رویداد۲۴ بررسی میکند؛
توپِ ویروس مرگبار در زمین مردم/ موج سوم شیوع کرونا در راه است؟
موج سوم ویروس کرونا این بار با همراهی ویروس آنفلوآنزا در راه است. در این شرایط تنها راه حل مسئولان تدوین دستورالعمل است، یک بار برای کنکور و یک بار برای محرم. پروتکلهای بهداشتی که اجرای آن هیچ تضمینی ندارد و نظارت دقیقی نیز بر آن انجام نمیشود و در نهایت این ویروس کرونا است که جان و سلامتی بسیاری از شهروندان را تهدید میکند.
رویداد۲۴ شادی مکی: وزیر بهداشت چند روز پیش بر آمادگی کامل کشور برای مواجه با موج سوم کرونا تاکید کرد. سخنی که شاید تلاشی برای دلگرم ساختن مردم باشد، اما به صورت ضمنی میتواند زنگ خطر شروع موج سوم کرونا تلقی شود.
او همچنین در تازه ترین اظهاراتش گفت که قبل از شروع موج جدید کرونا به مردم و مسئولان اجرایی هشدار داده است که «با یک ویروس بسیار چموش، شطرنج بازی میکنیم و نباید ضربه فنی شویم، اما گرفتار موج دوم کرونا شدیم.» انتقاد ملایم و غیرمستقیم نمکی از شروع موج دوم کرونا در کشور و تاکید او بر موج سوم طنزی تلخ به شمار میرود. چه آنکه از یک سو بر چموش بودن این ویروس مهلک تاکید میکند و از سوی دیگر راه تکرار بر خطرات موجود را نمیبندد.
موج دوم کرونا؛ مقصر چه کسی است؟
به گزارش رویداد ۲۴ موج دوم کرونا در کشور دو هفته بعد از تعطیلات خرداد ماه آغاز شد. تعطیلاتی که با تصمیم مقتدرانه ستاد مقابله با کرونا مبنی بر انسداد راههای مواصلاتی یا غربالگریهای دقیق در ورودی شهرها و استانها میتوانست به خیر بگذرد، اما نه تنها چنین اتفاقی نیفتاد که در تمام طول مدت شیوع کرونا مسافران از عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در وسایل انبوهبر مانند هواپیما و اتوبوس و عدم اقدامات سختگیرانه در مبادی فرودگاهی کشور خبر دادند. اگرچه نقش مردم در عدم انجام مسافرتهای غیرضروری را نمیتوان نادیده گرفت، اما سهم بزرگ و مهمتر دولت در اتخاذ تصمیمات سختگیرانه و اجرای آنها نیز غیرقابل انکار است چراکه مدیریت جامعه و وظیفه تامین سلامت مردم کشور بر عهده دولت است.
لغو عجولانه محدودیتهای کرونایی و عادی سازی شرایط کرونایی از یک سو و آغاز سیل مسافرتها در تعطیلات خرداد ماه گذشته از سوی دیگر در شرایطی انجام شد که متخصصان سلامت کشور و سازمان نظام پزشکی در این زمینه هشدارهای لازم را داده بودند. با این حال بیتوجهی به این هشدارها از سوی دولت و ستاد مقابله با کرونا به موج دوم شیوع کرونا در شرایطی انجامید که بسیاری از بیمارستانهای کشور در شهرهای بزرگ و کوچک و به ویژه در مناطق محروم آمادگی لازم و کافی برای مقابله با این شرایط را نداشتند. مناطق محروم که در موج اول کرونا جان سالم به در برده بودند با شروع موج دوم به جرگه مناطق قرمز و زرد پیوستند.
موج دوم کرونا باعث شد که آمار مبتلایان شناسایی شده در هر ۲۴ ساعت به بیش از ۲ هزار نفر رسیده و تعداد جان باختگان ناشی از کرونا نیز به روزانه بیش از ۲۰۰ نفر برسد. بعد از گذشت چند هفته از این اپیدمی شدید و گسترده بود که ستاد کرونا تصمیم گرفت بار دیگر محدودیتهای حداقلی را در شهرهای با وضعیت هشدار و خطر (زرد و قرمز) برقرار کرده و استفاده از ماسک را هم اجباری کند.
