ابهام آینده توافق هستهای؛
ایران به تغییر دولت ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ دل نبندد/ استراتژی آمریکا برای بازگشت به برجام چیست؟
مذاکره کننده ارشد آمریکا در دوران روابط پنهان ایران و آمریکا در سال ۲۰۱۳ و قبل از مذاکرات علنی برجام گفته: ایران امیدوار است دولت ترامپ در انتخابات دور بعد شکست بخورد، اما در صورتی که این اتفاق نیافتد همه امیدهایشان نا امید خواهد شد.
رویداد۲۴ ویلیام برنز مشاور وزیر خارجه آمریکا در زمان هنری کسینجر و قائم مقام وزارت خارجه در زمان وزارت جان کری که در دوران مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا به همراه جیک سالیوان مسئولیت این مذاکرات در مسقط عمان را برعهده داشت در مصاحبهای با فارین پالسی توصیه کرده ایران به تغییر دولت ترامپ در دور دوم دل نبندد اما در مورد احتمال عدم پیروزی ترامپ در انتخابات دور بعد گفته در این صورت باید در مورد بندهای موسوم به بند غروب در برجام تجدید نظر کرد.
برنز گفته تا جایی که من میدانم اهمیت دیپلماسی در قرن ۲۱ در حال افزایش است. من نگران این شکافی هستم که به واسطه دولت ترامپ ایجاد شده زیرا این روند از سال ۲۰۱۷ آغاز نشده بود، ولی به نظر میرسد در دو سال اخیر شدت گرفته است.
او در بخشی از این مصاحبه به سوال خبرنگار درباره بخشهایی از کتابش درباره جنگ عراق توضیح داده است. برنز همچنین در کتاب خود درباره جنگ عراق به تلاشهای خود و برخی مقامات آمریکایی برای جلوگیری از حمله آمریکا به عراق اشاره کرده است.
برنز درباره اینکه آیا تشکیلات سیاست خارجی آمریکا از حمله به عراق درس گرفته یا نه گفت: من این طور فکر نمیکنم. این انتقادی است که همه ما داریم. ما یک رویکرد در واشنگتن در بین هر دو حزب داریم و آن اینکه حافظه شان کوتاه مدت است. اوباما بابت اشارههایی که درستهایی که از جنگ عراق در سال ۲۰۰۳ گرفته داشته مورد شماتت قرار گرفت.
او در ادامه گفت: امروز شما شاهد برخی فرضیات غلط درباره ایران، مشابه همان فرضیاتی هستید که علیه صدام حسین در عراق ۲۰۰۳ مطرح میشد. فرضیههای غلط درباره اینکه چطور رویکرد زورمدارانه و یک جانبه آمریکا میتواند به سقوط نظام در ایران بینجامد. این فرضیهها تاریخمند نیست.
برنز گفته نمیخواهم شما را مجاب کنم که اقدامات ایران تهدیدی برای منافع ما و دوستانمان در منطقه نیست، اما فکر میکنم خروج از توافق هستهای یک اشتباه مهلک بود. در نتیجه باید تاکید کنم سیاستمداران آمریکایی از جنگ عراق درس نگرفتهاند.
او به درسهایی که دولت ترامپ از حملات آمریکا به لیبی و عراق با بهانه وجود برنامه هستهای و سلاحهای کشتار جمعی داشته بر مذاکره با کره شمالی گفت: وضعیتها بسیار متفاوت است. لیبی دز آن زمان یک برنامه هستهای بسیار ابتدایی داشت.
کره شمالی امروز سلاح اتمی دارد و به توسعه ظرفیتها و تولیدش نیز ادامه میدهد. اگر به کره شمالی امروز و نشست هانوی میان رهبران کره شمالی و آمریکا نگاه کنید، برایتان روشن خواهد شد که هیچ شانسی در آینده نزدیک برای خلع سلاح هستهای کره شمالی وجود ندارد.
او گفته فکر میکنم کیم جونگ اون سلاح هستهای و موشکهایش را برای امنیت و بقای نظامش یک امر ضروری میداند. در نتیجه سوال دیپلماتها این است که چطور میتوان خطر را حتی بدون خلع سلاح کامل کره کاهش داد؟
برنز در ادامه گفته به توافق موقت با ایرانیها در اواخر ۲۰۱۳ به عنوان مدل نگاه کنید. این توافق بعد از نشستهای دوجانبه محرمانه در سال ۲۰۱۳ و سپس همکاریهای فعالانه با شرکای بین المللی ما حاصل شده بود. این همکاریها منجر به توقف و عقب نشینی برنامه هستهای ایران در برخی ابعاد بسیار مهم شده بود. این مذاکرات اقداماتی در راستای رصد برنامه هستهای ایران را تسهیل کرد و نظام تحریمها به عنوان اهرمی برای فشار و مذاکرات جامع ایجاد شد.
او ادامه داد: وضعیت کره شمالی با ایران هم یکی نیست، چون ایران نه آن زمان و نه امروز سلاح هستهای ندارد، اما کره شمالی دارد. اما چارچوبی که به کار رفت میتواند برای پیشبرد کار با کره شمالیاییها نیز به کار برود؛ اما این بدان معناست که باید اظهارات پیروزمندانه و نامههای دیپلماتیک عاشقانه را کنار بگذارند و کار سخت دیپلماسی را در پیش بگیرند.
به گزارش رویداد۲۴ برنز در خصوص وعده ۵ کاندیدای انتخاباتی دموکراتها در انتخابات ۲۰۲۰ برای بازگشت به توافق هستهای و پیش بینی خود درباره نجات توافق هستهای بعد از دور اول یا حتی دور دوم ریاست جمهوری ترامپ گفت: به نظر میرسد دولت ایران میخواهد صبر کند تا دولت ترامپ تمام شود. اما اگر ترامپ برای دور دوم هم انتخاب شود احتمالا امید انها نا امید خواهد شد.
به گفته این دیپلمات کهنه کار آمریکایی، اگر تحت یک شرایطی دولت جدیدی بر سر کار بیاید، توافق هستهای هنوز وجود دارد و مورد حمایت اروپایی ها نیز هست. در این شرایط چالشی که پیش روی آمریکاست، نحوه ورود مجددش به توافق و بحث درباره موضوعاتی خواهد بود که مردم نسبت به آن نگرانند. با گذشت زمان بندهای موسوم به بندهای غروب در برجام، برخی محدودیتهایی که ایران در برنامه صلح آمیز هسته ایش پذیرفته را در سالهای آتی برخواهد داشت. من فکر میکنم مهم است که در این موارد بحث شود.
خبر های مرتبط