سناریوهای پشت پرده انفجارهای بندر فجیره امارات/ ایران مقصد بعدی هدفها؟
رویداد۲۴ الجزیره نوشت: رسانههای اماراتی به شتاب رسانههای ایرانی برای بیان این خبر اشاره کردند، اما از متهم کردن تهران به دست داشتن در این مساله که به اقتصاد امارات ضربه میزند، خودداری نمودند.
بیانیه وزارت خارجه امارات که بر حمله به چهار کشتی تجاری در جریان عملیات «خرابکارانه» در ابهای منطقهای این کشور تاکید کرد، هیچ طرفی را متهم نکرد. با این حال، صرف انتشار این خبر میتواند جامعه بین المللی را در خصوص ممانعت هر طرفی که به امنیت و سلامت دریانوردی آسیب برساند، تحریک کند.
فایز الدویری، تحلیلگر مسائل استراتژیک و نظامی، میگوید: هیچگونه شواهدی مبنی بر اینکه کشتیها در معرض حمله نظامی قرار گرفته اند وجود ندارد. وی میافزاید: وقوع انفجارا داخل کشتیها حکایت از آن دارد که طی یک برنامه حساب شده، مواد منفجره وارد این کشتیها شده است.
اما عمر عیاصره، نویسنده و تحلیلگر سیاسی به این مساله اشاره کرد که امارات در حال پرداخت هزینه رفتارهایش در منطقه است؛ چرا که این کشور در بسیاری از پرونده های، از جمله محاصره ایران و جنگ یمن و لیبی، دخالت میکند.
عیاصره در گفتگو با الجزیره گفت: بعید نیست که امارات از سیاستهای خود ضرر کرده و برخی طرفها به فکر آسیب زدن به آن و انتقام باشند.
وی در خصوص طرفهایی که ممکن است در پشت پرده انفجارها باشند، تصریح کرد که احتمالات زیادی در این باره وجود دارد، که یکی از آنها میتواند به هدف تحریک بیشتر آمریکا علیه ایران مربوط شود؛ و احتمال دیگر این است که ممکن است انفجارها، کار گروههایی نظیر القاعده یا داعش باشد.
تحلیلگر اردنی معتقد است که احتمالا برخی نیروها قصد داشته اند به این طریق پیامی را ارسال کنند، مبنی بر اینکه امارات از هرج و مرجها به دور نخواهد بود
پیچیدگی
هشام جابر، دیگر کارشناس مسائل نظامی و استراتژیک معتقد است که در این حادثه پیچیدگیهایی وجود دارد، چرا که نه گلولهای شلیک شده و نه قربانیهایی در کشتیهای که هدف قرار گرفتند، بودند.
جابر بعید میداند که حمله نظامی به این کشتیها صورت گرفته باشد و از نظر او، این موضوع تنها از حیث زمان بندی آن، در سایه تنشهای موجود بین آمریکا و ایران اهمیت دارد.
جابر معتقد است که هدف از این اقدامات، میتواند دخالت دادن ایران بوده باشد؛ در حالی که واشنگتن و تهران تمایلی به وقوع مقابله نظامی ندارند.
فیصل عبدالساتر، تحلیلگر سیاسی بر این عقیده است که امارات با ورود به جنگ علنی با یمن، ایران و دیگر دولتها، طرفهای زیادی را علیه خود تحریک کرده است.
عبدالساتر معتقد است که احتمالا ایالات متحده از این مساله در چارچوب تنش زایی بیشتر با ایران استفاده کرده و تلاش میکند امارات را به سمت متهم کردن ایران در این ماجرا سوق دهد؛ از این جهت، شاهد اغاز تحول استراتژیک و مهمی در منطقه خواهیم بود.
وی میافزاید: «چه بسا گروههای تروریستی در این جریان دخالت داشته باشند، تا به این وسیله منطقه را شعله ور کنند. اما بعید است که طرفهای ایرانی پشت این عملیات باشند؛ چرا که آمریکاییها مراقب تمام تحرکات در منطقه هستند».
عبدالله الغیلانی، تحلیلگر عمانی میگوید: در سایه خبرهای ضد و نقیض و اطلاعات ناموثقی که منتشر میشود، هنوز تصویر درستی از آنچه اتفاق افتاده در دست نیست. وی میافزاید: این اتفاق در چارچوب تنش زایی آمریکا در منطقه صورت گرفته است و متاسفانه برخی دولتهای خلیج فارس نیز وارد این تنش شده اند.
الغیلانی بعید میداند که ایالات متحده به اقدام نظامی علیه ایران دست بزند و آنچه در حال وقوع است تنها یک تنش سیاسی برای دست یابی به اهداف سیاسی میداند.
به عقیده وی، رئیس جمهور آمریکا به دنبال دست آوردهای انتخاباتی یا سیاسی است و حمله هوایی آن به ایران بعید است.