تاریخ انتشار: ۱۴:۵۸ - ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۷

مشاور کاخ سفید: کاهش سرمایه گذاری اروپا در ایران با شروع تحریم های آمریکا

به نظر من، وقتی تحریم‌های آمریکا شروع شوند یا این تحریمهای بر اروپا تاثیر بگذارند، سرمایه‌گذاری‌های آنها در ایران کاهش خواهد یافت.

رویداد۲۴-به نظر من، وقتی تحریم‌های آمریکا شروع شوند یا این تحریمهای بر اروپا تاثیر بگذارند، سرمایه‌گذاری‌های آنها در ایران کاهش خواهد یافت. مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه‌ مفصل تلویزیونی درباره مسائل مختلف از قبیل برجام، مذاکرات با کره شمالی، روسیه، چین و ونزوئلا اظهارنظر کرد.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید که چهره‌ای شناخته شده در ضدیت با ایران است، پیش‌بینی کرده که با شروع دوباره تحریم‌های آمریکا علیه ایران، کشورهای اروپایی سرمایه‌گذاری در این کشور را کاهش خواهند داد.

«جان بولتون» در مصاحبه با بخش انگلیسی «Voice of America» درباره خروج از برجام گفت: «رئیس‌جمهور ترامپ در کارزار انتخاباتی خود گفت که هدف او آن است که اولویت را منافع ملی آمریکا قرار دهد. به نظر من این موضوع، مشخصه اقدامات او در بیش از یک سالی است که در منصب بوده است. مشکلات بسیاری به او به ارث رسیده است شامل ایران، کره شمالی و اوضاع خاورمیانه (غرب آسیا). در دولت اوباما به این مشکلات یا واقعا پرداخته نشد یا به صورتی نادرست به آنها پرداخته شد».

وی با دفاع تمام قد از تصمیم‌های ترامپ برای انتقال جنجالی و غیرقانونی سفارت آمریکا از تل‌آویو به بیت‌المقدس و همچنین خروج از برجام، تاکید کرد که این اقدامات نشان می‌دهد، «وقتی او حرفی می‌زند، به آنها عمل می‌کند».

بولتون گفت: «او همیشه چه در جریان کارزار انتخاباتی خود و چه پس از آغاز منصبش در این باره حرف زده بود. او با خروج از برجام آن چه گفته بود را اجرایی کرد».

مجری آمریکایی از او سوال کرد آیا شما انتظار دارید که ایران به سر میز مذاکره برگردد یا احتمال تقابل و درگیری بین آمریکا و ایران به دنبال خروج از برجام وجود دارد؟

وی گفت: «من فکر نمی‌کنم بن بست و درگیری ایجاد شود. به نظر من، وقتی تحریم‌های آمریکا شروع شوند یا این تحریمهای بر اروپا تاثیر بگذارند، سرمایه‌گذاری‌های آنها در ایران کاهش خواهد یافت و در آن صورت ایران با انتخاب گزینه‌ای سخت مواجه خواهند شد. آنها دوست دارند که توافق (برجام) ادامه یابد چرا که منافع اقتصادی آن همه به سمت آنها است و اگر این منافع مسدود شود، اقتصاد این کشور در شرایط بسیار بدتری قرار خواهد گرفت».

مجری آمریکایی از بولتون درباره سیاست «تغییر رژیم» در ایران سوال کرد.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید جواب داد: «هدف دولت (ترامپ) این نیست، هدف آن است که آنها حتی نزدیک به دست‌یابی به سلاح اتمی نشوند».

از نظر او، یکی از «اشتباهات اساسی» دولت اوباما در برجام آن بوده که تمام منافع حاصل از آن، به ایران رسیده و نه آمریکا.

بولتون گفت: «این توافق به نفع منافع استراتژیک آمریکا نبود، این توافق مسیر ایران را در حصول به سلاح اتمی مهار نکرد و مکانیسم‌های موثر راستی‌آزمایی نداشت، ما در حالی وارد این توافق شدیم، که تنها همان اطلاعات خاص خودمان را درباره برنامه نظامی هسته‌ای ایران داشتیم و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم تدابیر کافی بازرسی مورد نیاز را نداشت».

او ادعاهای ضد ایرانی نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی را تکرار کرد و مدعی شد که ایران درباره «ماهیت برنامه هسته‌ای دروغ گفته است».

در این مصاحبه از تاثیر احتمالی خروج آمریکا از برجام بر مذاکرات واشنگتن با کره شمالی سوال شد.

