تاریخ انتشار: ۱۴:۱۴ - ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۲۸ نظر
رویداد۲۴ در گفتگو با رضا اسلامی، کارشناس تکتونیک گزارش می‌دهد:

تا سال ۱۴۰۹ اصفهان تبدیل به بیابان می‌شود | فرونشست با تاریخ اصفهان چه می‌کند؟ | ۴۵ برابر نرخ جهانی در اصفان فرونشست داریم

طبق استاندارد جهانی، ۴ میلی‌متر فرونشست در یک سال، به معنای بحران است. اصفهان در سال ۹۸، ۱۸۴ میلی‌متر را تجربه کرده است. هنوز کلمه‌ای برای توصیف این وضعیت ابداع نشده است. رضا اسلامی، به رویداد۲۴ می‌گوید مهم‌ترین دلیل فرونشست در ایران برداشت از آبخوان است و در صورت تداوم این وضعیت اصفهان بین سال‌های ۱۴۰۹ تا ۱۴۱۵ به بیابان تبدیل می‌شود.

فرونشست با تاریخ اصفهان چه می‌کند؟

رویداد۲۴ | امیرحسین جعفری: فرونشست آثار بسیار زیان باری از خود به جا می‌گذارد و نسبت به دیگر پدیده‌های زمین‌شناسی، قابل جبران نیست. یکی از مهم‌ترین نقاطی که درگیر فرونشست شده اصفهان است. اصفهانی که آثار تاریخی بسیاری دارد و این آثار بیشتر از دیگر نقاط در معرض فرونشست و ترک خوردگی قرار دارند.

به جهت بررسی موضوع فوق، گفتگو کردیم با رضا اسلامی، کارشناس تکتونیک، که در ادامه مشروح آن را می‌خوانید:

فرونشست در اصفهان در حال حاضر چه وضعیتی دارد؟

فرونشست یک پدیده‌ی تدریجی است و مانند زلزله به یکباره اتفاق نمی‌افتد. مثلاً وقتی می‌گوییم که نرخ فرونشست اصفهان سال ۹۸ نزدیک ۱۸۴ میلیمتر بوده است، این عدد در طول یکسال رخ داده است. ممکن است برخی ماه‌ها این نرخ بیشتر و یا کمتر بوده باشد. در دنیا 4 میلیمتر فرونشست به معنای بحران است.

ما ۴۵ برابر نرخ جهانی در اصفان فرونشست داریم. خرداد ۱۴۰۰ تا خرداد ۱۴۰۱ به وسیلهٔ جی.پی.اس‌های دو فرکانس ۲۴ ایستگاه در اصفهان نشان داد که نرخ فرونشست در شمال غرب تا شمال شرق اصفهان سرعت بیشتری پیدا کرده و ۱۵۸ میلیمتر را نشان داد اما این کاهش به معنای بهبود وضعیت نیست. ما وقتی بخواهیم سرعت را کنترل کنیم، باید برداشت را از آبخوان کم کنیم. شما یک اسفنج را درنظر بگیرید، با چند سرنگ از آن آب بکشید، وقتی آب تمام شد، آن اسفنج مچاله می‌شود. برای بازگشت به شرایط عادی یا باید آب تزریق کنید یا آب برداشت نکنید. آبخوان اصفهان هم توسط چاه‌های کشاورزی و صنعتی و شهری درگیر مشکل است. زاینده‌رود هم که تغذیه‌کننده اصلی آبخوان اصفهان بوده است، سالانه بیست روز باز است.

تغییر بستر رودخانه و مرگ تدریجی آبخوان چه اثری بر روی اصفهان گذاشته است؟

ما در بستر رودخانه نیز تغییراتی به وجود آوردیم. شیب را زیاد کرده‌اند و بنابراین آب اجازهٔ نفوذ پیدا نمی‌کند. کم‌شدن عدد فرونشست به معنای کنترل فرونشست نیست، بلکه دلیل بر این است که آبخوان ما در حال متراکم‌تر‌شدن است و ما به مرگ آبخوان نزدیک می‌شویم؛ با مرگ آبخوان دیگر مهم نیست که چقدر آب وارد آن جا شود. الان گفته‌اند که ما یک کسری سه میلیارد مترمکعبی در آبخوان داریم.


