سقوط بغداد توسط ارتش آمریکا
رویداد۲۴ علیرضا نجفی: تصویر ثبت شده در سال ۱۳۸۲ که آمریکا به بهانه ساخت تسلیحات شیمیایی به عراق حمله کرد و حکومت صدام حسین رهبر این کشور سرنگون شد. البته هیچ سلاح شیمیایی و اتمی از عراق کشف نشد.
در تاریخ نوزدهم مارس سال ۲۰۰۳ جورج بوش در یک سخنرانی در مقر ریاست جمهوری حاضر شد و به صدام حسین و فرزندانش ۴۸ ساعت فرصت داد تا عراق را ترک کنند. بوش گفت: «من به هر یک از اعضای ارتش و سرویسهای اطلاعاتی عراق تاکید میکنم، اگر جنگ درگرفت، برای یک رژیم در حال احتضار نجنگنند که ارزش زندگی آنها را نخواهد داشت. تمام سربازان و کارکنان غیرنظامی باید به دقت به این هشدار توجه کنند. مانند هر جنگ دیگری سرنوشت شما بستگی به اقدامات شما خواهد داشت چاههای نفت را نابود نکنید، زیرا این ثروت به مردم عراق تعلق دارد. از دستورات مبنی بر استفاده از سلاحهای شیمیایی علیه هر هدفی ازجمله مردم عراق اطاعت نکنید، زیرا به جنایات جنگی رسیدگی میشود و برای دفاع از خود ابراز این که از دستورها پیروی میکردید فایدهای نخواهد داشت امشب تعدادی زیادی از مردم عراق میتوانند سخنان مرا از رادیو بشنوند و من برای آنها یک پیام دارم، اگر ما دست به جنگ بزنیم، این جنگ علیه افراد بی قانون که بر کشور شما حکومت میکنند است و نه علیه شما. ما این دستگاه وحشت را نابود خواهیم کرد و به شما در ساختن یک عراق تازه کمک خواهیم نمود.»
صدام حسین مانند استخوانی در گلوی ایالات متحده بود. از طرفی ایالات متحده صدام حسین را در جریان جنگ عراق و ایران پروار کرده بود و به نوعی متحد وی به شمار میرفت و از طرف دیگر با جنگ خلیج فارس دشمنی بین صدام و آمریکا رسمی شده بود.
مهمترین دلیل مخالفت با صدام حمایت بی چون و چرای وی از فلسطین بود. حتی زمانی که ایالات متحده خواستار خروج ارتش عراق از کویت شد، صدام حسین شرط گذاشت که ابتدا اسرائیل باید از خاک فلسطین خارج شود. علاوه بر این صدام حسین به مواضع آمریکا و اسرائیل نیز حمله میکرد.
در فوریه سال ۱۹۹۱ صدام حسین دستور حمله موشکی به یکی از پایگاههای نظامی آمریکا در ظهران عربستان را داد که در جریان آن ۲۸ آمریکایی کشته و صد نفر زخمی شدند. صدام همچنین سلسه حملاتی را به خاک اسرائیل ترتیب داد تا یک ائتلاف عربی ضد اسرائیل ایجاد کند، ولی با عدم واکنش اسرائیل ناکام ماند.
موشکپرانیهای صدام در طولانی مدت برایش گران تمام شد. زمانی که ظن تولید سلاحهای کشتار جمعی توسط صدام در ایالات متحده بالا گرفت، جورج بوش مصمم شد به عراق حمله کند. اما تصمیم بوش بر اساس هیچ گزارش معتبری نبود و هیچگاه در عراق سلاحهای کشتار جمعی یافت نشد. پال ولفوویتز، صهیونیستی که در آن زمان معاون وزیر خارجه آمریکا بود مدارکی جعلی برای متقاعد کردن کنگره به آنها ارائه داد و دونالد رامسفلد از وی پشتیبانی کرد.
گروههای ارتجاعی مذهبی نیز دائم جورج بوش را به حمله به عراق تشویق میکردند چرا که جورج بوش فردی مذهبی و نماینده راستگرایان مسیحی در ایالات متحده بود. وقایع یازده سپتامبر نیز توجیه دیگری برای حمله نظامی به خاورمیانه محسوب میشد و شرکتهای خصوصی نفت با لابیهای قدرتمندشان پرپاگاندایی را در کنگره ایجاد کرده بودند که از یازده سپتامبر دوم خبر میداد.
بیشتر بخوانید: عاقبت دیکتاتور عراق؛ کشیدن سر مجسمه صدام در خیابان
به گزارش رویداد۲۴ این دلایل باعث شده بود دست جورج بوش برای حمله به عراق باز باشد. زمانی که وی به صدام ضرب الاجلی ۴۸ ساعته داد، صدام حسین مشاورانش را دور خود جمع کرد تا از آنها مشورت بگیرد.
