انتشار نتایج یک نظرسنجی درباره میزان مشارکت مردم در انتخابات ۱۴۰۰
رویداد۲۴ در این نظرسنجی که مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران در فروردین ۱۴۰۰ انجام داده است، 43.3 درصد از مردم گفته اند که قطعا در انتخابات 1400 شرکت می کنند. بر اساس این نظرسنجی که با جامعه آماری افراد بالای ۱۸ سال و اندازه نمونه ۱۵۶۹ از طریق تلفنی انجام شده است، 4.7 درصد از شرکت کنندگان نیز گفته اند که به احتمال زیاد شرکت خواهند کرد. همچنین 20.8 درصد گفته اند که هنوز تصمیمی نگرفته اند و 5.8 درصد گفته اند که احتمال کمی دارد که شرکت کنند. 25.3 درصد مردم نیز اعلام کرده اند که به هیچ وجه شرکت نمی کنند.
در توضیح این نظرسنجی که با پرسش «من اسم چند شخصیت سیاسی را می خوانم؛ اگر هر کدام کاندیدای ریاست جمهوری شوند تا چه حد احتمال دارد شما به هر یک از این افراد رای بدهید؟» انجام شده، آمده است که اسامی برخی کاندیداهای احتمالی در لیست نبوده و بنابراین نمی توان محبوبیت همه افرادی را که در گمانه زنی های رسانه ای نام آن ها مطرح شده مورد سنجش قرار داد.
در همین حال روز گذشته نامی دیگر نیز بر فهرست کاندیداها افزوده شد. دبیر کل حزب موتلفه اسلامی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری اعلام کاندیداتوری کرد. اعلام نامزدی اسدالله بادامچیان در حالی است که حزب موتلفه چندی پیش با صدور بیانیه ای اعلام کرده بود که قصد دارد نامزد مورد حمایتش را از میان اعضای خود انتخاب کند.
بادامچیان در نشست خبری دیروز درباره پاسخ احتمالی اش به خواست شورای وحدت اصولگرایان برای صرف نظر از کاندیداتوری به نفع فردی دیگر، گفت: «جایگاه شورای وحدت محترم است اما تصمیم حزب را دنبال خواهیم کرد البته پس از ثبت نام باید منتظر اعلام نظر شورای نگهبان باشیم اما در پایان اگر همه گروه ها به اجماع برسند و وحدت حاصل شود، چرا که نه.»
همچنین منوچهر متکی سخنگوی شورای وحدت اصولگرایان نیز در ادامه ماجرای نامه دعوت و در خواست برنامه آیت الله موحدی کرمانی از داوطلبان اصولگرای انتخابات ریاست جمهوری توضیح داد که این مکاتبات فارغ از احتمال رد و یا احراز صلاحیت کاندیداها توسط شورای نگهبان انجام شده است و هر کدام از داوطلبین که صلاحیت آنها تایید نشود، براحتی کنار گذاشته خواهند شد.
در این میان حسین کنعانی مقدم دبیر سیاسی جبهه ایستادگی هم به روسای قوا توصیه کرد نامزد انتخابات نشوند. او دلیل این توصیه را اولویت داشتن انجام مسئولیت روسای قوا و رعایت نشدن عدالت سیاسی و تبلیغاتی به سبب دسترسی بیشتر آنها به رسانه و انجام سفرهای استانی عنوان کرد.
کنعانی مقدم با این حال درباره کاندیداتوری رئیسی و قالیباف با بیان اینکه امکان ایجاد اجماع پیرامون رئیسی بیشتر است، افزود: اگر همه جریان اصولگرایی به این اجماع برسند که آقای رئیسی وارد جریان شود، به نظر می رسد که ایشان باید به این موضوع فکر کند؛ در غیر این صورت باید فضا را باز کند و از یکی از کسانی که می تواند مسائل و مشکلات اجرایی کشور را حل کند، حمایت کند.
برخلاف ادوار پیشین انتخابات، در حالی که اصولگرایان که تا حدود زیادی درباره یک فرد مشخص یعنی سیدابراهیم رئیسی در صورت کاندیداتوری اتفاق نظر دارند، چنین قطعیتی در میان ا صلاح طلبان دیده نمی شود. جواد امام، عضو نهاد اجماع ساز اصلاح طلبان درباره چرایی این وضعیت به «برنا»، گفت: «ما هنوز با کاندیداهایی که احساس کنند آمادگی دارند و اقبال عمومی نسبت به آنها وجود دارد روبه رو نشده ایم.»
این فعال اصلاح طلب با بیان اینکه محمدرضا خاتمی و سیدحسن خمینی دو چهره ای بودند که به عنوان کاندیداهای حداکثری و با بیشترین اقبال در میان اصلاح طلبان مطرح بودند، درباره یکی دیگر از گزینه های مطرح در این جریان گفت: «محمدجواد ظریف توسط جبهه اصلاحات به عنوان یک ظرفیت به جامعه معرفی می شود ولی در نهایت کسی که باید بپذیرد، شخص ظریف است دوستان تلاش خود را انجام می دهند اما اصل بر این است که خود شخص بپذیرد.»
علی صوفی عضو جبهه اصلاحات ایران نیز درباره تصمیم اصلاح طلبان برای کاندیداتوری ظریف و نتیجه رایزنی با او، گفت: «تا این لحظه چنین چیزی اتفاق نیفتاده است» و «جبهه اصلاحات به این مرحله نرسیده که بخواهد مصادیق را مشخص کند.»
او درباره علت اینکه اصلاح طلبان نتوانستند نامزد انتخاباتی خاصی را معرفی کنند، افزود: شخصیتی که بتواند در بین همه کاندیداها اجماع ساز باشد تا امروز مطرح نشده است. این شرایط هم فراهم نیست که کاندیداهای متعدد پا به میدان بگذارد؛ اگر کاندیدای واحد و شاخص پا به عرصه می گذاشت، اصلاح طلبان هم تاکنون نامزد خود را انتخاب کرده بودند.
احمد شریف، دیگر عضو جبهه اصلاحات ایران نیز درباره وضعیت محمدرضا عارف به عنوان یکی از گزینه های جریان اصلاحات، گفت: «او جلسات خود را مرتب تشکیل می دهد، بنابراین نشانه ای از کناره گیری او نیست.»
پشت تلفن کسی به این راحتی نمیگه شرکت نمی کنم.
مشارکت زیر ۳۰ درصده.