موج سوم کرونا و اجتماعاتی که برقرار است
حالا وزیر بهداشت و بسیاری دیگر از متخصصان شروع موج سوم کرونا را پیشبینی کردهاند. موجی که با آغاز فصل پاییز و همراهی بیماری آنفلوآنزا احتمالا شدت بیشتری خواهد داشت. با این حال اما ستاد مقابله با کرونا و رئیسجمهور همچنان بر مواضع پیشین خود پافشاری میکنند. برگزاری کنکور نمونهای ازتصمیمگیریهای عجیب ستاد کرونا بود. درحالیکه کارشناسان امر از روز اول بر عدم برگزاری اجتماعات تاکید کرده و مینو محرز عضو ستادمقابله با کرونا گفته بود که رعایت پروتکلها به تنهایی کافی نیست و حضور افراد به مدت طولانی در یک فضای بسته میتواند به انتقال ویروس منجر شود، اما کنکورهای دکتری و کارشناسی ارشد با اجرای نه چندان سفت و سخت پروتکلهای بهداشتی برگزار شدند.
کنکور کارشناسی نیز با تمام فراز و نشیبها و اعتراضات بالاخره برگزار شد. شاید مهمترین تصمیم ستاد مقابله با کرونا برای حفظ جان داوطلبان بیشتر کردن فاصله صندلیها بود. در این آزمونها داوطلبان در حوزههای امتحانی حاضر شده و به نبرد یا مرگ یا دانشگاه پرداختند، نبردی که مافیای کنکور خواهان برپایی آن بود و مسئولان دولتی نیز بستر آن را آماده کرده بودند.
رئیسجمهور نیز در توجیهی غیرمنطقی برای این تصمیمگیری گفته بود مردم دارند همه کار میکنند و فقط اسم کنکور که آمد آسمان به زمین افتاد! در این سخن روحانی به نظر میرسد هرم مدیریت کشور برعکس شده است و به جای اینکه هیات دولت به ساماندهی فعالیتهای مردم در شرایط فعلی بپردازد این مردم هستند که با فعالیتها یا اشتباهاتشان خط مشی دولت برای پیشگیری از کرونا را مشخص میکنند.
به گزارش رویداد ۲۴ در آستانه ورود به فصل پاییز که امسال رنگ هشدار و خطر به خود گرفته است اجتماعات دیگری نیز برقرار خواهد شد. ماه محرم از امروز آغاز شد و هیاتهای عزاداری و دستههای سینهزنی آماده برگزاری مراسم هستند. از مدتها پیش کارشناسان و متخصصان نسبت به عدم برگزاری اجتماعات عزاداری هشدار داده و از مردم خواستند در حسینیههای خانگی و درجمعهای کوچک خانوادگی مراسم عزاداری خود را برگزار کنند.
بیشتر بخوانید: وزیر بهداشت: گرفتار موج دوم ویروس کرونا شدیم
بیشتر بخوانید: وزیر بهداشت: گرفتار موج دوم ویروس کرونا شدیم
در واقع، خطر به قدری جدی است که جمعی از پزشکان و کادر درمانی که دیگر فرسوده و ناتوان شدهاند در نامهای از مراجع تقلید و حوزههای علمیه درخواست کردند عزاداران حسینی را از برگزاری مجالس حضوری پرهیز دهند. آنها در این نامه تاکید کرده بودند هیچ نهاد ناظری توانایی ضمانت رعایت پروتکلهای بهداشتی توسط میلیونها عزادار سیدالشهدا در مراسم سوگواری محرم را ندارد. در صورت ارائه مجوز، ضمانت متراکم و مسقف نبودن صدها هزار مجلس عزاداری در سراسر کشور غیرممکن است و در این شرایط حتی با استفاده از ماسک و رعایت فاصله بین عزاداران، امکان جدی سرایت بیماری وجود دارد.
