تاریخ انتشار: ۰۹:۲۶ - ۰۳ بهمن ۱۳۹۴
رویداد24 بررسی کرد

سفر رئیس جمهور چین سیگنالی به جهان

به هیچ وجه تصادفی نیست که نخستین سفر رئیس جمهور چین به ایران تنها چند روز پس از روز اجرای توافق هسته ای صورت می گیرد.
رویداد24- به هیچ وجه تصادفی نیست که نخستین سفر رئیس جمهور چین به ایران تنها چند روز پس از روز اجرای توافق هسته ای صورت می گیرد.

به گزارش گروه بین الملل رویداد24، شی جین پینگ هفته گذشته نخستین سفر خاورمیانه ای خود را آغاز کرد و پس از سفر به عربستان و مصر حال وارد تهران شده است و تاریخ سفر او که از اردیبهشت سال جاری تا همین دیروز به تعویق افتاده بود، دقیقا یک هفته پس از اجرایی شدن توافقی است که چین نیز در نهایی شدنش نقشی سازنده ایفا کرده است.

چین بزرگترین شریک تجاری ایران و بزرگترین واردکننده نفت خام از این کشور محسوب می شود، به خصوص پس از آنکه کشورهای غربی به دلیل تحریم های اعمال شده بر ایران از سال 2012 در مبادلات تجاری با ایران گامی به عقب برداشتند. حال در پی اجرایی شدن برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) که در جولای سال گذشته میلادی (23 تیر سال 94) نهایی شد، شی جین پینگ نخستین رئیس جمهوری است که از زمان برداشته شدن تحریم ها وارد ایران می شود.

این سفر نشانه ای آشکار از میزان دوستی چین با ایران در دوره سخت تحریم ها است و به واسطه همین دوستی این سیگنال را به کشورهای جهان مخابره می کند که  چین در رقابت برای کسب سود از توافق هسته ای، از مزایای بیشتری برخوردار است و شاید حتی گامی جلوتر از دیگر کشورها باشد.  

این کشور طی شش سال گذشته بزرگترین شریک تجاری ایران و علیرغم تحریم های یک جانبه و بین المللی، بزرگترین خریدار نفت و محصولات غیرنفتی ایران بوده است. حجم تجارت میان دو کشور در سال 2014 از مرز 50 میلیارد دلار هم گذشت و نسبت به سال قبل از آن افزایش 31 درصدی را تجربه کرد. در سال 2014 میزان صادرات چین به ایران حدود 28 میلیارد دلار محاسبه شد، در حالیکه حجم واردات از این کشور نیز حدود 25 میلیارد دلار اعلام شد. چین عموما ماشین آلات و محصولات الکترونیکی، منسوجات و محصولات شیمیایی و فولاد به ایران صادر می کند و در مقابل نفت خام، سنگ معدن و محصولات کشاورزی از این کشور وارد می کند.

حال که توافق هسته ای به مرحله ای رسیده که لغو تحریم های بین المللی را میسر کرده، درهای بازار چند میلیونی ایران به روی جهان گشوده شده و چین که طی سال های گذشته حتی به نقض تحریم های آمریکا نیز متهم شد، به هیچ وجه نمی خواد در دوره پسابرجام از قافله سرمایه گذارانی که چشم به ایران دارند، عقب بماند.

نشریه دیپلمات در تحلیل اثرات برجام بر روابط تجاری دو کشور می نویسد: برنامه جامع اقدام مشترک برای روابط ایران-چین مانند شمشیری دو لبه است. از یک طرف درهای روابط عمیق تر میان دو کشور را می گشاید بدون آنکه پکن با خطر زیر پا گذاشتن توافق های بین المللی روبرو باشد. در چنین شرایطی چین با پیگیری روابط اقتصادی و نظامی با تهران، خیلی سریع سرمایه گذاری روی این توافق را آغاز کرد. اما از سوی دیگر چین تنها کشوری نیست که به دنبال سرمایه گذاری در بازارهای ایران که به تازگی در دسترس جهان قرار گرفته، است و این یعنی با ورود شرکت های اروپایی به بازار ایران، چین جایگاه ممتاز خود را از دست بدهد.

رئیس جمهور چین شب گذشته وارد تهران شد تا فصل جدیدی از روابط را با تهران آغاز کند و گفته می شود در این سفر اسناد متعدد همکاری و موافقنامه های بسیاری در زمینه های مختلف اقتصادی، سیاسی، حقوقی و فرهنگی میان دو کشور به امضا خواهد رسید.

 

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
برچسب ها: سفر
نظرات شما