بیشتر بخوانید: نماینده اصفهان: اگر برای فرونشست چاره‌ای نشود، باید شهر را ترک کنیم


۱۴۱۵ دیگر آبی در آبخوان نداریم، تازه این در حالی‌ست که هیچ چاه تازه‌ای حفر نشود. اگر باز هم چاه حفر شود در سال ۱۴۰۹ آبی وجود نخواهد داشت. آبی هم که الان از عمق ۲۰۰ متری می‌کشند وضعیت خوبی ندارد. اگر به بیمارستان غرضی بروید، جنوب بیمارستان یک فضای سبز است که از چاه استفاده می‌کند و چمن‌ها شوره‌زده‌اند چون آب از عمق ۲۰۰ متری، آب مناسبی نیست.

فرونشست روی آثار تاریخی اصفهان چه تاثیری می‌گذارد؟

شما یک صفحه را در نظر بگیرید، روی این صفحه یک سری بنا وجود دارد؛ وقتی این صفحه بشکند، دیگر فرقی نمی‌کند چه چیزی روی آن باشد؛ بنای تاریخی، کلیسا، مسجد، فرودگاه یا هر چیز دیگر. پس فرونشست تأثیرگذار است.

مثلاً در میدان نقش جهان اصفهان، طبق محاسبات دکتر نادی، نهایت نشستی که خواهد کرد حدود ۵۴ تا حدود ۴۵سانتی‌متر به طور کامل است. در حبیب‌آباد حدود ۱۸۰ سانت فرونشست تجمعی خواهد داشت، سی و سه پل ۳۰ سانت فرونشست خواهد کرد. اگر می‌خواهید آثار فرونشست را ببینید به مسجد سید بروید. دیوارهٔ غربی و گنبد ترک خورده است. این سازه متعلق به ۲۰۰ سال قبل است؛ یک طرف ساختمان ۳ سانت و یک طرف 2.5 سانت نشست می‌کند و این اختلاف نشست باعث شکست ساختمان می‌شود. در مسجد امام اصفهان تا ۱۱ سانتی‌متر کجی ستون داریم. به علت تدریجی رخ دادن فرونشست، این پدیده را درک نمی‌کنیم اما فرونشست تنها بحران زمین‌شناسی است که قابل برگشت نیست. اگر آبخوان از بین برود، با یک بیابان طرف هستیم، مثل کویر لوت که بارندگی دارد اما آب نفوذ نمی‌کند. مثل رودخانه شیراز که کف آن آبی نفوذ نمی‌کند و سیل راه می‌افتد.

به جز فرونشست، دیگر چه خطرات زمینشناسی حیات اصفهان را به خطر میاندازد؟

اصفهان یک خطر دیگر هم دارد؛ در پهنه‌ زمین‌لرزه‌ای که سازمان زمین‌شناسی منتشر کرده است، اصفهان و مرکز کشور ریسک خطر زلزله متوسط داشته‌اند، بنابراین اکثر صنایع استراتژیک هم در این نقطه واقع شده‌اند؛ به این لحاظ که زمین زیرشان پایدارتر بوده است. تأسیسات هسته‌ای و فولاد و ... در اصفهان بناشده است. اما فرونشست عامل کاتالیزری برای زلزله می‌شود. تمام ساختمان‌های شمال شهر اصفهان دست نوازش فرونشست را دارند. شهرک کاوه، شهرک نیروهوایی که تخلیه شده و... نمونه‌های این مسأله هستند. شما اگر سمت ترمینال امیرکبیر بروید، فرونشست بسیار زیاد است. ساختمان‌ها درگیر ترک می‌شوند و با یک زلزله ۴.۵ ریشتری تخریب می‌شوند.

