تاریخ انتشار: ۱۶:۰۲ - ۱۴ شهريور ۱۳۹۹

از ایران و سوریه تا چین و روسیه؛ تفاوت‌های سیاست خارجی ترامپ و بایدن در چیست؟

بررسی رابطه آمریکا با روسیه در چارچوب سیاست خارجی ترامپ، قطعا بحث را به ایران نیز می‌کشاند، مساله‌ای بسیار مهم که انعکاس مستقیمی در پرونده سوریه، عراق، لبنان و یمن دارد، یعنی مناطقی که نیرو‌های وابسته به ایران در آن حضور دارند.

انتخابات آمریکا

رویداد۲۴ موفق نیربیة در القدس العربی نوشت: سیاست خارجی، آخرین مساله مهم برای رأی دهندگان آمریکایی است، مگر در صورتی که این امر به جنگ یا چیزی معادل آن، مرتبط باشد، که در این باره ترامپ با هیاهوی خود و همچنین از نظر ایجاد فرصت‌های شغلی، بر بایدن برتری دارد، در حالی که بایدن در بین اقلیت‌ها و نخبگان و در زمینه مقابله با کرونا که ترامپ در آن شکست خورد، بر وی برتری دارد. در اینجا به بررسی نکات مهم تفاوت در سیاست خارجی این دو نفر می‌پردازیم.

در ادامه این مطلب آمده است: اولین تفاوت و مهمترین آن، در سیاست چینی است، کشوری که بزرگترین چالش اینده آمریکا را ایجاد می‌کند، ترامپ چالش ساکت چین را پذیرفت و آن را به لبه پرتگاهی کشاند که به جنگ تجاری علنی بین دو کشور رسید.

چینی‌ها نمی‌توانند به آسانی بین احتمال موفقیت ترامپ یا بایدن قائل به برتری شوند و تعیین کنند که پیروزی کدام یک به نفع آنهاست، این در حالی است که به شدت از سیاست‌های ترامپ ضربه خورده اند. برخی تحلیلگران در این باره تردید دارند که چینی‌ها به عقلانیتی که در سیاست‌های بایدن است، در کنار محبوبیتی که ترامپ دارد، گرایش دارند. اما اساسا، منطق دموکرات‌ها به آرامش نزدیکتر است و اغلب موفقیت‌های چین نیز در سایه روی کار بودن آنها، محقق شده است.

علاوه بر چین، بخش دیگری از سیاست‌های خارجی آمریکا که اهمیت زیادی برای ما دارد، به ترکیه، روسیه و ایران مربوط است. شکی نیست که روسیه پوتین مایل است ترامپ برای بار دوم نیز بعنوان رئیس جمهور آمریکا انتخاب شود.

با توجه به اینکه دخالت روسیه در انتخابات دوره قبلی در ایالات متحده ثابت شد، به گفته مجامع امنیتی ایالات متحده، امکان دخالت دوباره روسیه نیز وجود دارد. دلیل این مساله، نه تنها موضوعات مورد اختلاف و مسائل واضحی بین دو کشور، چون موشک‌های مرزی و تسلیحات، بلکه موضوع مهمتری یعنی عملیات الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه است، که ترامپ برخلاف بایدن مایل به حل آن از طریق مذکرات است، در حالی که دموکرات‌ها همچنان روسیه را دشمن بزرگی برای خود می‌دانند.


بیشتر بخوانید: مقابله چین، حمایت روسیه/ تشدید تلاش‌های ترامپ برای بی‌اعتبار کردن انتخابات آمریکا


در این میان، چه بسا ادامه رابطه ترامپ و پوتین به نفع سوری هایی باشد، که امیدوارند ترامپ بتواند رئیس جمهور روسیه را در مورد توقف حمایت از اسد، قانع کند.

بررسی رابطه آمریکا با روسیه در چارچوب سیاست خارجی ترامپ، قطعا بحث را به ایران نیز می‌کشاند، مساله‌ای بسیار مهم که انعکاس مستقیمی در پرونده سوریه، عراق، لبنان و یمن دارد، یعنی مناطقی که نیرو‌های وابسته به ایران در آن حضور دارند.

در مورد نظام ایران، شکی نیست که موضعی کاملا مخالف با انتخاب دوباره ترامپ دارد و شاید همین مساله یکی از دلایل تمایل سوریه، عراق و لبنان به انتخاب ترامپ باشد. ترامپ در صورت انتخاب دوباره، توافق هسته‌ای را به طور کامل نابود کرده و ائتلافی تشکیل می‌دهد که به هر وسیله‌ای با ایران مقابله کند و در آن، اسرائیل با دولت‌های عربی خلیج فارس همکاری داشته باشد. این در حالی است که بایدن می‌گوید به توافق هسته‌ای باز می‌گردد. می‌توان گفت: بایدن به مذاق اروپا و ناتو بیشتر خوش می‌آید، چرا که اروپایی‌ها از سیاست‌های ترامپ رنج و اهانت زیادی دیده اند.

در سوی دیگر، رابطه شخصی ترامپ با اردوغان و تفاهمی که بین این دو وجود دارد، ترکیه را به ترامپ نزدیکتر می‌کند، تا بایدن، درست برخلاف اروپایی‌ها که کاملا مخالف سیاست‌های اردوغان هستند.

در این میان، اوضاع اقتصادی و معیشتی در سوریه روز به روز بدتر می‌شود و این مساله تبعات سختی برای سطح اجتماعی و سیاسی در این کشور دارد. با توجه به اینکه تحریم‌های آمریکا علیه نظام سوریه با اجماع بین دو حزب دموکرات و جمهوری خواه اعمال شده، با پایان رسیدن انتخابات آمریکا نیز شرایط تحریم نظام اسد از سوی ایالات متحده تغییری نمی‌کند. اما به طور کلی از آنجا که احتمال پیروزی بایدن، حداقل طبق نظر سنجی‌ها بیشتر از ترامپ است، به نظر می‌رسد با روی کار آمدن بایدن، مسیر نفوذ تهران در سوریه مانند سابق نخواهد بود.

 
منبع: انتخاب
خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما