تاثیر نوسان ارز بر سفرهای اربعین/ پولدارها با هواپیما میروند
رویداد۲۴ صمد شفعیی دبیر انجمن صنفی دفاتر زیارتی ایران درباره پیشبینی خود از حضور مردم در مراسم اربعین امسال گفت: هر سال در این زمان کار دفاتر زیارتی برای ثبت نام اربعین آغاز شده بود ولی امسال هنوز هیچ اتفاقی رخ نداده است. بیشتر افرادی که در سالهای گذشته به پیادهروی اربعین میرفتند، قشر مستضعف یا متوسط جامعه بودند و معمولا آنها که وضعشان خوب بود، با هواپیما سفر کرده و به هتلها میرفتند. بههمین دلیل ممکن است به دلیل شرایط اقتصادی این اقشار و وضعیت ارزی با استقبال کمتری نسبت به سال گذشته مواجه شویم.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش درباره هزینههای اربعین برای هر نفر گفت: هزینه اخذ ویزا برای هر نفر ۴۱ دلار بوده که بر مبنای هر دلار ۸۷۰۰ تومان از زائران دریافت میشود ولی این میزان از سوی دولت به دلار واقعی به عراق پرداخت میشود. یعنی مابهالتفاوت ۸۷۰۰ تومان تا قیمت روز دلار را دولت تامین میکند.
دبیر انجمن صنفی دفاتر زیارتی ایران درباره هزینههای حملونقل تا رسیدن به مرز عراق و همچنین در خاک عراق بیان کرد: هرکس برای رسیدن به مرز از آزادی عمل برخوردار است و خودش میداند که با چه وسیلهای به آنجا بیاید اما در داخل خاک عراق گفته شده که خود عراقیان تدارکهایی را برای این موضوع در نظر گرفتهاند ولی هنوز هیچچیز قطعی نشده است.
وی در پایان درباره هزینه اسکان زائران نیز گفت: اسکان زائرین در عراق هزینه چندانی نداشته و باتوجه به اینکه هر فرد دو سه روز بیشتر در آنجا نیست، زائران میتوانند در چادرهای بینراهی استراحت کنند.
شهریار حیدری دبیر ستاد اربعین نیز درباره پیشبینی خود از میزان استقبال مردم از اربعین امسال، گفت: سال گذشته نزدیک به دو میلیون و پانصد هزار نفر در ایام اربعین به کشور عراق ورود کردند تا در مراسم اربعین شرکت داشته باشند. پیشبینی خاصی در این زمینه برای امسال نیست ولی تجربه دو سال گذشته نشان میدهد که باید شاهد همان جمعیت به اربعین باشیم. بههرحال ما براساس تجربه سال گذشته برای همین تعداد امکانات فراهم کردهایم اما این آمادگی را داریم تا حتی بیشتر از این میزان پذیرای جمعیت باشیم و این موضوع به استقبال زائران بستگی دارد.
وی در واکنش به پیشبینی دبیر انجمن صنفی دفاتر زیارتی ایران مبنی بر اینکه استقبال امسال مردم از اربعین نسبت به گذشته کمتر خواهد شد، بیان کرد: ثبتنام تازه آغاز شده و عموما ده روز مانده به اربعین میزان متقاضیان اوج میگیرد. فعلا هیچ تحلیلی درباره میزان مردم در مراسم اربعین نمیتوان ارایه کرد اما باید بگویم تا همین الان میزان ثبتنامها برای این رویداد نسبت خوبی بوده و به این شکل نیست که بگوییم میزان متقاضیان کم شده است. بههر ترتیب کسی که به موضوع اربعین تمایل داشته باشد، در آن شرکت میکند.
حیدری همچنین درباره کاهش هزینه روادید باتوجه بهاینکه مراجع عراق هم چندباری درباره این موضوع صحبت کردهاند، اینطور توضیح داد: از فرمایشات مراجع در عراق بسیار تشکر میکنیم ولی باید بگویم که ما از چهار ماه قبل در همه جلساتی که داشتیم، حداقل بیش از صد بار با دولت عراق برای کاهش هزینهها صحبت کردیم ولی اقدامی صورت نگرفته است. طبیعتا ما تنها میتوانیم درخواست کنیم ولی تصمیمگیر خود دولت عراق است که قوانین مشخص خود را دارد.
وی افزود: البته دولت عراق هزینهای افزایش نداده و حتی ده دلاری که برای گردشگری قرار بود گرفته شود را به یک دلار کاهش داده است. با همه این تفاسیر ما بازهم در جلسه روز گذشته این درخواست را مجددا مطرح کردیم ولی تصمیمگیرنده درباره این موضوع خود دولت بوده که حال باید منتظر تصمیم آنها باشیم.
دبیر ستاد اربعین در پایان گفت: ما امیدواریم که کاهش قیمت برای این موضوع صورت گیرد اما تا این لحظه فعلا اتفاقی نیفتاده است. نهایتا باید بگویم که شایعات درباره هزینه اربعین هر سال مطرح میشود ولی کاهش یا افزایش این موضوع در اختیار شخص وزیر هم نیست.
بر اساس این گزارش اگر بخواهیم هزینههای هر فرد را برای سفر اربعین بهطور تقریبی تخمین بزنیم؛ این هزینهها شامل اخذ پاسپورت یا تمدید آن، هزینه ویزا، کارمزد اخذ ویزا، بیمه زائران، هزینه خدمات درمانی هلال احمر که در طول مسیر پیادهروی، هزینه حمل و نقل که شامل رسیدن به مرز و بعد رفتن از هر شهر زیارتی به شهر دیگر و همچنین برگشت به ایران است که به طور تقریبی در جدول زیر محاسبه شده است.
به این ترتیب هزینه هر فرد برای حضور در پیادهروی اربعین به طور تقریبی چیزی در حدود یک میلیون و هفتصد و سی هزار و چهارصد و سی تومان میشود که باتوجه به شرایط اقتصادی مردم در حال حاضر برای قشر مستضعف هزینه زیادی بوده و میتواند عامل بازدارندهای برای حضور آنها در این رویداد بزرگ باشد.
در روزهای گذشته این موضوع از سوی مراجع تقلید عراق و ایران هم مورد توجه قرار گرفته و بر همین اساس آیتالله علوی گرکانی از رئیس جمهور درخواست کرد تا تمهیداتی به کار برده شود تا هزینههای اربعین کاهش یابد. همچنین امام جمعه نجف دو بار از دولت عراق خواسته است تا هزینههای این رویداد مهم مذهبی را تا حد ممکن کاهش دهد اما تاکنون تغییری حاصل نشده است.
حال باید دید که باتوجه به چنین درخواستهایی از سوی مراجع دو کشور در کنار ارتباطات خوبی که دولت ایران با عراق دارد، آیا هزینه مراسم اربعین برای افراد کاهش پیدا میکند؟