محمدرضا ظفرقندی، رئیس سازمان نظام پزشکی کشورنیز درجملاتی هشداردهنده گفته بود که اگر به پیک دوم مبتلا شدیم به این دلیل بود که دقت لازم در ابعاد ملی برای کنترل و پیشگیری رخ نداد و تعطیلات و تجمعاتی اتفاق افتاد. کنترل بیماری با تعارف میسر نمیشود.
اما سوی دیگر ماجرا طرفداران برگزاری تجمعات عزاداران حسینی قرار دارند. افرادی که مردم را به مشارکت در اجتماعات عزاداری تشویق کرده و برخی تا آنجا پیش میروند که برای اقناع افکار عمومی اعلام میکنند که ویروس کرونا تحت فرمان امام حسین قرار دارد! با وجود تمامی هشدارها کفه ترازو به نفع طرفدران برگزاری مراسم عزاداری سنگینی و رئیسجمهور و وزیر بهداشت هر دو اعلام کردند که مراسم عزاداری محرم به صورت باشکوه و با رعایت پروتکلهای بهداشتی در تمام مناطق کشور برگزار میشود.
ستاد مقابله با کرونا نیز دستورالعملی را برای برپایی این مراسم تدوین کرده و مقرر شد که مراسم عزاداری ماه محرم صرفا در اماکن و فضاهای باز با رعایت فاصله حداقل دو متر از هر طرف و تجمعات حداقلی برگزار شده و زمان برگزاری مراسم نیز حداکثر دو ساعت باشد. براساس این دستورالعمل جابه جایی هیئت ها، دسته روی و نیز استفاده از طبل، سنج و وسایل مشابه ممنوع است، اما برگزاری مراسم سینه زنی و زنجیرزنی (با زنجیرشخصی) در محل مراسم و بدون جا به جایی مجاز است.
به گزارش رویداد ۲۴ هنوز مشخص نیست که ضمانت اجرای رعایت پروتکلهای بهداشتی در تمامی هیاتها و تکایا چیست و ستاد مقابله با کرونا چگونه میتواند بر رعایت پروتکلهای بهداشتی در تمامی این مراکز نظارت کند. نتیجه برگزاری کنکور و مراسم عزاداری ماه محرم در اواخر شهریور و اوائل مهر ماه مشخص میشود. موج دوم کرونا هنوز کنترل نشده و تعداد مبتلایان روز به روز بالاتر میرود، تعداد فوت شدگان هم تنها کمی نسبت به قبل کاهش داشته است. آنفلوآنزا هم در راه است.
وزارت بهداشت و ستاد مقابله با کرونا به خوبی میدانند که موج سوم در پیش است با اینهمه بیش از آنکه اقدامات جدی برای پیشگیری از ابتلا انجام دهند تنها به اجباری کردن ماسک اکتفا کرده و اجازه برگزاری تجمعات مرسوم هرساله را صادر میکنند مسالهای که میتواند باعث عادی سازی تجمعات نزد شهروندان شده و آنها را به سوی برگزاری سایر اجتماعات خانوادگی و دوستانه و حتی مراسم عروسی و عزاداری گسترده سوق دهد. هیچ تضمینی هم نیست که در همان ۲ ساعت برگزاری کنکورهای سراسری یا مراسم جمعی ویروس منتقل نشده و زمینه ابتلای افراد بیشتری مهیا نشود.
حال باید مشاهده کرد که با همه این تصمیمهای عجیب در روزگار سخت کرونایی شدت و حدت موج سوم چه میزان خواهد بود و دولت چه مسئولیتی در برابر خانوادههای داغدار و نگران بر عهده خواهد گرفت. شاید هم مانند روزهای گذشته نوک پیکان انتقادات دولت تنها مردمی باشند که رعایت پروتکلهای بهداشتی را جدی نگرفتهاند.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط