تایمز آو اسرائیل مطرح کرد
احمدینژاد و رییسی پاسخ تندروهای ایران به انتخاب ترامپ
دو برابر افرادی که در سال 2013 برای انتخابات ریاست جمهوری ایران ثبتنام کرده بودند، اقدام به ثبتنام کردهاند و البته انتظار میرود اکثرشان از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شوند.
رویداد۲۴- دو برابر افرادی که در سال 2013 برای انتخابات ریاست جمهوری ایران ثبتنام کرده بودند، اقدام به ثبتنام کردهاند و البته انتظار میرود اکثرشان از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شوند.
به گزارش رویداد۲۴ به نقل از تایمز آو اسرائیل، رسانههای ایرانی گزارش دادهاند که بیش از 600 نفر برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ماه آینده ثبتنام کردهاند.
دستکم 638 نفر در سه روز نخست که از سهشنبه آغاز شد، ثبتنام کردند و این رقم بیش از دو برابر تعدادی است که طی مدت مشابه در سال 2013 ثبتنام کرده بودند. ثبتنامها روز شنبه به پایان میرسد.
زمانی که یک دولت میانهرو بر سر کار است، تعداد افرادی که برای شرکت در انتخابات ثبتنام میکنند بیشتر است چراکه فضای سیاسی بازتر است. در سال 2005 که سید محمد خاتمی، رئیسجمهور اصلاحطلب بر سر قدرت بود، بیش از یک هزار نفر ثبتنام کردند.
انتظار میرود شورای نگهبان که بر انتخابات نظارت دارد، اکثر این کاندیداها را رد صلاحیت کند و فهرست تأیید صلاحیت شدگان را در 27 آوریل اعلام خواهد کرد.
از میان مهمترین چهرههایی که تاکنون ثبتنام کردهاند، میتوان به محمود احمدینژاد، رئیسجمهور تندروی سابق ایران اشاره کرد. انتظار میرود حسن روحانی، رئیسجمهور میانهروی ایران نیز برای پیروزی در دور دوم ریاست جمهوریاش نیز ثبتنام کند.
بااینحال هنوز این احتمال وجود دارد که احمدینژاد از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شود، البته این شخصیت پوپولیستی و منکر هولوکاست احتمالاً به مخالفان تندرویی که خواهان یک پاسخ ایرانی به ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا هستند، قدرت میدهد.
نامزدی احمدینژاد در حالی انجام گرفت که ترامپ تهدید به ارزیابی تازه توافق هستهای ایران کرده و از سوی دیگر هنوز هم شکاف ناشی از انتخاب وی در سال 2009 و وقایع پسازآن در ایران وجود دارد.
این در حالی است که تصمیم احمدینژاد ایران را در شوک و بهت فرو برد چراکه آیتالله علی خامنهای، رهبر معظم ایران پیشازاین در ماه سپتامبر توصیه کرده بودند که نامزدی احمدینژاد باعث دوقطبی شدن فضای انتخابات میشود که برای کشور مضر است.
ثبتنام وی همچنین میتواند اقدامی در جهت تضمین حضور دستکم یکی از دستیارانش در انتخابات باشد. خود احمدینژاد تصمیمش برای حضور در انتخابات را کمک به بقایی عنوان کرده است.
انتخابات 19 می از سوی بسیاری از ایرانیها یک همهپرسی در مورد توافق هستهای سال 2015 و دیگر تلاشها برای ارتقاء سطح اقتصاد تحریم شده این کشور تلقی میشود. بر اساس این توافق، ایران موافقت کرد که در قبال رفع تحریمهای بینالمللی برنامه هستهای خود را محدود کند.
از زمان نهایی شدن این توافق، ایران قراردادهای چند میلیارد دلاری را با شرکتهای هواپیمایی بوئینگ و ایرباس به امضا رسانده است. هنوز سود این قراردادها برای طبقه متوسط محسوس نشده و برخی مخالفتها را نیز به دنبال داشته است.
پسازآنکه دولت روحانی توانست مذاکرات هستهای را با موفقیت به پایان برساند، بهشدت انتظار میرود که برای دور دوم در انتخابات شرکت کند اما هنوز بهطور رسمی از نامزدی خود خبر نداده است. ابراهیم رئیسی، روحانی تندروی نزدیک به مقامات بالای کشور نیز نامزدی خود را اعلام کرده است.
از سال 1981 تمام روسای جمهور ایران در دور دوم نیز پیروز شدهاند، و همین مسئله روحانی را حتی پیش از ثبتنام به نامزد پیشرو تبدیل کرده است. روحانی از حمایت لیبرالها و کسانی که به دنبال کاهش تنشها با غرب هستند، برخوردار است اما نظرسنجی متفاوت است.