تاریخ انتشار: ۱۸:۳۶ - ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۹

وسواس ترامپ نسبت به قایق‌های تندرو ایران/ جیمز متیس چگونه دستور‌ ترامپ برای شلیک به شناورهای ایران را نادیده می‌گرفت؟

ترامپ موضوع قایق‌های ایران را در کنار بسیاری از کار‌های دیگر ناشی از عملکرد اوباما می‌داند. او به دستیاران خود گفت که هرگز اجازه نخواهد داد که ایران بار دیگر ملوانان آمریکایی را به زانو درآورد و از آن‌ها فیلم بگیرد.

ترامپ

رویداد۲۴ جاناتا سوان در «Axios» نوشت: اظهارات رئیس جمهور ترامپ در مورد هدف قرار دادن و نابود کردن قایق‌های ایرانی توسط نیروی دریایی آمریکا حکایت از رویکردی سرسختانه‌تر در سال جاری دارد.

چرا این دستور اهمیت دارد: اکنون برخلاف روز‌هایی که جیمز متیس وزارت دفاع را اداره می‌کرد و غالباً برای عدم اجرای دستورات رئیس جمهور آن‌ها را به عنوان دستورات غیررسمی تلقی می‌کرد، تیم امنیت ملی جدید هیچ گونه مخالفت و مقاومتی از خود در برابر تصمیمات ترامپ نشان نمی‌دهد.

بین خطوط: همزمان با شیوع کرونا ویروس در جهان خطر رویارویی با ایران نیز افزایش یافته است.
بیشتر بخوانید: ایران و آمریکا چگونه از هم انتقام خواهند گرفت؟/ احتمال درگیری هست؟
ترامپ اغلب در هنگام بحران به دنبال پرت کردن حواس‌ها است و بار‌ها این روش را استفاده کرده است. اما صرف نظر از انگیزه‌های او برای این تهدید، میل او به هدف قرار دادن قایق‌های ایرانی سابقه‌ای طولانی دارد.

پس از هشدار توییتری روز چهارشنبه ترامپ در مورد «آزار و اذیت» کشتی‌های آمریکایی در خلیج فارس، خبرنگاران از مقامات عالی پنتاگون در مورد چند و، چون این فرمان پرسیدند و اینکه چه زمانی مجاز به هدف قرار دادن قایق‌های ایرانی هستند.

ژنرال جان هیتن، معاون رئیس ستاد مشترک، با تایید توییت ترامپ گفت: هیچ کس نباید تردید کند که فرماندهان در حال حاضر برای پاسخ به هرگونه اقدام یا قصد خصمانه اختیار واکنش دارند.

عبارت قصد خصمانه به عنوان شرط احتمالی پاسخ نظامی، پیامی روشن در نظر مخاطب ایجاد می‌کند. هفته گذشته، ارتش آمریکا گفت که ۱۱ قایق از نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به طرز خطرناکی به کشتی‌های آمریکایی در خلیج فارس نزدیک شده‌اند..

ایران روز چهارشنبه، ماهواره نظامی در مدار قرار داد و به نوعی اینگونه به تهدید ترامپ پاسخ داد.

یک کارشناس بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها گفت: اگر تهران این خط قرمز جدید را آزمایش کند و اگر آمریکا از تهدید خود عقب نشینی کند، بازدارندگی ضربه بزرگی می‌بیند.

در پشت صحنه ترامپ همواره نگران این است که ایران نیرو‌های آمریکایی را گروگان بگیرد. مشاوران فعلی و پیشین می‌گویند، او به هر قیمتی می‌خواهد از به وجود آمدن صحنه‌هایی که نشان از ضعف و تحقیر آمریکا در صحنه‌های جهانی دارد، جلوگیری کند.

او اقدامات ایران به ویژه در دریا را از این جهت بررسی می‌کند.

عامل دیگر: ترامپ موضوع قایق‌های ایران را در کنار بسیاری از کار‌های دیگر ناشی از عملکرد اوباما می‌داند. او به دستیاران خود گفت که هرگز اجازه نخواهد داد که ایران بار دیگر ملوانان آمریکایی را به زانو درآورد و از آن‌ها فیلم بگیرد.

بازگشت به گذشته: همانطور که در ژانویه سال ۲۰۱۹ گزارش کردیم، در بین همه اختلاف نظر‌هایی که ترامپ و ماتیس را از هم جدا می‌کرد، یکی از جدی‌ترین آن‌ها مربوط به هدف قرار دادن قایق‌های ایران بود.

براساس گفته دو منبع که مستقیماً درخواست‌های ترامپ را شنیده بودند و سه مقام ارشد سابق دیگر، ترامپ در همان اولین سال ریاست‌جمهوری‌اش بار‌ها و بار‌ها از تیم امنیت ملی خود خواسته برنامه‌هایی را برای هدف قرار دادن قایق‌های تندرو ایرانی در خلیج فارس ارائه دهند.

متیس از انجام این کار خودداری کرد. وی هرگز برنامه‌ها را تهیه نکرد و به گفته سه مقام سابق حاضر در جلسه، درخواست‌های مشاور سابق امنیت ملی مک مستر را هم نادیده گرفت.

در اینجا دلایلی برای تهدید جدی رئیس جمهور در حال حاضر وجود دارد:

چهار منبع که با وی در این مورد صحبت کرده‌اند اشاره می‌کنند که ترامپ شور و شوق بسیاری در این زمینه دارد.

وی با صدور دستور ترور ژنرال ایرانی قاسم سلیمانی، برخی از دستیاران خود را شوکه کرد.

براساس گفته منابع آگاه، بر خلاف نکات قبلی در دولت وی، وقتی تیم امنیت ملی وی در برابر او مقاومت کرد، اکنون رهبری پنتاگون، وزارت امور خارجه و شورای امنیت ملی عمدتاً با این موضوع همسو هستند.

طرف دیگر: در چندین نوبت مهم از جمله زمانی که ایران به یک هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی در آب‌های بین المللی شلیک کرد، ترامپ علی رغم درخواست‌های مشاوران خود از جمله جان بولتون از هر گونه اقدامی تلافی جویانه علیه تهران پرهیز کرد.

خط آخر: فرماندهان نیروی دریایی حداکثر انعطاف پذیری در مقابل ترامپ به عنوان فرمانده کل قوا را دارند. ترامپ اکنون اعلام کرده که اگر آن‌ها تصمیم بگیرند به هر دلیلی این دستور را اجرایی نکنند، مورد توبیخ قرار نمی‌گیرند.
منبع: انتخاب
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما