تاریخ انتشار: ۱۲:۳۶ - ۱۴ آبان ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۲ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

چرا پس از سخنرانی سیدحسن نصرالله باید مطمئن بود که حزب الله به جنگ غزه وارد نخواهد شد؟

از روز نخست درگیری حماس با اسرائیل همه نگرانی‌ها متوجه باز شدن احتمالی جبهه‌های جدید علیه اسرائیل در منطقه است. آمریکا بار‌ها به ایران درباره این احتمال هشدار داده و ایران هم بار‌ها تاکید کرده خواستار توسعه جنگ نیست، اما همزمان از بازی بین «خوف و رجا» غافل نبوده است. همین ابهام، اهمیت سخنرانی روز جمعه رهبر یکی از مهمترین گروه‌های نظامی مورد حمایت ایران در منطقه را دو چندان کرد.

ورود حزب الله به جنگ غزه

رویداد۲۴ لیلا فرهادی: تیزر‌های تبلیغاتی سخنرانی سیدحسن نصرالله سر و صدای زیادی بپا کرد. این سخنرانی قرار بود اولین سخنرانی رهبر حزب‌الله بعد از شروع درگیری‌های حماس و اسرائیل باشد. بی‌اغراق چشم همه کشور‌های منطقه به سخنرانی بود که ساعت ۳ بعد از ظهر روز جمعه به وقت لبنان قرار بود ایراد شود. تحلیل‌های قبل از سخنرانی با استناد به کلیپ‌های تبلیغاتی سیدحسن نصرالله حاکی از انتظار بسیاری از جریان‌های داخلی و خارجی از یک سخنرانی آتشین با محتوای اعلان ورود حزب الله به جنگ بود. اما سوال اینجاست که آیا محتوای سخنرانی با تبلیغات هم خوانی داشت؟ این سوالی است که رویداد۲۴ با بررسی بازتاب سخنرانی روز جمعه سیدحسن نصرالله در رسانه‌های جهان به آن پاسخ داده است.

رسانه‌های عربی درباره سخنرانی سیدحسن نصرالله چه می گویند؟

نیم‌نگاهی به رسانه‌های عربی نشان می‌دهد که دستورکار رسانه‌های حزب الله با رسانه‌های دست راستی ایران یکسان بوده، اما دیگر رسانه‌های عربی برداشت متفاوتی داشته‌اند. المیادین رسانه لبنانی نزدیک به حزب‌الله در گزارشی بر هشدارآمیز بودن سخنرانی سیدحسن تاکید کرده و گفته بعد از ۲۸ روز رهبر حزب الله سکوت عمدی خود را شکست و گفت «در جبهه لبنان همه گزینه‌ها روی میز است» این رسانه به «جنگ روانی» حزب‌الله لبنان علیه اسرائیل هم اشاره کرده و نوشته اینکه همه رسانه‌های اسرائیلی در حال نمایش سخنرانی سید حسن نصرالله بودند نشان‌دهنده ابعاد جنگ روانی است.

سایر رسانه‌های عربی به اندازه المیادین از نتیجه سخنرانی راضی نبودند. «یاسر ابوهلاله» رئیس پیشین تلویزیون الجزیره در توییتر خود سخنرانی سیدحسن نصرالله را دلسرد کننده خواند و نوشت انتظار داشته که او از ورود حزب‌الله و ایران به جنگ خبر بدهد و حال که چنین نشده، پیش‌بینی‌اش این است که اسرائیل پس از غزه، سراغ لبنان و ایران خواهد رفت.

خبرگزاری الجزیره انگلیسی در گزارشی اهمیت سخنرانی سیدحسن برای جهان را تصور آن‌ها از حزب‌الله به عنوان «صدای جبهه مقاومت، تحت رهبری ایران در مبارزه با آمریکا و اسرائیل» خوانده و نوشت بعد از این سخنرانی، خیال لبنانی‌هایی که نگران احتمال تسری درگیری‌ها به لبنان بودند، راحت شد. این رسانه قطری که بیشترین نقش را در پوشش اخبار جنگ غزه داشته در گزارش خود گفته «رهبر حزب‌الله لبنان با اعلام خودداری از هرگونه درگیری گسترده‌تر با اسرائیل خیال لبنانی‌هایی را که نگران چشم‌انداز جنگ بودند را راحت کرد.»

الجزیره نوشت پیش از این سخنرانی، لبنان نگران چشم‌انداز ورود به جنگ اسرائیل بود، اما بعد از سخنرانی این نگرانی برطرف شد. نیکلاس بلانفورد، کارشناس شورای آتلانتیک مستقر در بیروت به این رسانه گفت: «بسیاری از لبنانی‌ها به نوعی اطمینان پیدا کردند که ما وارد یک جنگ همه جانبه نمی‌شویم. اظهارات نصرالله روشن کرد که جبهه اصلی جنگ در غزه است و جبهه دیگری در مرز‌های لبنان با اسرائیل در اولویت نیست.»

