قانون انتخابات با هدف حذف چهرههای مهم در شورای نگهبان تصویب شده است/ رفتاری نکنید که شائبه مهندسی انتخابات به وجود بیاید
رویداد۲۴ روز گذشته، عضو حقوقدان شورای نگهبان از ابلاغ اصلاحیه اجرای قانون انتخابات ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان به وزارت کشور خبر داد. اصلاحات انجام شده، صدای بسیاری را درآورده چرا که بر اساس آن محدوده افرادی که میتوانند در انتخابات ریاست جمهوری ایران شرکت کنند را آن هم ۴۰ روز مانده به زمان برگزاری انتخابات تنگتر کرده است.
طبق قانون جدید انتخابات، حداقل و حداکثر سن کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری، ۴۰ تا ۷۵ سال است. بر همین اساس، محمدجواد آذریجهرمی و مهرداد بذرپاش بهدلیل نداشتن حداقل سن و حجتالله عبدالملکی و محمد غرضی با ۷۹ سال و اسدالله بادامچیان با ۸۰ سال از حضور در انتخابات ۱۴۰۰ منع شدند. همچنین بر اساس شرط داشتن چهار سال سابقه مدیریت اجرائی، سعید محمد نیز قادر به رسیدن به پاستور نخواهد بود و احتمالا او هم جزء رجل سیاسی مورد تفسیر شورای نگهبان قرار نگرفته و رد صلاحیت شود.
بیشتر بخوانید:اختیارات دولت و انتخابات ۱۴۰۰ / شعارهای انتخاباتی چقدر با واقعیت نزدیک است؟
این اصلاحات باب طبع مجلس بوده؛ محمدصالح جوکار از اقدام شورای نگهبان در ابلاغ مصوبه جدید جهت ساماندهی شرایط ثبتنام نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری تشکر کرد و گفت: مجلس از هر اقدامی در راستای اجرای سیاستهای کلی انتخابات و ساماندهی شرایط ثبت نام در انتخابات ریاستجمهوری حمایت میکند. این در حالی است که غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی نماینده سابق مجلس این اقدام را وهن مجلس میداند و میگوید شورای نگهبان هم از مجلس ناامید شده و راسا اقدام به تغییر و اصلاح قوانین کرده که این کار باید مورد اعتراض مجلس قرار بگیرد.
رفتار شورای نگهبان تعرض به نهاد قانونگذار است
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در گفتگو با رویداد۲۴، گفت: مرجع و وظیفه قانونگذاری با مجلس است و شورای نگهبان مفسر و محافظ قانون اساسی است و به نظرم این رفتار شورای نگهبان تعرض به نهاد قانونگذار است و قالیباف نباید سکوت کند، او باید از مجلس حفاظت و پاسداری کند. شورای نگهبان فقط میتواند قوانین را بررسی کند که خلاف شرع و قانون اساسی نباشد؛ در غیر اینصورت شورای نگهبان از قانون حفاظت نکرده است.
وی ادامه داد: شورای نگهبان نباید به مالی که باید حفاظت کند، تعرض کند. به نظرم این کار خلاف قانون است و مجلس هرچه سریعتر باید به این موضوع ورود کند. شورای نگهبان میتوانست در قالب پیشنهاد غیررسمی این طرح را به مجلس میدادند. معتقدم فلسفه وجودی این اتفاق درست است و حدود و صقوری باید برای انتخاب رئیس جمهور وجود داشته باشد. اما این را چه کسی باید انجام دهد؟ طبیعتا مجلس.
قانون نباید محدود کننده حضور نخبگان و جوانان در انتخابات باشد
وی ادامه داد: مجلس و نمایندگان نباید سکوت کنند و حداقل یک بار از نهادی که متولی آن هستند، دفاع و مراقبت کنند. اعتماد عمومی به مجلس صدمه دیده است و مردم امید خود از مجلس را قطع کردهاند. اگر توجه کنید میبینید که اطراف مجلس دیگر تجمع نمیشود، زیرا مردم امیدی به مجلس ندارند و مجلس باید از حیثیت خود دفاع کند.
جعفرزاده با بیان اینکه محدودیتهایی که صورت گرفته است خلاف قانون است، یادآور شد: قانون اساسی برای کاندیدای ریاست جمهوری حداقل سواد را پیش بینی کرده است. اما در کل معتقدم برخی از مواد قانون اساسی باید تغییر کند و به روز شود ولی این تغییر نباید محدود کننده حضور نخبگان و جوانان شود. چرا این قانون باید نزدیک زمان انتخابات و با حذف چند چهره مهم انتخابات صورت بگیرد؟
نمیشود هرکسی از راه برسد آستین بالا بزند و قانون جدید بنویسد!
وی ادامه داد: اینکه نزدیک برگزاری انتخابات چنین اتفاقی رخ میدهد نشان دهنده منفعل بودن مجلس است. مجلسی که قانون انتخابات مینویسد و تا سایز کمر افراد را هممشخص میکند، طبیعتا چنین نتیجهای خواهد داشت. مجلس بی طرف و حامی ملت نیست و این اتفاق بسیار بد است.
ایمن آبادی با بیان اینکه برای هرکاری نباید از رهبری هزینه کرد، تصریح کرد: حتما نباید رهبری به این موضوع ورود کند، مجلس میتواند سه فوریتی بدهد و به این موضوع ورود کند. مجلس حداقل یک صدای که میتواند بلند کند! اما حتی این کار را هم انجام نداده است. اگر هم قرار است تظلم خواهی نزد رهبری صورت بگیرد این کار را باید مجلس انجام دهد. مجلس فعلی واقعا ضعیف است، آقای لاریجانی تنها کسی بود که اجازه نداد نهاد مجلس تضعیف شود. نمایندگان نباید سکوت کند! در مجلس قبل مجمع تشخیص مصلحت نظام نسبت به موضوعی به کار مجلس ورود کرد ما نمایندگان محکم در مقابل آن ایستادیم.
جعفرزاده ایمن آبادی با تاکید بر اینکه مجلس در حال نابود شدن و حذف شدن است، گفت: رسانهها باید ورود کنند و نسبت به این اتفاق واکنش نشان دهند، نمیشود که هرکسی از راه برسد و آستین بالا بزند و قانون جدید بنویسد! با این وضعیت نمیشود کشور را اداره کرد.
شورای نگهبان هم از مجلس ناامید شده
وی ادامه داد: مجلس آنقدر ضعیف شده که شاید شورای نگهبان هم از آن ناامید شده است. نزدیک انتخابات مردم هرچقدر که این رفتارها را ببینند ناامیدتر میشوند. نباید رفتاری صورت بگیرد که خدای نکرده شائبه مهندسی انتخابات را در اذهان متبادر کند. هیچ نهادی اکنون نباید کاری درخصوص انتخابات و تغییرات آن انجام دهد و جلوی شائبه مهندسی انتخابات را بگیرند. سخنگوی شورای نگهبان به ثبت نام بیش از هزار نفر در سال ۹۶ که مدرک تحصیلی مناسبی نداشتند اشاره میکند، خب چرا در این ۴ سال کاری نکردید و اکنوننزدیک انتخابات چنین کاری را انجام دادهاید؟ این کار بوی بدی میدهد و خدای نکرده شائبه مهندسی شدن انتخابات را پررنگ میکند.