اختلاف واعظی و جهانگیری برای انتخاب چهارده استاندار/ بلاتکلیفی بزرگترین استانهای ایران
رویداد۲۴ انتخاب استانداران وارد حساسترین روزهای خود شده است. آمار اولیه از بازنشستگی دوازده استاندار خبر میداد اما خبرهای موثق حاکی از آن است که چهارده استاندار دولت روحانی باید همین روزها از مسئولیت خود کنار بروند. در بعضی گمانهزنیها تعداد این استانداران تا نوزده نفر هم ذکر شده است. در این شرایط حال تلاش گروهها و جریانهای سیاسی ملی و شهرستانی برای انتخاب استانداران جدید، وارد مراحل حساسی شده است.
پیش از این گفته شده بود قرار نیست تغییرات زیادی در استانهای مختلف داده شود و به همین دلیل تنها معاونان استاندار به جای استانداران بازنشسته منصوب میشوند اما شنیدهها حاکی است که تغییرات فراتر از جایگزینی استانداران خواهد بود. گویا چهارگانه لاریجانی، رحمانی فضلی، واعظی و جهانگیری بیشترین تاثیر را در انتخاب استانداران جدید خواهند داشت و با توجه به نفوذ علی لاریجانی بر رحمانی فضلی به نظر میرسد وزیر کشور که باید بیشترین دخالت را در انتصاب استانداران داشته باشد، در حال حاضر کمترین اثرگذاری را دارد.
علی لاریجانی و رحمانی فضلی
در ابتدای دولت روحانی، عموما استانداران با مشورت نمایندگان استان در مجلس انتخاب میشدند. اگر رحمانی فضلی همین رویه را حفظ کند، تهران، یزد، فارس، خراسان شمالی، سیستان و بلوچستان و خراسان رضوی باید منتظر استانداران اصلاح طلبتری باشند. البته این همه ماجرا نیست و عوامل دیگر نیز در انتخاب استانداران موثر است؛ از جمله نقش علی لاریجانی رئیس مجلس که از طریق رحمانی فضلی، قصد دارد نیروهای نزدیک به خود را در مجلس حفظ کند.
رحمانی فضلی در این مدت کاملا سعی کرده رابطه نزدیک خود را با لاریجانی حفظ کند و تنها وزیری است که اطمینان دارد در صورت رئیس جمهور شدن لاریجانی، در صندلی خود ابقا خواهد شد.
محمود واعظی و اختلاف با جهانگیری
یکی دیگر از چهرههای پشت پرده انتصابات، محمود واعظی است. مرد خستگی ناپذیر دولت که علاقه زیادی دارد تا نزدیکان او در مسئولیتهای دولتی قرار بگیرد. این حس را البته معاون اول رئیس جمهور هم دارد. اخباری در چند ماه گذشته منتشر شده که اسحاق جهانگیری و محمود واعظی اختلاف جدی برای انتخاب شهردار دارند. مراجع رسمی این شایعات را تایید نکردهاند، روز یکشنبه این هفته قرار بود استانداران انتخاب شوند و این کار به دلایلی مبهم و نامعلوم که معمولا هم هیچگاه اعلام نمیشود، به تعویق افتاد. برخی منابع آگاه در دولت گفتهاند دلیل عدم انتخاب استانداران اختلافی بوده که میان جهانگیری و واعظی وجود داشته است.
آنگونه که منابع آگاه خبر دادهاند محمود واعظی تلاش میکند به گزینههایی مشترکی با علی لاریجانی برسند؛ این در حالی است که اسحاق جهانگیری در پی آن است که به جای گزینههای لاریجانی و واعظی، استانداران اصلاحطلب را به دولت وارد کند و منشا اختلاف واعظی و جهانگیری در همین مسئله است.
این اختلافات در حالی است که نزدیک به شش ماه است استان کرمان استاندار ندارد. پس از خروج رزم حسینی از استانداری کرمان که با حاشیههای بسیاری همراه بود، تکلیف استانداری بعدی این استان مشخص نشد. این استان همزمان استان اسحاق جهانگیری و قاسم سلیمانی محسوب میشود و انتخاب استاندار برای آن به خاطر دیدگاههای متفاوت تصمیمگیران به تعویق افتاده است.
استانداران استانهای دیگر مثل خراسان رضوی، اصفهان، آذربایجان شرقی و تهران نیز استانداران با اطمینان از پایان دوران مسئولیت، حضور کمرنگتری در برنامههای استانی دارند.