جای خالی پاسخگویی در اعتراضات خوزستان/ در حوادث ماهشهر چه گذشت؟ +عکس
رویداد۲۴ دو هفته قطعی اینترنت، بهترین گواهی بر این است که وضعیت ماهشهر، از همه جای ایران عجیبتر بوده است. هنوز مقامات حاکمیتی، از دادستانی و استانداری و نماینده مجلس درباره علت و واقعیت اتفاقات ماهشهر مصاحبه نکردهاند و در این میان اخبار عجیب غریبی از این شهر به گوش میرسد. نماینده ماهشهر چند روز پیش در مجلس سخنان تندی علیه روحانی مطرح کرد و گفت «تو چکار کردی که شاه بیشرف نکرد.» عصبانیت نماینده ماهشهر هم نشان میداد با وجود اینکه دسترسی به اینترنت در آن منطقه مدتهاست قطع شده، اما اتفاقات مهمی در جریان است.
منابع خبری غیر رسمی نوشتهاند در این شهر مردم به رگبار بسته شدهاند و بیش از ۱۰۰ نفر در این شهر کشته شدند. رسانههای فارسی زبان خارجی نیز گفتنداند که در نیزارهای شهرک جراحی مردم معترض به صورت دسته جمعی کشته شدهاند. با توجه به اینکه هیچ مقام رسمی درباره این آمار و شایعات مربوط به آن توضیحی نمیدهد، اخبار و آمار رسانههای خارجی به سرعت بین مردم دست به دست میشود.
دادستان کل کشور در پاسخ به اینکه تعداد کشته شدگان حوادث اخیر چقدر است، به این بسنده کرده که «خوشبختانه خارجیها به آمار کشته شدگان دسترسی ندارند.»
علی گلمرادی نماینده ماهشهر هم فقط به تکذیب موضوع «به رگبار بستن معترضان» پرداخت و گفت: کشتار دست جمعی مردم معترض در نیزارهای شهرک جراحی صحت ندارد.
علی ساری نماینده خوزستان نیز توضیح کوتاهی درباره اتفاقات داد و گفت مسئولیت همه ماجرا بر عهده وزیر کشور است. ساری گفته «متاسفانه طوری وانمود شد که گویی همه آمده بودند بانک آتش بزنند و از این فضا سوءاستفاده کنند در صورتی که اگر درست مدیریت میشد شاید این همه مشکل برای مردم و کشور بوجود نمی آمد. برای پیشگیری از اتفاقات اخیر فقط لازم بود بستر مناسب و تامین امنیت برای اعتراضات مردمی در نظر گرفته می شد.»
همان روزی که بنزین گران شد، کانال خبری ماهشهر صحبتهای امام جمعه شهر چمران را منتشر کرد که گفته بود «فقر و محرومیت در بندر ماهشهر با وجود ذخائر نفت و پتروشیمی قابل قبول نیست و قبل از اینکه حادثه شهرک طالقانی در شهر چمران اتفاق بیفتد فکری شود.» او گفته بود «گرانی و سهمیهبندی بنزین در شرایط کنونی اقتصادی جامعه به صلاح مردم و کشور نیست.»
امام جمعه شهرک طالقانی هم گفته بود «آیا حق فرزندان بومی ما این است که امنیت شغلی نداشته باشند؟» او به اخراج ۵ کارگر یکی از پتروشیمیها اشاره کرد و هشدار داد «طی یک هفته اگر آنها به سر کار بازنگردند از تریبون نماز جمعه افشاگری خواهد کرد.»
شهرک طالقانی همان منطقهای است که به بر اساس گزارشها، مردم آن از نظر اقتصادی در وضعیت بسیار نامطلوبی هستند و به همین خاطر منطقه در معرض آسیبهای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی متعددی قرار گرفته است.
منابع محلی به رویداد۲۴ گفتند در جریان اعتراضات به افزایش قیمت بنزین در شهرک طالقانی خیلی وضعیت خاصی داشته است. این منبع آگاه میگوید: چون در شهرک طالقانی خانوادههای زیادی به سلاحهای گرم دسترسی دارند، همان ۴۸ ساعت اول اعتراضات، افراد نقابدار با رسوخ به جمعیت معترضین جایگاههای بنزین را گرفتند، تعطیل و یا آتش زدند و بدلیل انسداد مسیرها تازه از روز سوم نیروهای امنیتی توانستند وارد شهر شوند.
این شاهد محلی گفته از روز بعد اینترنت قطع شد و دو هفته بعد که دوباره اوضاع در این شهرها آرام شد، اما به خاطر وضعیت عجیب شهر رسانههای محلی خبری از اتفاقات منتشر نمیکنند.
