تاریخ انتشار: ۱۵:۵۱ - ۲۰ اسفند ۱۳۹۹
تعداد نظرات: ۲ نظر

انتخابات ۱۴۰۰؛ چه کسانی دنبال مشارکت محدود هستند؟

سوال اساسی این روزهای هر دو طیف سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب این است که «چطور و با چه مکانیزمی مردم را پای صندوق های رأی بیاورند؟» و سوال مهمتر آنکه «آیا در مشارکت محدود، می‌توان به انتخاب مطلوب رسید؟»

کاندید انتخابات 1400

رویداد۲۴ مشارکت حداقلی در انتخابات مجلس یازدهم، زنگ خطر را برای نظام سیاسی ایران به صدا در آورد، جناح‌های سیاسی به ویژه اصلاح‌طلبان که از نتیجه این انتخابات به دلیل ردصلاحیت‌های گسترده کاندیداهایشان، ناراضی بودند این گزاره را مطرح کردند که اصولگرایان با بهره بردن از نظارت استصوابی و کنار زدن رقیب، نه تنها از مشارکت حداقلی و نتیجه آن خشنودند بلکه حتی برای انتخابات ۱۴۰۰ هم تلاش دارند با استفاده از مشارکت حداقلی به پاستور برسند.

توپ در زمین اصلاح طلبان است یا اصولگرایان؟

این در حالی است که برخی از اصولگرایان ضمن رد این گزاره، بر مولفه مشارکت حداکثری تاکید کرده و اصلاح‌طلبان را مقصر مشارکت حداقلی مردم در انتخابات می‌دانند.آنچنان که لطف الله فروزنده از چهره‌های سیاسی اصولگرا و معاون پارلمانی رئیس دولت دهم، ضمن اشاره به وجود نگرانی‌های ناشی از کاهش سطح مشارکت مردم در انتخابات مجلس، بر این باور است مشکلاتی که طیف دوم خرداد و اصلاح طلب برای کشور ایجاد کردند آسیب های بسیاری به مشارکت مردم وارد کرد.

غلامرضا مصباحی‌مقدم از اعضای جامعه روحانیت مبارز نیز، با بیان اینکه با عدم حضور اصلاح‌طلبان، نتیجه این شد که سطح مشارکت مردم کاهش پیدا کرد، تاکید کرد که اصلاح‌طلبان، خودشان عامل چنین مشارکت حداقلی شدند بنابراین اصلاح‌طلبان نباید مشارکت حداقلی را به پای دیگران بگذارند.

انتخاب مطلوب در مشارکت محدود ممکن است؟

اما فارغ از اینکه اصولگرایان مقصر کاهش مشارکت انتخاباتی در اسفند ۹۸ بودند یا اصلاح طلبان، سوال اساسی این روزهای هر دو طیف سیاسی این است که «چطور و با چه مکانیزمی مردم را پای صندوق های رأی بیاورند؟» و سوال مهمتر آنکه «آیا در مشارکت محدود، می‌توان به انتخاب مطلوب رسید؟»

در همین راستا،برخی چهره‌های سیاسی اصولگرا با تشریح راهکارهای مشارکت حداکثری، امید مردم به آینده، حل مشکلات اقتصادی و معیشتی را در صدر مولفه‌های مشارکت حداکثری تلقی کرده و ضمن اما و اگرهایی برای تحقق مشارکت حداکثری، آن را دور از ذهن نمی‌دانند.

حسین نجابت از اعضای جبهه پیروان خط امام و رهبری با اشاره به اینکه برای انتخاب گزینه مطلوب باید مشارکت حداکثری رخ دهد یعنی هر چه مشارکت افزایش یابد سرمایه اجتماعی نیز افزایش می یابد، بر این باور است که به رغم ناراحتی مردم از شرایط اقتصادی، اما در مجموع مشارکت مردم در انتخابات کمتر از ۵۰ درصد نخواهد بود.

