تاریخ انتشار: ۱۰:۴۵ - ۲۴ شهريور ۱۴۰۰

مجازات پخش عکس و فیلم خصوصی در فضای مجازی

آیا انتشار و پخش عکس و فیلم شخصی و خانوادگی افراد در فضای مجازی جرم است؟ در این بخش از مشاوره حقوقی آنلاین به این سوال پاسخ داده شده است.

پخش عکس و فیلم خصوصی در فضای مجازی

رویداد۲۴ متاسفانه این روزها افراد با تهدیدات و اعمال نسنجیده اقدام به انتشار عکس‌ها و فیلم‌های خصوصی دیگران می‌کنند که این کار باعث نابودی زندگی چندین و چند نفر می‌شود.

تعداد زیادی از پرونده‌های مطرح در محاکم قضایی مربوط به سوءاستفاده از فیلم و عکس های خصوصی و خانوادگی افراد است.

گاهی اتفاق می‌افتد که سارقان تلفن همراه بعد از سرقت آن، از تصاویر و فیلم‌های موجود در آن سوء‌استفاده می‌کنند و پس از دستیابی به اطلاعات موجود در تلفن همراه یا رایانه شخص، با تهدید به انتشار تصاویر و اطلاعات شخصی، اقدام به اخاذی می‌کنند.

در این موارد افراد ناآگاه نسبت به حمایت‌های قانونی به دلیل حفظ آبرو و حیثیت خانوادگی به ناچار مجبور به هر نوع باج دادن و قربانی جرایم دیگری مانند تن دادن به ارتباط نامشروع با فرد شیاد می‌شوند.

این جرم به دو صورت در قانون در نظر گرفته شده است:

  • موردی است که کسی اقدام به تغییر یا تحریف و انتشار عکس و فیلم دیگران کند.
  • موردی است که کسی فیلم، عکس یا صدای دیگری را بدون رضایت او منتشر کند.

مجازات پخش تصاویر و فیلم افراد در فضای مجازی:

طبق ماده ۱۶ قانون جرایم رایانه‌ای مصوب سال ۱۳۸۸: هرکس به وسیله سیستم‌های رایانه‌ای یا مخابراتی، فیلم یا صوت یا تصویر دیگران را تغییر دهد یا تحریف کند و آن را منتشر یا با علم به تغییر یا تحریف منتشر کند، به نحوی که عرفا موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از ۹۱ روز تا ۲ سال یا جزای نقدی از ۵ تا ۴۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

طبق ماده ۱۷ قانون جرایم رایانه‌ای مصوب سال ۱۳۸۸: هرکس به وسیله سیستم‌های رایانه‌ای یا مخابراتی صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد، به نحوی که منجر به ضرر یا عرفا موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از ۹۱ روز تا ۲ سال یا جزای نقدی از ۵ تا ۴۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.»

نحوه طرح شکایت:

  • باید توجه داشت که انتشار عمومی تصاویر معمولی دیگران با رضایت خود آن‌ها اصلا جرم نیست و مجازاتی ندارد.
  • در مواردی که انتشار تصاویر جرم است، جرایم یادشده، اصولاً جنبه خصوصی دارد. یعنی فقط در صورت شکایت شاکی خصوصی قابل تعقیب است و اگر صاحب تصاویر شکایتی نکند، پرونده‌ای تشکیل نمی‌شود و موضوع مسکوت می‌ماند.
  • در صورتی‌که بزه دیده قصد شکایت داشته باشد، باید به دادسرای شهرستان خود (در تهران، دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم رایانه ای) مراجعه و شکایت خود را به همراه مدارک و مستندات موجود تقدیم کند.
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: مشاوره حقوقی
نظرات شما