پیشگیری از جرایم خطیر نباید صرفا محدود به اقدامات قهری شود
رویداد۲۴-سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نیویورک در جلسه مجمع عمومی با موضوع مسئولیت حمایت از مردم در مقابل نسلکشی، جنایت جنگی، پاکسازی نژادی و جنایت علیه بشریت سخنرانی کرد.غلامعلی خوشرو در این نشست گفت: جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که جامعه جهانی باید نسبت به ارتکاب جنایات خطیر بینالمللی هوشیار باشد و اجازه ندهد که وحشت کشتار دستهجمعی در آینده تکرار شود.
وی ادامه داد: هیچ کس فراموش نمیکند که چگونه عدم اراده سیاسی و اقدام شورای امنیت در مقابله با جنایت نسلکشی و تجاوز در دو دهه گذشته موجب کشتار و بیخانمانی میلیونها نفر شد و به فجایع انسانی در رواندا انجامید.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل با بیان اینکه ریشه مشاجره پیرامون مسئولیت حمایت در مفهوم پیشگیری از جنایات علیه بشریت نیست، بلکه ریشه اختلافات پیرامون مفهوم مسئولیت حمایت در قلمرو اعمال این مفهوم است، اظهار داشت: در گذشته شاهد آن بودهایم که در عمل مسئولیت حمایت در راستای منافع سیاسی برخی از قدرتها عمل کرده و به تدریج به عنوان ابزاری سیاسی برای هموار کردن توسل به سیاستهای مداخلهگرایانه به کار گرفته شده است. این دقیقا جایی است که مفهوم مسئولیت حمایت با چالش واقعی روبهرو است.
خوشرو افزود: چارچوب هنجاری برای پیشگیری از جنایات گسترده در منشور ملل متحد پیشبینی شده است. مشکلی زمانی پیش میآید که برخی از دولتها به اقدامات غیرقانونی یکجانبه در کاربرد زور علیه کشورها و در مغایرت با منشور ملل متحد، متوسل میشوند.
وی اضافه کرد: سازمان ملل متحد هنوز با یک فهم اجماعی از مفهوم مسئولیت حمایت فاصله دارد و لازم است محتوای هنجاری و قلمرو بکارگیری این مفهوم قبل از اجرایی شدن آن مورد توافق قرار گیرد.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل با تاکید بر اینکه مسئولیت اولیه در جلوگیری از جرایم خطیر علیه مردم برعهده کشورها است، تصریح کرد: اعضای جامعه بینالمللی در صورت تقاضای کشورها و از طریق سازمان ملل متحد میتوانند در اجرای این مسئولیت اولیه به دولتها کمک کنند. بکارگیری زور به بهانه مداخله بشردوستانه که زمینه را برای مداخلات سیاسی باز میکند، مجاز نخواهد بود.
خوشرو با بیان اینکه پیشگیری از جرایم خطیر باید به عنوان یک استراتژی بلندمدت مدنظر قرار گرفته و نباید صرفا محدود به اقدامات قهری شود، خاطرنشان کرد: در این زمینه مسئولیت حمایت باید به عنوان چارچوبی برای کمک به دولتهای آسیبپذیر برای ظرفیتسازی و توسعه و تقویت بهداشت و آموزش و از بین بردن فقر و تبعیض بکار رود.
وی ادامه داد: در برخی از وضعیتهای محدود نیز که کاربرد زور برای حفظ مردم ضرورت دارد، قواعد امنیت جمعی منشور ملل متحد براساس مجوزهای شورای امنیت باید بکار گرفته شود.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل تاکید کرد: قلمرو اعمال مسئولیت حمایت باید به گونهای تعریف شود که کلیه موارد و مصائب بشریت را بدون هرگونه اقدام گزینشی و تبعیضآمیز و براساس اصول و اهداف منشور ملل متحد مد نظر قرار دهد، در این زمینه توجه به مصائب مردم تحت اشغال مهمترین آزمایش برای مفهوم مسئولیت حمایت خواهد بود.