تلگرام رسیدیم. اگر کمی به موضوع دقیق شویم می‌بینیم که جواب لازم از این برخوردها گرفته نشده است. حال به جای اینکه تمرکزمان روی بحث‌های سلبی باشد باید به سمت بحث‌های ایجابی برویم. باید به این فضا با دید مثبت نگاه کرد و ضمن این، جایگزین لازم آن‌ها را هم مهیا کرد. جایگزین‌ها اگر از استاندارد لازم برخوردار باشند مردم خودشان روی به انتخاب می‌آورند. البته من موافق مدیریت پیام رسان‌های خارجی هم هستم و فکر می‌کنم نباید نسبت به چالش‌های آن بی‌تفاوت بود ولی اعتقاد دارم باید فضای رقابتی وجود داشته باشد.
نظرات شما