انتقاد تند اصولگرایان از طرح «مودت» ظریف | کیهان: حامیان برجام راه رضاخان را میروند! | جوان: تنشزدایی با کشورهای اسلامی به شرط تقویت مقاومت
رویداد۲۴| محمدجوادظریف، اخیرا در یادداشتی برای اکونومیست طرحی جدید با عنوان «انجمن گفتوگوی کشورهای مسلمان غرب آسیا» (مودت) برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه ارائه کرده است. طرحی که سبب نگرانی مخالفان دولت و با انتقاداتی همراه شده است.
روزنامه کیهان در شماره امروز خود نقد رویکرد مبنی بر مذاکره در سیاست خارجی، مدعی است که دولت و حامیان اصلاحطلب آن سادهلوحانه از «با دشمنان مدارا» میگویند و با این حرفها «کشور را به عقبنشینی در برابر خواستههای ظالمانه غرب تشویق میکنند».
مودت رضاخانی
این روزنامه اصولگرا نوشته: «این توصیههای سادهاندیشانه، به شکلی است که انگار گویندگان و واضعان آن در دنیایی خیالی سیر میکنند، کارکشتگان در سازمانهای بینالمللی پس از تضییع چندباره منافع ملی ایران در تجربههای شکستخورده خود و بدون در نظر گرفتن منطق حاکم بر روابط بینالملل کنونی که حقوق و نهادهای بینالمللی را تنها به ابزاری در دست هژمون و سلطهگران بدل ساخته، مجددا حرف از مذاکرهای جدید میزنند. این رسانهها در حالی با ذوقزدگی از طرح مودت و اشتیاق به مذاکره با دولت آمریکا سخن به میان میآوردند که حتی یک شاهد تاریخی از پیروزی این قبیل توصیههای سادهاندیشانه نیاورده و نمیتوانند بیاورند. در ذیل به قسمتی از این سادهاندیشیها اشاره میکنیم.»
«کیهان» در ادامه به سیاست منطقهای رضاخان اشاره کرده و نوشته: «طرح سادهاندیشانهای همچون مودت بیش از اینکه به ذهن دانشمندان برجامی برسد، پیشتر و در سال ۱۳۱۶ به ذهن کارگزاران رژیم پهلوی اول و رضاخان رسیده بود.
نتیجه سادهاندیشی رضاخان در آن دوران و توافقی که به قیمت واگذاری مناطق مهمی همچون آغری داغ و آرارات به ترکیه، دشت ناامید به افغانستان و کنترل اروندرود به عراق منجر شد؛ نهتنها به عدم تعرض بین ۴ کشور و عدم مداخله در امور داخلی هر یک از اعضا بدل نگشت که پایه گذار معضلات ژئوپلیتیکی شد که امروز پس از ۸۳ بیش از هر زمانی خود را نمایان ساخته است.»
این روزنامه اصولگرا همچنان از هر فرصتی برای تمجید از دولت رئیسی استفاده میکند، در ادامه نوشته: «جالبتر اینکه رضاخان نیز درست همچون تعابیری که دانشمندان خودخوانده درباره برجام بهکار میبردند، در سخنان خود در افتتاحیه دوره یازدهم مجلس شورای ملی، عنوان داشته بود: «پیمان سعدآباد در مشرقزمین بیسابقه بوده و در این هنگام که امور عالم مشوش است، مدد بزرگی به بقای صلح جهان خواهد بود» مودت واقعی میان کشورهای منطقه نه با طرحهای سادهاندیشانه به دور از واقعیت که در عمل به واسطه سیاست هوشمند شهید رئیسی به سمت تحقق پیش رفت.»
مودت با چه کسی؟
روزنامه جوان نیز با اشاره به اینکه «به نظر میرسد این طرح تغییرنامیافته و بهروزشده همان طرح موسوم به «صلح هرمز» است که پنج سال پیش محمدجواد ظریف در قامت وزیر امور خارجه ارائه کرد» به انتقاد پرداخته است.
این روزنامه اصولگرا نوشته: «چرا صلح هرمز به نتیجه نرسید؟ دلایل متعددی برای این موضوع میتوان ارائه کرد: تمرکز اصلی تیم روحانی- ظریف بر برجام بود و عملاً این موضوع بر دیپلماسی منطقهای سایه افکنده بود؛ جلب رضایت کدخدا اولویت داشت و تصور میشد که با رضایت کدخدا میتوان رعایای آن را هم راضی کرد؛ نسبت موضوع مهم مقاومت با این طرح تبیین نشده بود و. اکنون نیز ممکن است همه یا بخشی از این دلایل همچنان مطرح باشند و هرمز بهروز شده را به چالش بکشند.»
«جوان» تاکید کرده که «تنشزدایی با کشورهای اسلامی بهموازات تقویت مقاومت باید پیش رود، اما این فرایند دو شرط اصلی دارد؛ نخست آنکه باید از هرگونه تصمیمی که به تضعیف مقاومت بینجامد، اجتناب کرد و نباید مسیر نفوذ دشمن اصلی هموار شود. دوم آنکه نباید انتظارات فراواقعی از ابتکارات دیپلماسی مطرح شود. همین بزککنندگان این بلا را بر سر برجام آوردند و حل همه مشکلات را منوط به آن کردند که موجب شکست آن از همان ابتدا شد. به نظر میرسد بازهم شاهد چنین وضعیتی هستیم. از طرفی ظریف نیز گرایش و کارنامه مشخصی دارد و نمیتوان از او که مسئولیت دیپلماتیک هم ندارد، انتظار دیپلماسی همسایگی و منطقهای داشت. از همین ابتدا اگر قرار است ابتکاری با محوریت کسانی که حل همه مسائل را در واشینگتن میدانند، شکل گیرد، در موفقیت آن باید بهصورت جدی تردید کرد.»
حتما طرح بهتری سراغ دارید.