زلزله سهمگین دشت بیاض و فردوس
رویداد۲۴ تصویر ثبت شده از تخریب ناشی از دو زمین لرزه پیاپی در روز ۹ و ۱۰ شهریور ماه سال ۱۳۴۷ در منطقه دشت بیاض، فردوس و کاخک واقع در استان خراسان که خسارات زیادی بر جای گذاشت.
نخستین زمین لرزه در نهم شهریور رخ داد و بسیاری را مجروح کرد. در نتیجه این زمین لرزه نخستین بسیاری از مجروحان به بیمارستان شهر فردوس منتقل شدند. زمین لرزه بعدی فردای همان روز رخ داد و ۱۲ هزار نفر را به کام مرگ کشاند. مجروحینی که روز قبل به بیمارستان فردس منتقل شده بودند همه گی درگذشتند و سه شهر به کلی ویران شدند.
اما حضور شخصیتهای سیاسی و فرهنگی در این فاجعه جالب توجه بود؛ حضوری که هیچ کمکی هز پیش نبرد و بیشتر تبلیغاتی شد برای خود آنها. امیرعباس هویدا نخست وزیر وقت در دهم شهریور به منطقه رفت که بنا بر اسناد ساواک حضورش فضا را متشنج کرد. مردم با دیدن نخست وزیر گریه و زاری میکردند و طلب کمک داشتند. هویدا، اما کاری نمیتوانست انجام دهد و دائما پیپ میکشید و قدم میزد.
به گزارش رویداد۲۴ سه روز پس از فاجعه محمدرضا شاه پهلوی و ملکه برای بازدید از منطقه راهی شدند که با ورود آنها سیلی از کمکهای نقدی و غیر نقدی نیز وارد شهر شد. شاه و فرح پهلوی از هر سه شهر زلزله زده دیدن کردند و در حالی که هنوز در آنجا بودند شخصیتهایی مانند دکتر علی شریعتی و آیت الله خامنهای نیز به منطقه فاجعه رفتند.
در حالی که مردم منطقه از این فاجعه در حال نابودی بودند، گروهها و افراد مانورهای سیاسی در منطقه میدادند. آیت الله خامنهای در خاطراتشان مینویسند «در منطقه حاضر شدند و برای مردم سخنرانی کردند و از کمبود خدمات شیر و خورشید گفتند. کمکهای مراجع تقلید و علما نیز با تبلیغات بسیار به مردم داده شد؛ به گونهای که کم کاری دولت مرکزی توسط علما و مراجع جبران میشود.»
حدود ۱۲ هزار نفر در این فاجعه کشته و ۷۰ هزار نفر بیخانمان شدند که البته از همان سال دولت مرکزی بازسازی منطقه را آغاز کرد و بسیاری از ویرانیها بازسازی شدند.