ژیسکاردستن رییس جمهور فرانسه و محمدرضا شاه پهلوی
رویداد۲۴ علیرضا نجفی: تصویر ثبت شده از سفر والری ژیسکاردستن رئیس جمهور وقت فرانسه به ایران که در سال ۱۳۵۵ (۱۹۷۶میلادی) انجام گرفت. محمدرضا شاه پهلوی استقبال گرمی از ژیسکاردستن به عمل آورد.
ژیسکاردستن سیاستمداری جنجالی بود. جوانی وی مصادف بود با جنگ جهانی دوم و اشغال فرانسه توسط ارتش نازی. ژیسکاردستن که وطن پرستی پرشور بود به ارتش مقاومت پیوست با نازیهای اشغالگر جنگید. پس از جنگ نیز وارد سیاست شد و توانست در سال ۱۹۵۹ وزیر دارایی فرانسه شود. ژیسکاردستن عضو حزب راست میانه «اتحاد برای دموکراسی فرانسه» بود و در سال ۱۹۷۴ توانست با شکست فرانسوا میتران به ریاست جمهوری فرانسه برسد.
دوره ریاست جمهوری وی تا سال ۱۹۸۱ به طول انجامید و تمام رخدادهای انقلاب ایران در دوره ریاست جمهوری وی رخ داد. وضعیت معیشت فرانسویها در دوره ریاست جمهوری وی به صورت چشمگیری رشد کرد و ژیسکاردستن نخستین رئیس جمهور فرانسه بود که پس از استقلال الجزایر به ان کشور سفر کرد.
نخستین میهمان خارجی ژیسکاردستن در دوران ریاست جمهوری او، محمدرضاشاه پهلوی بود. از سال ۱۳۵۳ روابط فرانسه و ایران بسیار خوب شده بود. در آن سالها ماشینهای رنو فرانسوی در خیابانهای ایران پدیدار شدند و سفر به فرانسه برای ایرانیها بدون روادید ممکن شده بود.
با توجه به رشد اقتصادی کشور در آن سالها بسیاری از اعضای طبقه متوسط و بالای جامعه و حتی کارمندان ساده به فرانسه سفر میکردند و سطح مبادلات تجاری و رفت و آمد توریستی دو کشور بسیار رشد کرده بود. این اتفاقات با بالاگرفتن ناآرامیهای انقلاب مصادف بود و آیت زمانی که آیت الله خمینی تصمیم گرفت از عراق به فرانسه برود ژیسکاردستن با آزمونی سخت مواجه شده بود.
خود وی در این باره چنین میگوید: «آیتالله خمینی یک پناهنده سیاسی در عراق بود و تصمیم گرفت به دلایل شخصی از عراق به یک کشور اروپایی نقل مکان کند. او به خواست خود از عراق با هواپیمای مسافربری به پاریس آمد. من از شاه دلیل مسافرت آیتالله خمینی را به فرانسه جویا شدم. در جواب شاه از من خواست به او روادید بدهیم و مراتب امنیتی و حفاظتی در مورد آیتالله خمینی را از سوی دولت فرانسه تأمین کنم. بلافاصله من سفیر خود را در ایران به حضور شاه فرستادم و از او خواستم که نظر شاه را حضوراً از او بپرسد و به من گزارش دهد و شاه برای من پیغام داد که کوچکترین مشکلی برای آیتالله خمینی به وجود نیاورم و حتی به سفیر من گفت: اگر دولت فرانسه مقدمات پذیرایی و آسایش او را فراهم نکند او دولت فرانسه را هرگز نخواهد بخشید. شاه معتقد بود که هر برخورد ناشایست و گرفتاری برای آقای خمینی در فرانسه به شدت و حدت ناآرامیهای داخلی ایران کمک خواهد کرد.»
بیشتر بخوانید: دیدار محمدرضا شاه پهلوی و کارتر یکسال قبل از انقلاب ایران
به گزارش رویداد۲۴ در اسنادی که فرانسه منتشر کرده، آمده که شاه بارها به ژیسکاردستن تاکید کرد که آیت الله خمینی آسیب و بیاحترامی نبیند زیرا تصور میکرد با ماندگار شدن وی در فرانسه محبوبیتش کاهش پیدا میکند و ایرانیان با شنیدن سخنانش درباره دموکراسی و مدرنیته از وی روی گردان خواهند شد. اما محبوبیت آیت الله خمینی افزایش پیدا کرد و ژیسکاردستن زمانی که با فعالیتهای گسترده سیاسی وی مواجه شد، دوباره از شاه پرسید آیا مایل است که آیت الله از فرانسه اخراج شود و به الجزایر برود که پاسخ شاه نیز توام با بی تفاوتی این بود که «امور کشورت به خودت مربوط است.»
در سال ۱۳۵۷ با بالا گرفتن شور انقلاب در ایران، رهبران کشورهای غربی به میزبانی ژیسکاردستن به گوادلوپ رفتند و تصمیم گرفتند که حمایت خود از شاه را بردارند. ژیسکاردستن میگوید که کارتر در گوادلوپ به آنها گفته آیت الله خمینی مرد باایمان و خداپرستی است و من هم با ایمانم پس خوب با هم کنار خواهیم آمد و ضمن اینکه شاه بیمار است و دیگر قادر به اداره کشور نیست. مدت کوتاهی بعد شاه برای همیشه از ایران رفت و انقلاب ایران پیروز شد. سلطنتطلبها هنوز هم ژیسکاردستن را به علت میزبانی از آیت الله خمینی لعن و نفرین میکنند.
محبوبیت ژیسکاردستن با افزایش سطح درآمدها در میان مردم فرانسه رو به فزونی بود، ولی دو اتفاق غیر منتظره برایش سوء شهرت بسیاری در پی داشتند. یکی در اواخر دوران ریاست جمهوریاش به دلیل پذیرش یک قطعه الماس به عنوان هدیه از طرف ژان-بدل بوکاسا دیکتاتور ضدکمونیست اهل جمهوری آفریقای مرکزی و دیگری اتهام تجاوز به وی از طرف یک خبرنگار آلمانی. نهایتا هم به دلیل همین بدنامیها ریاست جمهوری را در سال ۱۹۸۱ به فرانسوا میتران سوسیالیست واگذار داد.