به گزارش این رسانه قطری، پیش از این سخنرانی هم برخی جریان‌های سیاسی در لبنان، از جمله «نجیب میقاتی» نخست وزیر موقت اظهاراتی در مورد اجتناب از یک جنگ گسترده‌تر بیان کرده بودند با این حال بسیاری در لبنان احساس می‌کردند که هر تصمیمی برای وارد کردن کشور به جنگ در دستان یک نفر است: نصرالله.

رسانه المانیتور هم برداشت مشابهی از اظهارات نصرالله داشت. این رسانه نوشت: بعد از سخنرانی سید حسن، ارتش اسرائیل با کاهش تهدید حزب الله لبنان روبه رو شده است. یک مقام امنیتی ارشد اسرائیل قبل از سخنرانی به المانیتور گفته بود همه درباره احتمال تشدید حملات هوایی در غزه حرف میزنند، اما واقعیت این است که تنها ۴۰ درصد ظرفیت اسرائیل درگیر حملات خوایی بوده، چون همه چشم‌ها به سمت شمال و نصرالله بود.»

المانیتور در گزارش مجزای دیگری گفته اظهارات سیدحسن نصرالله «ابهام حساب شده‌ای» داشت. نصرالله هیچ دلیلی برای افزایش درگیری‌ها نمی‌دید. با افزایش تلفات غیرنظامیان، فشار به اسرائیل از جانب آمریکا و جامعه بین‌المللی برای آتش بس هر روز بیشتر می‌شود در نتیجه نصرالله و حامی اصلی او یعنی ایران ترجیح می‌دهند اوضاع به همین منوال ادامه داشته باشد. تحلیل المانیتور از سخنرانی سیدحسن این بود که او ضمن تقدیر از گروه‌های نیابتی در یمن و عراق، از ورود حزب الله به جنگ حماس و اسرائیل خودداری کرده است.

مرکز عربی واشنگتن در تحلیل جامعی از سخنرانی سیدحسن نصرالله به این نتیجه رسید که «حزب‌الله علاقه‌ای به گسترش دامنه جنگ غزه ندارد مگر اینکه توسط اسرائیل تحریک شود و خواهان توقف درگیری‌ها برای حفظ جان فلسطینیان بی‌گناه غزه است.»

با این حال تحلیل رسانه‌های اماراتی و عربستانی کمی متفاوت بود. این رسانه‌ها بر ماهیت هشدارآمیز سخنرانی نصرالله تاکید بیشتری داشتند. نشریه نشنال امارات در گزارشی نوشت درگیری‌های مرزی با اسرائیل؛ نفس لبنانی‌ها را که نگران توسعه جنگ با ورود حزب الله به درگیری هستند در سینه حبس کرده و در چنین وضعیتی سیدحسن نصرالله گفته «همه گزینه‌ها در جبهه لبنان روی میز است» العربیه عربستان هم در گزارشی گفته حسن نصرالله در اولین سخنرانی خود بعد از شروع جنگ احتمال توسعه جنگ در خاورمیانه را یک امر واقعی قلمداد کرده است.

تحلیل رسانه‌های اسرائیلی از سخنرانی سیدحسن نصرالله چه بود؟

اتفاقی که روز گذشته افتاد این بود که در یک اقدام هماهنگ و غیر معمول، همه کانال‌های تلویزیونی اسرائیل تصمیم گرفتند که سخنرانی سیدحسن نصرالله را به صورت زنده پخش نکنند. از دید بسیاری از تحلیل ران، این اقدام نشان‌دهنده جدی بودن سخنرانی سید حسن برای مقامات اسرائیلی بود.

به گزارش المیادین، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل بعد از سخنرانی سیدحسن نصرالله یک نشست «ارزیابی وضعیت» برگزار کرد که به گفته تحلیلگر شبکه ۱۲ اسرائیل هدف از برگزاری این نشست «خلاصه کردن سخنرانی نصرالله، تحلیل جنگ در هفته‌ای که گذشت و ارزیابی سفر بلینکن وزیر خارجه آمریکا به اسرائیل» بود.

الیون لوی سخنگوی دولت نتانیاهو در واکنش به سخنرانی سیدحسن نصرالله گفت: ما به سخنرانی طولانی و پرهیاهوی حسن نصرالله گوش دادیم. باید بگویم سخنرانی بسیار کسل گننده‌ای بود. معلوم نیست آیا نویسنده متن سخنرانی‌های او در حملات نیرو‌های دفاعی اسرائیل علیه حزب الله در شمال کشته شده یا نه. او گفته در این سخنرانی تهدید‌هایی علیه اسرائیل مطرح شده، اما درباره اینکه آیا این گروه قرار است جبهه جدیدی علیه اسرائیل باز کند یا نه، ابهام باقیست.

روزنامه تایمز آو اسرائیل در گزارشی تحلیلی به این نتیجه رسید که حزب‌الله لبنان قرار نیست دامنه جنگ را افزایش دهد. این رسانه گفته هرچند حزب الله اسرائیل را تحقیر کرد، به آمریکایی‌ها در مورد دخالت در جنگ هشدار داد، اما متعهد شد که دامنه جنگ را توسعه ندهد.

