علائم، راههای تشخیص و درمان کمآبی بدن
رویداد۲۴ فاطمه پوربهی کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی بوشهر اظهار کرد: دلایل کمآبی متعدد هستند اما شایعترین علل آن بر اساس گروههای سنی متفاوت است.
وی تصریح کرد: در کودکان، بیشترین دلیل کمآبی بدن، اسهال و استفراغ شدید است درحالیکه بیشتر افراد مسن به دلیل شرایط معمول فیزیولوژیک و همچنین مصرف داروهای مختلف در این سنین، کمآبی را در بدن خود تجربه میکنند.
پوربهی افزود: نکته بسیار مهم در پیشگیری از کمبود آب در بدن، شناسایی علائم کم آب شدن بدن است، بیشتر افراد با تکیه بر حس تشنگی، نیاز خود به دریافت آب را برآورد میکنند درحالیکه تشنگی شاخص مناسبی از نیاز بدن به آب و مایعات نیست.
وی افزود: بسیاری از افراد تا زمانی که آب بدنشان کم نشده باشد، احساس تشنگی نمیکنند درحالیکه مصرف آب باید بهطور منظم و پیش از آنکه حس تشنگی شدید روی دهد انجام شود.
پوربهی تصریح کرد: کمآبی در نوزادان و کودکان با علائمی مانند بیحالی و گیجی، گریه بدون اشک و خشکی دهان و زبان همراه است.
وی افزود: اغلب بزرگسالان در پی کم آب شدن بدن با نشانههایی مانند سرگیجه، سردرد، خستگی و ادرار تیره و کمحجم مواجه میشوند.
بیشتربخوانید: عوارض مرگبار نوشیدن زیاد آب!
پوربهی اضافه کرد: کمآبی عوارض بسیار زیادی در بدن شخص بر جای میگذارد. اگر در طولانیمدت بهاندازه کافی آب مصرف نشود احتمال به وجود آمدن مشکلات کلیوی، سنگ کلیه و نارساییهای کلیه افزایش مییابد. ضمن آنکه کم آب شدن بدن بخصوص در ورزشکاران باعث گرمازدگی و افزایش دمای بدن میشود.
وی افزود: کمآبی همچنین باعث شوک هایپوولمیک میگردد، حالتی که در آن حجم خون شخص بسیار کاهشیافته و فرد را در معرض عوارض ناشی از افت فشارخون و کاهش اکسیژنرسانی به بافتها قرار میدهد.
وی تأکید کرد: برای پیشگیری از کمآبی در بدن لازم است بهطور متوسط خانمها روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان و آقایان ۱۰ تا ۱۲ لیوان آب و مایعات مصرف کنند که نصف این میزان باید از آب تأمین شود، بقیه نیاز بدن به آب را میتوان با مصرف سایر مایعات و همچنین مصرف منظم و روزانه میوه و سبزیجات تأمین کرد.
کارشناس ارشد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی بوشهر گفت: قهوه و چای پررنگ به دلیل وجود کافئین و کاتچین دارای اثرات دیورتیک و ادرار آوری هستند و مصرف زیاد آنها باعث دفع آب از بدن و تشدید کمآبی میشود.
وی تصریح کرد: نکته بسیار مهم آن است که برای نگهداری بیشتر آب در بدن بهخصوص در دمای بالا و تحت فعالیتهای شدید ورزشی و غیر ورزشی، بهتر است بخشی از نیاز به مایعات در طول روز از نوشیدنیهای ورزشی دارای الکترولیتهای مورد نیاز بدن مانند سدیم و پتاسیم تأمین شود تا ضمن دریافت کافی آب، الکترولیتهایی که حین تعریق از بدن دفع شدهاند نیز جایگزین شود.