راههای غیردیپلماسی هم در قبال طالبان برای حقابه هیرمند داریم؛ مثل تعطیلی سفارت طالبان
رویداد۲۴ فداحسین مالکی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در مورد حقابه هیرمند، گفت: مدتهاست که مجلس و دولت پیگیر موضوع حقابه هیرمند هستند. پس از هشداری که رییس جمهور به حاکمان افغانستان داد انتظار دولت، مجلس و مردم بر این بود که اتفاقی بیفتد و اقدامی انجام شود، ولی متاسفانه اتفاقی نیفتاد.
به گزارش عصر ایران بخشهایی از گفت و گوی مالکی را در ادامه میخوانید:
آخرین بررسیها را دو روز قبل در کمیسیون امنیت ملی با حضور امیرعبداللهیان وزیر خارجه داشتیم که در آنجا نمایندگان گلایه کردند که چرا بعد از صحبت رئیس جمهور برخی از دولتمردان و خود سفیر ایران در افغانستان دنبال این بودند که به نوعی حرفهای رئیس جمهور را زیر سوال ببرند و از آن طرف هم به گونهای رفتار کردند که بگویند همین حرفی که طالبان میزنند درست است. طالبان میگوید آبی نیست در حالیکه طبق گزارشاتی که به ما داده میشود پشت سد کجکی آب وجود دارد.
بحث حقابه در دستور کار یکی از کمیتههای شورای عالی امنیت ملی است که راههای غیردیپلماسی را داشته باشیم مثلا سفارت طالبان در ایران را تعطیل کنیم و ارتباطات سیاسی، تجاری و اقتصادی مان که از مسیر چابهار از طرق مختلف است را کاهش دهیم. ما خیلی از ابزارها را داریم که میتوانیم از آنها استفاده کنیم.
ما این موضع گیری طالبان را به حساب ملت افغانستان نمیگذاریم، چون در گذشته رئیس جمهور قانونی افغانستان یعنی آقای کرزای در جمع فرماندهان آمریکایی و ناتو صراحتا اعلام کرد که اگر ما یک قطره آب داشته باشیم نصف آن برای برادران ایرانی است و اتفاقا در آن چند سال آب به ایران میآمد و آب بین ایران و افغانستان نصف میشد.
الان با این موضع گیری که طالبان دارد بیش از حد نباید مماشات داشته باشیم هر آنچه که اینها خواستند ما دادیم حتی بین دوستان فارسی زبان و پشتو زیر سوال رفتیم که خواستههای طالبان یکی پس از دیگری توسط ایران عملیاتی میشود.
ما نمیگویم طالبان تحت تاثیر یکسری عوامل غیر افغان که در افغانستان حضور دارند هستند. حرف طالبان همیشه این بود که آمریکاییها و انگلیسیها به هر طریقی بین دو کشور اسلامی ایران و افغانستان اختلاف ایجاد میکنند.
آمریکا و انگلیس در زمان دولتهای قانونی نتوانستند این کار را کنند، اما الان این کار را میکنند. اختلافات بیش از حدی که در درون حاکمیت طالبان وجود دارد نیز باعث این قضایا میشود. آنها براساس معاهده موظف هستند آب به ایران بدهند.
ما شاهد مرگ تدریجی در منطقه سیستان و بلوچستان هستیم. روستاهای این استان یکی پس از دیگری خالی میشود، روزهای بسیار خطرناکی را برای مردم سیستان و بلوچستان در پیش رو داریم و اولین گام برای حل مشکل مردم این است که باید حقابه عملی شود.
بحث تامین آب از دشت تهلاب از مهمترین اقداماتی است که داریم که قرارداد آن با سپاه بسته شده است که اول به زاهدان بیاید و قرارداد آن بسته شود و بعد به سیستان شیفت شود که یکسال طول میکشد و در دراز مدت هم انتقال آب از دریای عمان است که ده درصد پیشرفت دارد و سه چهارسال طول میکشد تا اجرایی شود. البته روی اینها نباید حساب کنیم و باید به هر طریقی حقابه گرفته شود.
بحرانیترین منطقه کشور در حال حاضر سیستان بلوچستان است که باید فکری به حال آن کرد. نگرانی ما از دولتمردان است که دستورات رئیس جمهور در مورد حقابه هیرمند و حل مشکل آب مردم سیستان و بلوچستان را زمین گذاشتند.