بولتون گفت: «رئیس‌جمهور باید به منافع استراتژیک آمریکا نگاه کند. وقتی رئیس‌جمهور بوش از پیمان موشک‌های ضد بالستیک خارج شد، به خاطر این نبود که روسیه آن را نقض آن کرده بود بلکه دلیل آن این بود که جهان تغییر کرده بود. در ارتباط با توافق ایران باید بگویم که این توافق هرگز به نفع آمریکا نبود و با گذشت زمان هم اینطور بود. به نظر من (خروج از برجام) احتمال توافق با کره شمالی را افزایش خواهد داد چرا که کره شمالی به خودش خواهد گفت، خوب مشخص است که ما نمی‌توانیم شبیه به توافق ایران، به توافقی که بسیار به نفع ما باشد، دست یابیم؛ در نتیجه اگر قرار باشد به توافقی برسیم، باید شرایطش طبق خواسته‌های آمریکا باشد».

وی درباره اعلام آمادگی کره شمالی برای مذاکرات درباره خلع سلاح اتمی گفت که باید دید «آیا آنها جدی هستند یا نه. ممکن است که کره شمالی فکر کند کاری که با دولت‌های قبلی آمریکا کردند را تکرار کنند یعنی مذاکره کنند، زمان بخرند، تعهداتی بپذیرند که به آن پایبند نباشند اما آنها اکنون رئیس‌جمهوری در آمریکا می‌بینند که می‌داند چه توافقی می‌خواهد و می‌داند چطور خواهان اجرا کردن آن است. خواهیم دید که چه اتفاقی خواهد افتاد».

پیمان موشک‌های ضد بالستیک بین آمریکا و اتحاد شوروی برای محدودسازی سیستم موشک‌های ضدبالستیک مورد استفاده برای دفاع از خود در مقابل موشک‌های بالستیک با جنگ‌افزار هسته‌ای بسته شد. بر اساس مفاد این پیمان، اعضا امکانات ضد بالستیک خود را به دو مجتمع با حداکثر ۱۰۰ موشک ضد بالستیک محدود می‌کردند.

این پیمان در ۲۶ می ۱۹۷۲ در در مسکو بین ریچارد نیکسون و لئونید برژنف سران دو کشور امضا شد و مجلس سنای آمریکا هم این پیمان را تصویب کرده بود.

دولت جورج بوش پسر، در ژوئن ۲۰۰۲ خروج آمریکا از این پیمان را اعلام کرد و اجرای این پیمان متوقف شد.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید درباره نشست آتی ترامپ با کیم جون اون گفت: «رئیس‌جمهور این فرصت را دارد که در چشمان او نگاه کند و در این باره تصمیم گیری کند که آیا او (رهبر کره شمالی برای خلع سلاح اتمی) جدی هست یا نه».

به گفته بولتون، آمریکا علاوه بر موضوع خلع سلاح اتمی کره شمالی، درباره «سلاح‌های بیولوژیک و شیمیایی و موشک‌های آنها، ربایش شهروندان ژاپنی و کره جنوبی» صحبت خواهد کرد.

مجری آمریکایی سوال کرد: به نظر شما چرا اکنون و ناگهان کره شمالی حاضر به مذاکره شده است؟

مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت: «چون آنها هرگز (پیش از این) این حجم از فشارهای اقتصادی و سیاسی که در کارزار فشار رئیس‌جمهور (ترامپ) علیه آنها اعمال شده را ندیده بودند».

بولتون درباره نقش آفرینی چین در مذاکران آتی با کره شمالی اینطور گفت: «رئیس‌جمهور همین چند روز قبل با شی جین پینگ (رئیس‌جمهور چین) گفت‌و‌گوهایی عالی داشت و او صراحتا گفت که ما (آمریکا) در حال تدارک برای پیش بردن دیدار (با رهبر کره شمالی) فشارهای خود را علیه کره شمالی کاهش نخواهیم داد. این موضوع، یک آزمون برای چین هم هست که آیا حامی تلاشی بسیار جدیتر از مذاکرات پیشین شش جانبه ( مذاکرات آمریکا، چین، کره شمالی، کره جنوبی، ژاپن و روسیه) هست یا نه».

مجری سوال کرد که آیا کره شمالی برای آزادی اخیر سه زندانی آمریکایی و دیدار آتی کیم جونگ اون با ترامپ درخواستی مطرح کرده‌ است؟

مشاور ترامپ جواب داد: «آنها خواهان پیمان صلح و پایان یافتن خصومت‌ها و درگیری‌ها در شبه جزیره کره هستند. کره جنوبی هم همین چیزها را می‌خواهد و بعد از همه این سالها، ما هم خواهان این هستیم. برای رسیدن به این نقطه باید، خلع سلاح اتمی کامل و قابل راستی آزمایی وجود داشته باشد و این بسیار حیاتی است».

او درباره مواضع کره جنوبی گفت: «کره جنوبی با ما بسیار باز و شفاف بوده‌ است و گفت‌وگوهایی عالی بین رئیس‌جمهور مون جائه این و رئیس‌جمهور ترامپ وجود دارد. آنها دوست دارند که این مذاکرات (با کره شمالی) توفیق یابد اما می‌دانند که تا زمانی که خلع سلاح اتمی محقق نشود، به این نقطه نخواهیم رسید».