بیژن اشتری در کتابی که درباره صدام حسین ترجمه کرده شرح این جلسه را آورده است: «اول از همه حسن المجد وزیر دفاع صحبت کرد. او گفت آمریکاییها آدمهای احمق و خود بزرگبینی هستند. ما نبرد با آمریکا را داخل خاک آمریکا خواهیم برد. سپس طاها یاسین رمضان معاون رئیس جمهور گفت قهرمانان واقعی عراق جوانانی هستند که به خودشان بمب میبندند و آمریکا را منفجر میکنند. سپس نوبت به قصی پسر صدام رسید. قصی که مسئول تولید سلاحهای نامتعارف عراق بود به پدرش گفت: ما میدانیم و همه برادران حاضر در اینجا میدانند که ما به یازی خداوند از همه ظرفیتها و تواناییهای لازم برخورداریم. ما صرفا با یک اشاره حضرتعالی میتوانیم خواب را از سر مردم آمریکا بپرانیم و جنگ را به خیابانهای آمریکا ببریم. قربان من فقط از شما میخواهم یک اشاره کوچک به من بکنید. قسم به سر مبارکتان اگر شب آمریکاییها را به روز و روزشان را به جهنم تبدیل نکردم، سر از تنم جدا کنید. اگر آنطور که میگویند بن لادن توانست یازده سپتامبر را انجام دهد، پس خدا به سر شاهد است ما ثابت خواهیم کرد آنچه در یازده سپتامبر رخ داد در قیاس با بلایی که خشم و غضب صدام حسین بر سر آمریکاییها خواهد آورد چیزی جز پیکنیک نبوده است. آمریکاییها عراق را، رهبر عراق را و فرزندان عراق را نشناختهاند.»
این لافهای بی بنیاد باعث شدند صدام حسین در مقابل آمریکا کوتاه نیاید و بلافاصله پس از جلسه عدی را مسئول دفاع از بغداد کند. سرانجام ایالات متحده آمریکا و همپیمانان آن در ساعت پنج و سی و چهار دقیقه بامداد بیستم مارس سال ۲۰۰۳ به عراق حمله کردند.
عراقیهایی که به حرب بعث علاقه داشتند، تصور میکردند این جنگ سالها طول خواهد کشید و جبهه مقاومتی علیه آمریکا تشکیل دادند. نیروهای آمریکایی و بریتانیایی یورشهای آبیخاکی به شبهجزیره فاو انجام دادند تا از چاههای نفت و بندرگاههای مهم مراقبت کنند. نفت هدف عمده آنان بود به همین دلیل حسیاسیت فراوانی برای حفظ آن داشتند. این نیروها توسط نیروهای دریایی بریتانیا، لهستان و استرالیا پشتیبانی میشدند. واحد ۱۵ام تفنگداران دریایی ایالات متحده نیز که با تیپ سوم کماندوی این کشور و نیروهای ویژه لهستان تلفیق شده بودند به بندر امقصر یورش بردند. در همان حال تیپ ۱۶ هوایی ارتش بریتانیا مأمور محافظت از چاههای نفت در جنوب عراق بود.
یگانهای زرهی آمریکا به غرب عراق حرکت کردند و به سوی بغداد رفتند، واحد تفنگداران دریایی به سمت شرق و شمال رفتند و لشکر زرهی بریتانیاییها نیز به سوی شمال حرکت کردند. ارتش عراق به سرعت زمینگیر شد حدود ده هزار نظامی عراقی در طی سه هفته کشته شدند.
در بیستم فروردین ماه بغداد سقوط کرد و همه اینها با کشته شدن فقط ۱۳۹ سرباز آمریکایی رخ داد. ارتش بعث و صدام حسین تصور نمیکردند که ارتش مقتدرشان در طی مدتی چنین کوتاه شکست بخورد، ولی چنین اتفاقی افتاد و صدام حسین سریعا خانوادهاش را به خارج فرستاد و خود پنهان شد.
حمله آمریکا به عراق باعث ایجاد هرج و مرج در عراق شد و بیش از یک تریلیون دلار هزینه برای آمریکا در پی داشت. اقدامات تروریستی در وضعیت نبود دولت مقتدر مرکزی بسیار زیاد شد و فرقههای مختلف مذهبی به جان یکدیگر افتادند. بسیاری از زیرساختهای کشور تخریب شد و فقر افزایش یافت. اما از طرف دیگر نیز ساختار پارلمانی و دموکراتیک در عراق ایجاد شد و اقلیتهایی مانند کردها که توسط صدام سرکوب میشدند، به سطح معقولی از رفاه و استقلال رسیدند.
حمله آمریکا به عراق بر اساس یک دروغ بزرگ شکل گرفت؛ وجود سلاحهای کشتار جمعی در عراق. همین مساله ایالات متحده را در حملههای نظامی پس از آن محتاطتر کرد و امروز هر جا که سخن از دخالت نظامی آمریکا در خاورمیانه است مثال عراق و دروغ بزرگ جورج بوش به میان میآید. جالب آنکه دولت آمریکا که تصاویر بمباران شیمیایی حلبچه را در جریان جنگ ایران و عراق منتشر نمیکرد، پس از حمله به عراق منتشر کرد تا نشان دهد عراق حکومت ظالمانهای دارد اما این تصاویر تا زمان مورد نیاز آمریکا در آرشیو حفظ شده بودند.