از طرف دیگر خود آبرفت ما هم دچار مشکل شده و امواج زلزله سریع‌تر به سطح زمین می‌رسند که قدرت تخریب را جدی‌تر می‌کند. خدا نکند یک زلزله ۵.۵ در اصفهان بیاید. فرونشست فقط بر آثار تاریخی اثر ندارد، بلکه بر روی زندگی 2.5 میلیون نفر اثر گذاشته است. روزی نیست که خبری از شکستگی لوله فاضلاب و... در اصفهان نیاید. علت این اتفاقات به خاطر فرونشست است.

سال گذشته ۱۷ مورد فروریزش بزرگ در اصفهان داشتیم که بیشتر آن در جنوب اصفهان نزدیک خیابان نظر، میر، حکیم نظامی و... رخ داده است. در منطقهٔ کجان اصفهان، یک ماه پیش فروریزشی اتفاق افتاد که یک اتوبوس راحت در آن فرومی رفت. هرچه به سال ۱۴۰۹ و ۱۴۱۵ نزدیک می‌شویم، این فروریزش‌ها بسیار می‌شود. برای فرونشست فرقی نمی‌کند کجا را تخریب کند.

دیگر نقاط کشور چه وضعیتی در حوزهٔ فرونشست دارند؟

۶۰۰ دشت در ایران داریم؛ بیش از ۴۰۰دشت ما تحت‌تأثیر فرونشست است. کاشمر، نیشابور، سمنان، دامغان، سرخس، دریاچه ارومیه و... درگیر فرونشست است. از ۳۱ استان و فقط یک استان درگیر فرونشست نیست. اما برخی نقاط شرایط حاد‌تر است. چون اصفهان در دشت اصفهان-برخوار بنا شده و ۲.۵ میلیون جمعیت دارد، این پدیده داخل شهر هم رخ داده است. وقتی به کاشمر می‌روید، فرونشست در اطراف شهر است.

در جنوب شیراز هم تمرکز جمعیتی آنقدر بالا نیست اما در جنوب شهر تهران فرونشست داخل شهر آمده است. یک زمان استان همدان رکورد دار فرونشست بود اما تحقیقات جدید سازمان زمین‌شناسی نشان داد که به لحاظ مساحت درگیر، استان اصفهان اول است. به لحاظ نرخ فرونشست، استان فارس رکورددار فرونشست است و ۴۵۰میلیمتر در سال، یعنی صد برابر نرخ جهانی فرونشست داریم. به لحاظ ریسک بالا، شهر اصفهان پرریسک‌ترین شهر فرونشست است. ۷۶۰هزار واحد مسکونی با پالایشگاه و فرودگاه و شهرک‌های صنعتی در اصفهان خطر فرونشست را جدی‌تر می‌کند. راه آهن اصفهان شیراز که از منطقه‌ی مهیار رد می‌شود، کنار ریل ترک‌های فرونشست داریم.

با اصفهان چه باید کرد؟

اگر کاری نکنیم، به هیچ وجه نمی‌توان فرونشست را متوقف کرد، تنها می‌توان با جاری‌بودن زاینده‌رود و بدون دست بردن در کف رودخانه، فرونشست را کنترل کرد. ما باید حق‌آبه اصفهان را بدهیم. ما نباید تعارف کنیم، یک شهر با 6 هزار بنای تاریخی در حال نابودی است. باید برداشت از آبخوان را متوقف کنیم. من می‌دانم کشاورز در شرایط بد اقتصادی است و فضای سبز شهر اصفهان هم مهم است و از آبخوان استفاده می‌کنند اما باید به فکر حیات باشیم. اصفهان را باید فدا کنیم یا ثروت را؟ درخت هلو و بادام مهم‌تر هستند یا اصفهان؟ ما آب را از کارون به اصفهان منتقل می‌کنیم، بعد از اصفهان به کارون منتقل می‌کنیم. آب از تونل کوهرنگ به زاینده‌رود می‌آید بعد با بن-بروجن به کارون برمی گردد. ما آب را به یزد بردیم، بعد از عمان آب به اصفهان می‌آوریم!

