نشست لوزان امیدوار کننده است
صباح زنگنه*
بحران سوریه یک مشکل منطقهای است به همین دلیل کشورهای منطقه از جمله ایران میتوانند نقش زیادی در کمک برای دستیابی به یک راه حل عملی و منطقی داشته باشند.
به عبارتی دیگر جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهایی است که به دلیل ارائه طرحهای متعدد جهت برقراری صلح و آرامش در سوریه میتواند نقش خود را که بسیار هم تاثیر گذار خواهد بود، ایفا کند ودرادامه این تلاشها خواهد توانست مشوق دولتمردان سایرکشورها به پیگیری مسیر صلح و جایگزینی مذاکره به جای جنگ و درگیری نیز باشد.
با توجه به اینکه بیش از ۵ سال جنگ در سوریه حاکم شده، به نظرمی رسد که این مدت کافی است تا کشورها و یا گروههای درگیر به این نتیجه برسند که راه حلی غیر از سیاست و مذاکره برای رفع مشکلات کنونی درسوریه وجود ندارد. به همین دلیل زمینه برای دستیابی به یک راه حل گرچه برخی از کشورها هنوز مقاومت میکنند، مهیا شده، بنابراین باید بر موفق آمیز بودن نشست لوزان امیدوار بود.
در این رابطه نباید فراموش کرد که نظرات آمریکاییها دارای تناقضهای متعددی تا به امروز در رابطه با سوریه بوده است. بنابراین براساس اظهار نظر آنان نباید پیش رفت. در ابتدا بر تغییر رژیم اصرار داشتند و شعار و هدف اصلیشان در مذاکرات گذشته این مسئله بود که برآن هم بسیار تاکید میشد.
از نظر آمریکاییها در صورتی که دولت بشار اسد تغییر نکند، دگرگونی معناداری در این کشور روی نخواهد داد. با این حساب برگزاری چنین نشستهایی بیفایده است وزمانی که این انتظار آمریکاییها با وجود تلاشی که درباره آن صورت گرفت به تحقق نپیوست، به دنبال راه دیگری رفتند و مطرح کردند که بشار اسد باید در ریاست جمهوری حضور داشته باشد اما درانتهای مسیر از طریق انتخابات در صورت برگزار شدن آن باید میدان را واگذار کند.
اظهار نظر آمریکاییها هر روز به تناسب شرایط میدانی و منطقهای کشور خود صورت میگیرد. ایالات متحده از یک نظر واحد دررابطه با سوریه پیروی نمیکند و دستگاههای داخلی آن هرکدام هدف خاص مربوط به خود را دنبال میکنند. به طور نمونه مسئلهای که مورد نظر وزارت امور خارجه این کشور است با آنچه پنتاگون مدنظر دارد، متفاوت به نظر میرسد. با این حساب به نظر میسد تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وضعیت سوریه به همین منوال پیش خواهد رفت بنابراین باید منتظر روزهای آینده ماند.
*تحلیلگر امور خاورمیانه