تاریخ انتشار: ۰۹:۴۰ - ۳۰ آبان ۱۳۹۵
اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفت‎و‎گو با رویداد۲۴ تاکید کردند

پیگیری آزادی ملوانان ایرانی اسیر در دست دزدان دریایی سومالی از طریق کشور ثالث

اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس معتقدند راهکار رفع مشکل ملوانان ایرانی اسیر در دست دزدان دریایی سومالی در شرایطی که با قطع رابطه سومالی با ایران پس از حمله دلواپسان به سفارت عربستان امکان پیگیری دیپلماتیک وجود ندارد باید از طریق کشور ثالث وارد عمل شد.
رویداد۲۴- اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس معتقدند راهکار رفع مشکل ملوانان ایرانی اسیر در دست دزدان دریایی سومالی در شرایطی که با قطع رابطه سومالی با ایران پس از حمله دلواپسان به سفارت عربستان امکان پیگیری دیپلماتیک وجود ندارد باید از  طریق کشور ثالث وارد عمل شد.

21 ملوان ایرانی که به خاطر خراب شدن لنجشان وارد منطقه‌ی ممنوعه‌ی دزدان دریایی شدند،‌ چند ماهی است که در سومالی اسیراند. آنها قرار بود در ازای دریافت مبالغی آزاد شوند اما پول به دست آن‌ها نرسید درنتیجه برخی از آنان به دلیل وضعیت نامناسب بهداشتی و خوراکی فوت کردند و البته پنج‌تن هم موفق به فرار شدند و در حال حاضر باقی‌مانده‌ها در دست دزدان دریایی در وضعیت بسیار نامناسب اسیر هستند.

دزدان دریایی باوجودآنکه بسیار خطرناک هستند و ترفندهای فراوانی برای پیشبرد اهداف خوددارند اما نشانی از اقدامی جدی در این رابطه از سوی وزارت امور خارجه هم دیده نشده است درحالی‌که یکی از وظایف وزارت خارجه هر کشوری دفاع از حق حیات و منافع شهروندان کشور در خارج از مرزها است.

حسن قشقاوی، معاون امور کنسولی وزارت امور خارجه بابیان اینکه امکان حضور فیزیکی در سومالی برای پیگیری امور مربوط به صیادان ایرانی وجود ندارد، گفت که «پس از واقعه سفارت عربستان، کشور سومالی اقدام به قطع رابطه با ایران کرد و به همین دلیل ما هیچ سفارتخانه، ‌سرکنسول و حتی حافظ منافعی در این کشور نداریم که بخواهد امور مربوط به گروگان‌های ایرانی را پیگیری نماید».

از طریق مجلس پیگیری می‌شود

حشمت‌الله فلاحت پیشه از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در این رابطه به رویداد۲۴ گفت: روابط بین کشورها اعتباری است و جان شهروندان ایران بخشی از وظایف ذاتی جمهوری اسلامی ایران است.

وی در ادامه اضافه کرد: وزارت امور خارجه کشور باید از امکاناتی که در اختیار دارد برای نجات جان صیادان اسیر ایرانی در دست دزدان دریایی سومالیایی بهره ببرد.

فلاحت پیشه با اشاره به این مسئله که تعدادی از اسرا جان خود را ازدست‌داده‌اند، ابراز کرد: این واقعه بسیار اسف‌بار است. جمهوری اسلامی امکانات مختلفی در اختیار دارد که می‌تواند آن‌ها را مورداستفاده قرار دهد. در وضعیت بحران جان آدم‌ها از همه‌چیز اهمیت بیشتری دارد. شاهد بوده‌ایم که در مواردی این‌چنینی در قالب‌های مختلف ورود پیداکرده‌اند.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس شورای اسلامی راهکار رفع این مشکل را چنین بیان کرد: از کشور ثالثی باید برای نجات جان هم‌وطنانمان درخواست کمک کنیم. برای رفع این معضل امکانات مختلفی وجود دارد که می‌توان از آن‌ها استفاده کرد، اما مهم این است که موضوع قابل اشاره در دستور کار قرار گیرد.

وی در رابطه با دلیل در دستور کار قرار نگرفتن، اظهار داشت: نسبت به این قضیه توجهی که لازم است، صورت نگرفته، شاید لازم باشد از طریق مجلس پیگیری‌هایی انجام شود.

باید از کشور ثالث درخواست کمک شود

محمدجواد جمالی، دیگر عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز دراین‌باره به رویداد۲۴ گفت: دزدان دریایی سومالی از تمام ملیت‌ها هستند و به‌شدت وحشی و خشن رفتارمی کنند بابت ماهیگیران و صیادان درصدد باج‌خواهی برآمده‌اند. موضوع این است که آیا تن دادن به خواسته آن‌ها به صلاح است یا خیر؟

وی در ادامه اضافه کرد: رابطه‌هایی وجود دارد که از طریق آن‌ها می‌توان با این گروه‌ها وارد مذاکره شد اما مشکلات زیاد است زیرا کشور سومالی دولت مرکزی مشخصی ندارد که بتوان با آن ارتباط برقرار کرد و این کار را سخت کرده است. البته همین دولت متزلزل به تحریک عربستان ارتباط خود را با کشور ما قطع کرده است.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در ادامه اضافه کرد: در این رابطه باید از کشور ثالث درخواست کمک کرد اما در این رابطه هم باید کاملاً اطمینان حاصل شود. به‌هرحال موظف هستیم راه‌های مختلفی را برای آزادی اسرا پیگیری کنیم زیرا با توجه به مشکلات تغذیه‌ای و بهداشتی که وجود دارد نگرانی از دست دادنشان هرروز بیشتر می‌شود.

جمالی درباره آزادی زندانیان از آمریکا باوجود قطع رابطه گفت: کشور سوئیس حافظ منافع آمریکا در ایران بود سومالی متأسفانه در کشور ما هیچ حافظ منافعی ندارد بنابراین در کنار این مسئله که جان هم‌وطنانمان برای ما بسیار حائز اهمیت است باید راه‌های مختلف اولویت‌بندی شود.

وی درباره نقش وزارت خارجه در این زمینه ابراز کرد: به نظر می‌رسد وزارت خارجه بتواند این قضیه را با کمک همسایگان و آن‌هایی که ارتباط بهتری با دولت سومالی دارند، حل کند. گروگان‌گیری‌هایی ازاین‌دست باید بسیار برنامه‌ریزی‌شده رفع شود و در حقیقت یک کار فنی است.


نظرات شما