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۸
حامد امینی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
33
17
جالب توجه اینجاست 25 درصد جمعیت غرب و جنوب کشور به شمال بی آب اومدن عین خیال کارشناس ها نیست اما گلو برای اصفهان ذاتا کویر جر میدن.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
کارشناس نیستی از این بابت یاوه گوئی می کنی
حیدر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
همین بقول تو ذاتاکویر.،هزاران سال زاینده رود در آن جریان داشته. اول اندیشه وانگهی گفتار.
حسین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
راه حل ارزان شدن زمین در اصفهان ترساندن آنها از مرگ نیست دلالان پوست کلفت که عامل گرانی هستند اعدام کنید.
عاب
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
اونوقت تو از کجا داغی که عقده اصفهان را داری ..ضمنا مشکل هم حل شده که ناراحتی
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
6
42
اگر حقیقت راصادقانه میگفتید چی می‌شود. آب اصفهان رابه همه جا بردند وته مانده اش راسد ساختند ومیبرد واسه شرکت‌های فولاد وآهن مصرف می‌کنند وکار خانه ها اصفهان. بعد می‌گویند مردم کشاورزی نکنند واب نخورند درخانه صرف جویی کنید نتیجه این شده کشاورز اگر حرف زد چشمشوکور می‌کنند باصلاح نظامی
مادر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
48
13
مطمئنا با کمک گرفتن از هوش و خلاقیت جوانان متعهد کشور خیلی کارهای دلسوزانه ای میشود برای آبادانی میهن انجام داد مردم اصفهان خیلی امام حسینی هستند امام بزرگوار خودشان کمک میکنند برای آبادانی سرزمین دوستدارانشان فقط باید هر چه زودتر کاری کرد کارستان.
فرهاد قاسمی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
9
23
مسئولین مقامات و " برخی "مردم شهر اصفهان این مشکل را برای شهرشان بوجود آورده اند از طریق برداشت های غیر کارشناسی از از زاینده رود برای آب شرب ، کشاورزی غیر سنتی وصادراتی ، وایجاد صنایع آب بر وپر مصرف ، وایجاد شهرک های صنعتی جدید مازاد بر اشتغال جوانان شهر و پمپاژ آب از چاره‌ای آب در دشت اصفهان
شهرام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
2
33
بحث مدیریت آب در ایران دقیقا داستان پت و مت است و در این میان سرمایه و آسایش مردم است که به راحتی دستخوش بی تدبیری حتی در حد ارزن مسولان میشود
طاهر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
22
9
الان شما هم خودت را بکش برا این شش اینج آبی که از بن امده داخل بن و بروجن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
2
39
درست میگه باید جمعیت یزد تحت کنترل درآورد یزد نباید کشاورزی گسترده و صنایع داسته باشد کویری ترین شهر ایران اولا دوما رودخانه نداره
سعید سلطانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۹
0
45
مسئولین نادان باید بگذارند زاینده رود جریان داشته باشد و دیگر به کسی اجازه حفر چاه را ندهند
خالصی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
0
3
چه خبر خؤبئ به ملت مید هید آز خدا نا آمیدید بالآخره تو فکر بنده هاشه ای زائنده رود ه‍میشه باید باید جاری باشه آز این بحرآ ن هم خلاص میشیم ان شا آلله
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
0
8
فعلا که اصفهان پر افغانی شده
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
3
4
اصفهان همین الانم بیابون هست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
0
8
چرا کاری نمی کنید برای اصفهان
ایرانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
1
2