غلامحسین رضوانی از اعضای جبهه پایداری نیز بر این باور است که کسانی که طرفدار مشارکت محدود هستند در خوشبینانه ترین حالت، افراد نادانی هستند. او به خبرگزاری خبرآنلاین می‌گوید:« بهترین حالت برای ما همواره این گونه بوده و هست که مشارکت حداکثری مردم در انتخابات فراهم شود دلیل آن هم این است که صاحبان نظام و انقلاب، مردم هستند نه گروه های خاص.»

برخی همچون ناصر ایمانی از چهره‌های سیاسی اصولگرا بر این باورند که نه تنها نباید تجربه مشارکت حداقلی انتخابات مجلس یازدهم تکرار شود بلکه باید به این مولفه ایمان آورد که ، اگر کسی می‌خواهد نامرد انتخابات شود، ولو آنکه کاندیدای مطلوبی هم برای اداره کشور  باشد، باز هم باید گزاره مشارکت مردمی را هم در نظر داشته باشد چراکه اگر غیر این باشد این رئیس جمهور قدرت کافی برای انجام مسئولیت‌هایش را ندارند.


بیشتر بخوانید: انتخابات ۴۰۰؛ کاندیدا‌ها وعده توخالی ندهند


چه کسانی دنبال مشارکت محدود در انتخابات هستند؟

گرچه تاکید اکثر سیاسیون بر مشارکت حداکثری است اما در این میان، هستند سیاسیون و طیف‌های سیاسی که معتقدند در مشارکت حداقلی راحت‎تر پیروزی برای آنها حاصل می شود. حمیدرضا ترقی از اعضای شورای مرکزی موتلفه نیز به صورت جسته و گریخته، به نگاه این طیف از سیاسیون اشاره کرده و می‌گوید: «ممکن است کسی در یک جلسه خصوصی چنین تحلیلی را مطرح کرده باشد که مثلا با مشارکت حداقلی بهتر رأی کسب می‌کنیم! اما اینها نظرات شخصی است و تاکنون در قالب نظرات جمعی و گروهی و جناحی چنین چیزی مطرح نشده است.»

چهره‌هایی چون «احمد کریمی اصفهانی»، عضو جبهه پیروان خط امام نیز ضمن تاکید بر مشارکت حداکثری، بر این باور است که باید تلاش کرد در شرایط مشارکت حداکثری به گزینه مطلوب رسید اما اگر هم مشارکت محدود و حداقلی رخ داد هم باید به گزینه مطلوب دست پیدا کنیم!

مهدی چمران نیز تاکید می کد که مشارکت حداکثری یکی از ایده‌آل‌های اصولگرایان است. او با گریزی به لیست گزینه‌های احتمالی انتخابات ۱۴۰۰، بهترین گزینه را چهره‌ای جامع الاطراف می‌داند و در عین حال بر این باور است که مردم در انتخابات آینده، به واسطه تجربه چندین ساله، به شعارها توجه نخواهند کرد چراکه آگاه تر شده‌اند.

پیوند کاندیدای اصلح و مشارکت حداکثری

«کاندیدای اصلح و مشارکت حداکثری» دو گزاره‌ای هستند که این روزها به هم پیوند خورده‌اند؛ علاوه بر مهدی چمران، حسین ابراهیمی از اعضای جامعه روحانیت مبارز در گفت و گو با خبرآنلاین بر این باور است که این گونه نیست اعتقاد اصولگرایان به مشارکت حداقلی باشد بلکه باید حداکثری شرکت کنند. او نگاهی گذرا به اصلح بودن کاندیدا نیز دارد و می‌گوید باید مشروعیت با مقبولیت همراه باشد و بر این باوریم که صرف وجود مشروعیت کافی نیست و در مقابل صرف مقبولیت هم کافی نیست بلکه این دو باید با هم باشند. هر زمان کاندیدای اصلحی مطرح شود که بتواند به مردم بهتر خدمت کند اظهارنظر می‌کنیم. در مجموع هر کس بهتر بتواند کشور را اداره کند کاندیدای مطلوب تر ما خواهد بود.  

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۹ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۰
0
1
فقط حسن روحانی
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۲۴ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۰
حسن روحانی=بمب اتم=کوره انسان سوزی
نظرات شما