نقشهای یک فعال رسانهای اصولگرا به عنوان محل درگیری در ماهشهر منتشر کرده است
عبدالله گنجی مدیرمسئول روزنامه جوان وابسته به سپاه یادداشتی نوشت: «اگر بشنوند که جاده ماهشهر - جم که دو استان خوزستان و بوشهر را به هم متصل میکند، چهار روز به روش مسلحانه بسته شده بود، میگویند خیر، این فقط حاکمیت است که به روی مردم معترض غیرمسلح سلاح کشیده است. اگر بشنوند که به ۸۰ مرکز نظامی و انتظامی برای بیرون کشیدن سلاح حمله شده و بخشی از تلفات انسانی در چنین مکانهایی بوده است حتماً باور نمیکنند و فقط میپذیرند که افراد مسلح حکومتی چشمبسته وارد خیابان شدهاند و هرکس را که در مقابلشان بوده است، زدهاند.»
صحبتهای گنجی شاید پاسخی به ادعای بی بی سی فارسی باشد که نوشته بود «کاربران شبکههای اجتماعی از کشتن معترضان در نزدیکی شهرک طالقانی ماهشهر سخن گفتند و میگویند معترضانی که جاده ورودی به ماهشهر را بسته بودند بعد از حمله ماموران به نیزارهای کنار جاده پناه میبرند، اما ماموران آنها را به رگبار میبندند.»
برخی رسانههای خارج از ایران، تعداد کشتههای ماهشهر را بدون ذکر منبع بالا 100 نفر ذکر کردهاند. سایتهای جدایی طلب عرب نیز جدولی منتشر کردهاند که مدعی هستند این اسامی کشته شدههای ماهشهر است این درحالی است که مقامات رسمی تاکنون گزارشی از تعداد جان باختگان نداده است. تعداد افراد این جدول حدود بیست نفر است. سایتهای جدایی طلب عرب زبان برای تحریک بیشتر مردم، در انتشار این اسامی از واژه «شهدای انتفاضه» برای کشته شدگان استفاده کردهاند. این ادعا در حالی منتشر میشود که هیچکدام از منابع رسمی چنین وقایعی را تایید نکردهاند. جمال عرف معاون سیاسی وزارت کشور نیز چنین حوادثی را تکذیب کرده و گفته «اخباری در این رابطه به دست ما نرسیده و ما از فرماندری منطقه پیگیر این موضوع خواهیم بود.»
یکی از اکانتهای توئیتری که ظاهرا توسط یک چهره امنیتی اداره میشود، درباره اعتراضات ماهشهر مینویسد: «افرادی که جادهها را به مدت سه روز از جمعه ۲۴ آبان تا دوشنبه ۲۷ آبان میبندند، مسلح هستند. بعدا که اولتیماتوم سه روزه سپاه برای باز کردن جاده به اتمام میرسد و جاده را باز نمیکنند، در تعقیب و گریزی مسلحانه به سمت نیزارها و هور در ورودی شهرک چمران میگریزند.»
این اکانت توییتری نوشته «انتظار نداشته باشید که در ماهشهر نیروهای امنیتی ایران با باتوم و شوکر به جنگ کسانی بروند که مسلح به تیربار و انواع سلاحهای سرد و گرم بودند. چیزی که در ماهشهر اتفاق افتاد یه جنگ تمام عیار بود با تجزیه طلبان پان عرب مسلح و عناصر داعشی مورد حمایت عربستان است. سوال: آیا با تانک و مسلسل جاده را بازکردند؟ بله، چون وقتی طرف مقابل کاملا مسلح است مجبوری قدرت بیشتری اعمال کنی. آیا نیزار به رگبار بسته شده است؟ بله»
اطلاعات این اکانت توییتری مورد تایید مقامات رسمی در ایران قرار نگرفته اما در غیاب توضیح رسمی مسئولان و مدیران امنیتی کشور، همین اطلاعات که متعلق به یک کاربر اینترنیت است، از روز گذشته به عنوان واقعیت آنچه که در ماهشهر گذشته در حال انتشار است. اینجاست که جای خالی پاسخهای قانع کننده مقامات مطلع امنیتی، قضایی و دولتی بسیار حس میشود.
وزیر کشور در توضیح بسیار کوتاهی درگیری مسلحانه و خشونت آمیز در ماهشهر را تایید کرده و گفته «در جاده ماهشهر که بندر فعالی است جاده را بستند. جاده جم به عسلویه را سنگربندی کردند و حتی در برخی موارد با تیربار شلیک میکردند.»
عبدالله گنجی مدیر مسئول روزنامه جوان نیز با اشاره اتفاقات عجیب در ماهشهر نوشته «در بیش از ۱۰ شهر در حوادث اخیر جنگ شهری مسلحانه بوده است.» صحت و سقم ادعای عبدالله گنجی آن در روزهای آینده مشخص خواهد شد، اما به نظر میرسد اتفاقات ماهشهر، از همه ۹ شهر دیگر مد نظر عبدالله گنجی، خشونتبارتر بوده است.
ربطی به اشکال گرفتن از نماز خوندن دیگران هم نداره بلکه مسلمونی ماست که نقص داره .