با سلام بی تدبیری نادانی اصفهان را ب فاجعه‌ای بزرگ تبدیل کرده را کشاورزی سیصد سال گذشته را رها کرده زیر اصفهان وطرح های کشاورزی نوپا ده پانزده کیلومتر ی پمپ‌های غول پیکر گذاشته روی رودخانه که یک قطره ب رودخانه برنمی گرده وپمپاژ یزد دیگه فایده نداره اصفهان دیگه قابل سکونت نیست خطر دارد ومردان اصفهان شروع کردن داخل شهر نجف آباد خانه خریداری می‌کنند چاره ندارند
امیر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
0
8
قدیم هر چیزی حساب داشت شهر سامان در کنار زاینده رود تا سر کوه درخت بادام وهلو کاشته اند در صورتیکه پنجاه سال پیش باعی که بر رودخانه بود اجازه اضافه برداشت نداشت بردن صنایع اب بر به یزد دومین اشتباه بود بودن کارخانجات در مرکز ایران وکارهای عمیق همینطور یا کشاورزانی که برای سیفی کاری چندین هزار لیتر آب در خوزستان مصرف می‌کنند وبعد نیمی محصول هدر می‌رود باید فکر کلی برای اب کرد این یک بحران است
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
0
6
زاینده رود خشکش کردن مدیریت غلط بخور بخور کارخانه جات متاسفانه در استانهای دیگر هم درگیر این مدیریت غلط هستیم هر جا میری هزارها چاه عمیق حفر شده وووووو
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
0
7
تا مدیریت صحیح برای آب نداشته باشیم وضعیت همین هست و بدتر هم می شود ، یک روز دریاچه ارومیه ، یک روز دریاچه هامون ، یک روز مشکلات آب اصفهان و وضعیت زاینده رود و.... ، خطاب به مسولان ، زود هم دیر هست لطفا اقدام کنید ، لطفا اگر در کشور متخصص در این رابطه نداریم از کشورهای دیگر استخدام کنید و سریع به همه این مشکلات در سراسر کشور رسیدگی شود و راهکارهای بهبود وضعیت مشخص و اقدام شود ، اگر از همین امروز اقدام نکنید فردا هم دیر هست .
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
8
1
تیتر خبر =...خوری اظافی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
3
6
اگر آب دزد ها دست از سر اصفهان بردارن به کوری چشم بدخواهان این شهر همچنان نصف جهان خاری در چشم کوردلان باقی میمونه
امیر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
2
6
درود بزودی کل ایران بیابان میشود..
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
0
4
چراغی که به خانه رواست .......
بماند
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
0
3
دلقکای گوستاخ
محسن
|
Germany
|
۱۳:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
2
5
چراغی ک ب خانه رواست ب مسجد حرامه،مسولین بی کفایت اصفهان اگه از همون روز اول جلو بردن آب زاینده رود را میگرفتن اینهمه مشکل پیش نمیومدم. ب ما مربوط نیست کدوم شهر آب نداره،برند از دریا اب بردارند ما خودمون تشنه آیم.هرچه سریعتر باید زاینده رود برا همیشه پر آب بشه،این آخرین هشدار و دستور منه،
بیچاره
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
0
7
خدا ما رو از دست اعجوج و ماجوج نجات بده که ایران رو تباه کردن
سیانور
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۰
0
4
مقاله منطقی و درستی بود اما یه جا آدرس غلط داد. شهرک نیروی هوایی بدلیل مسائل پشت پرده که نمیخوام مطرح کنم تخلیه شد وگرنه او ترک های وحشتناک رو سال ها بود که خونه هاش داشتن و خانواده ها هم اونجا بدون هیچ دغدغه ای زندگی میکردن. دلیل حرفام هم اینه که اگه واقعا شهرک نیروی هوایی به خاطر فرونشست تخلیه شد چرا الان همون خونه ها داره میلیاردی معامله میشه و خیلی ها بدون اینکه تخریب و دوباره سازی کنن فقط مرمت جزئی که بیشترش هم زیباسازی بوده انجام دادن و نشستن؟ چرا تا زمانی که مجانی بود و پرسنل نیروی هوایی و پدافند اونجا بودن خطر داشت و باید تخلیه می شد اما الان که پولیه خطر به صورت اتوماتیک وار بر طرف شد؟ همه دغل بازی های آقایان حاکم رو به مسائل زیست محیطی پیوند نزنیم هرچند بحران بی آبی و فرو نشست در کل ایران به شدت وجود داره و کاملا هم درسته.
نظرات شما