بولتون درباره احتمال به نتیجه نرسیدن دیدار و مذاکرات ترامپ با کیم جونگ اون هم اظهارنظر کرد.

او گفت: «شما خواهان آن نیستید که به بدترین نتیجه‌گیری از این دیدار برسید اما خود رئیس‌جمهور هم گفت که اگر فکر کند، (رهبر کره شمالی) جدی نیست، او با احترام آماده بلند شدن از میز و خارج شدن از آن است».

بولتون افزود: «فشارهای اقتصادی ما در حال پیش رفتن است و به همین دلیل رئیس‌جمهور امیدوار به مذاکرات است. ما قبلا هیچ وقت در چنین نقطه‌ای نبوده‌ایم».

خبرنگار سوال کرد که «آیا شما هم (در دیدار ترامپ با کیم جونگ اون) حاضر خواهید بود».

بولتون گفت: «من این فرصت را از دست نخواهم داد و این برای من تجربه‌ای خواهد بود که با کره شمالی‌ها دیدار کنم».

در ادامه این مصاحبه، درباره افغانستان سوال شد.

از این مقام کاخ سفید سوال شد: آیا هیچ نشانه‌ای مبنی بر اینکه آمریکا دیدار مستقیم با طالبان خواهد داشت، وجود دارد؟

مشاور ترامپ گفت: «به نظر من، برای تقویت توانایی‌ها به منظور ممانعت از تسلط دوباره تروریست‌ها و انجام حملات تروریستی در آمریکا، اقدامات بسیاری باید انجام شود. آنچه که ما می‌خواهیم آن است که دولت افغانستان، نقش رهبری را درباره (مذاکرات با طالبان) داشته باشد».

مجری آمریکایی سوال کرد «(ولادیمیر) پوتین کجا بوده است. او و روسیه تقریبا ساکت بوده‌اند. ما ندیده‌ایم که او چه در توافق هسته‌ای ایران و چه مذاکرات با کره شمالی حرف زیادی زده باشد».

بولتون جواب داد: « از بسیاری از جهات، روسیه در موضعی سخت قرار دارد. رئیس‌جمهور (ترامپ) تحریم‌های بسیار سختی روی روسیه اعمال کرده است و من فکر می‌کنم او برای این کارش آنقدرها که باید مورد تحسین قرار نگرفته است که دلیل آن مسائل سیاسی در داخل این کشور (آمریکا) است. اقدام رئیس‌جمهور علیه روسیه اقدامی بسیار قدرتمند بوده و فکر می‌کنم که روس‌ها این را حس کرده‌اند. البته آنها در تلاش برای گسترش نفوذ خود در اوکراین و دیگر مناطق جنوب و شرق اروپا و در سوریه و خاورمیانه (غرب آسیا) بوده‌اند در نتیجه محورهای زیادی در دستور کار ما با روسیه قرار دارد. آنها انتظار برخی از اقداماتی که ما اتخاذ کرده‌ایم را نداشتند. رئیس‌جمهور ترامپ این را نشان داده که او شبیه باراک اوباما و دیگر پیشینیانش نیست».

در بخش دیگری از این مصاحبه، موضوع چین و اختلافات در دریای چین جنوبی مورد بحث قرار می‌گیرد.

بولتون گفت: «قطعا یکی از چیزهایی که ما باید به آن بپردازیم، نظامی شدن دریای چین جنوبی است. ما همچنین مسائل بزرگی در ارتباط با روابط تجارت و اقتصادی با چین داریم که آنها روی میز وجود دارد به نحوی که حتی برخی از مخالفان رئیس‌جمهور هم این را به رسمیت شناخته‌اند که رئیس‌جمهور موضع سرسختانه‌ای در این باره اتخاذ کرده است. اینها بدان معنا است که ما باید یک رویکرد جامع در قبال چین داشته باشیم و این چیزی است که ما در این دولت می‌بینیم و چنین چیزی را در دولت‌های قبلی (آمریکا) ندیده بودیم».

مشاور ترامپ درباره ونزوئلا هم اظهارات مداخله جویانه‌ای مطرح کرد.

او مدعی شد: «اگر ونزوئلایی‌ها یک انتخابات آزاد و منصفانه داشته باشند، در به روی (نیکلاس) مادورو (رئیس‌جمهور ونزوئلا) بسته خواهد شد اما او بعد از چاوز واقعا یک سیستم سرکوبگر ایجاد کرده است».

بولتون همچنین گفت که آمریکا به فشارهای خود علیه ونزوئلا ادامه خواهد داد و امیدوار است که دیگر کشورهای آمریکای لاتین هم به آمریکا در این اقدامات ملحق شوند.

برچسب ها: اروپا ، کاخ ، سفید ، برجام ، رویداد24
نظرات شما