این روزنامه به نقل از مقامات آمریکایی نوشت که هیچ نشانه‌ای از تلاش برای دامنه درگیری‌ها با اسرائیل در سخنرانی سیدحسن نصرالله دیده نمی‌شد. تایمز آو اسرائیل به نقل از یک مقام ارشد دولت بایدن که نامش را نبرده نوشت: سیدحسن نصرالله در سخنرانی خود نشان داد که از توسعه دامنه درگیری‌ها با اسرائیل اجتناب می‌کند.

این مقام آمریکایی گفته ما در ارتباط مستمر با دولت لبنان و دیگران در لبنان هستیم تا اطمینان حاصل کنیم که جنگ قرار نیست به لبنان کشیده شود، چون در این صورت فاجعه بزرگی برای لبنان خواهد بود.

نشریه هاآرتس تحلیل نسبتا متفاوتی ارائه کرده و گفته سخنرانی سیدحسن نصرالله جایگاه منطقه‌ای ایران را محکم کرد. این رسانه سخنرانی سید حسن را به «فستیوال نصرالله» تشبیه کرد و گفت بعد از یک هفته کار تبلیغاتی، تفسیری که از این سخنرانی می‌توان داشت این است که واکنش حزب الله به جنگ غزه بستگی مستقمی به عملیات اسرائیل در لبنان خواهد داشت.

هاآرتس همچنین به بخشی از سخنرانی سیدحسن اشاره کرده که رابطه حزب الله با حماس را در «همبستگی» خوانده نه «شراکت». جالب اینجاست که هاآرتس برای توضیح معنای همبستگی سراغ روزنامه کیهان رفته و گفته روز سه‌شنبه روزنامه کیهان که یکی از محافظه‌کارترین رسانه‌های ایران است،، همبستگی را انعطاف‌پذیر توصیف کرده بود مرز‌های همبستگی را حتی قبل از سخنرانی سیدحسن تبیین کرده بود.

آژانس خبری «جیوش تلگرافیک»، دیگر رسانه اسرائیلی در گزارشی نوشته همان طور که پیش‌بینی می‌شد رهبر حزب الله قصد اعلان جنگ علیه اسرائیل را نداشت. این رسانه نوشت: سید حسن نصرلله اعلام کرد که این گروه قصد تشدید درگیری با اسرائیل را ندارد هرچند هشدار داد که شاید این اتفاق در آینده رخ دهد.

«آی ۲۴»، رسانه اسرائیلی در گزارشی بخشی از اظهارات سیدحسن را که توسعه درگیری‌ها در خاورمیانه را محتمل خوانده، برجسته کرد، اما در متن گزارش خود تاکید کرد که رهبر حزب الله سعی کرد از اتفاق ۷ اکتبر فاصله بگیرد و اعلام کرد این حمله ۱۰۰ درصد فلسطینی بوده و هیچ ارتباطی با دیگر گروه‌ها در منطقه نداشته است.

اتفاق نظر رسانه‌های غربی بر یک تحلیل از سخنرانی سید حسن

عمده رسانه‌های معیار غربی بر سر یک تحلیل درباره سخنرانی سیدحسن نصرالله اتفاق نظر داشتند و آن «عدم توسعه دامنه جنگ» توسط حزب‌الله لبنان بعد از این سخنرانی بود. نشریه وال استریت ژورنال در گزارشی تحلیلی درباره محتوای سخنرانی سید حسن نصرالله به چند کلید واژه در صحبت‌های او به عنوان نتیجه نهایی این سخنرانی اشاره کرد و نوشت: او اعلام کرد هنوز وقت توسعه جنگ در منطقه فرا نرسیده است، حزب الله از حمله ۷ اکتبر خبر نداشته و باید در غزه آتش بس اعمال شود.

بی‌بی‌سی هم در گزارشی بر همین نکته تاکید کرد و نوشت حزب‌الله از ورود به یک جنگ تمام عیار با اسرائیل در غزه «فعلا» عقب‌نشینی کرده است. نشریه وایس آمریکا هم تحلیل مشابهی داشت و نوشت: رهبر حزب الله نشان داد که علاقه‌ای به تشدید درگیری‌ها با اسرائیل ندارد.

واشنگتن پست دیگر رسانه معیار در آمریکا تاکید کرد که سخنرانی حسن نصرالله نشان داد که قرار نیست هیچ تغییر عمده‌ای در درگیری‌ها با اسرائیل رخ دهد. تحلیل نشریه تلگراف انگلیس از سخنرانی سیدحسن نصرالله این بود که او در این سخنرانی سعی داشت بگوید جنگ غزه هیچ ربطی به من ندارد.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲
ناصر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۸/۱۴
3
21
حسن آقا فهمیده این تو بمیری از اون توبمیریها نیست واگه یه موشک ایرانی سلیک کنه حزبش برا همیشه محو خواهد شد سران ایران هم اعلام براعت کردن وای به حال گروهک حزب اله.
مازیار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۸/۱۴
3
23
حسن نصرالله ترسیده بدجور. و درضمن لبنان فقط حزب الله نیست . نیمی از لبنان مخالف آنها هستند وگرنه انتخابات قبلی شکست نمی خوردند .
نظرات شما