خروجی جلسه پزشکیان با رهبری تصویب FATF خواهد بود؟
رویداد۲۴| حل مشکلات اقتصادی با توجه به اوضاع موجود و تنگنای معیشتی که مردم در آن قرار دارند؛ یکی از جدیترین مطالبات از دولت است. دولتیها نیز مثل بسیاری از کارشناسان اقتصادی حل مشکلات کنونی را در گرو رفع تحریم و راهکارهایی مثل پیوستن به FATF میدانند.
مخالفان دولت که گویا به قیمت فلج شدن زندگی مردم هم حاضر به توفیق دولت نیستند، مدام سرگرم طعنه و کنایه بوده و در رسانههای خود از هر اشارهای به بحث رفع تحریم، پیوستن به FATF و مذاکره انتقاد میکنند.
دولت پزشیکان، اما با وجود این مخالفتها به کار خود ادامه میدهد. آخرین و واضحترین نشانه نیز همین دیدار اخیر پزشکیان با رهبری است. جزئیاتی از محورهای مطرح شدن در این جلسه در رسانهها منتشر شد و حتی سایت رهبر در تیتر خود به دغدغه تورم و مدیریت گرانی اشاره کرد. همزمان با این مصاحبه و توجه ویژه به موضوعات اقتصادی، اما عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد در شبکه اجتماعی ایکس از موافقت رهبری با طرح دوباره لوایح پالرمو و CFT به مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد.
توییت همتی با واکنشهای مختلفی همراه بود و گمانه تصویب این لوایح در مجمع و پیوستن به FATF را تقویت کرد. به خصوص که آملی لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز چندی قبل سیگنال مثبتی در این خصوص صادر کرده و گفته بود که «موضوع پیوستن به FATF بحث فنی است. اگر به مجمع بیاید، بررسی میکنیم. آملی البته همچنان سوالاتی را پیش روی تصویب آن میبیند و میپرسد: در شرایط تحریم که برای تاجران ایرانی مشکلات متعددی از جمله در نقل و انتقال ارز پدید میآورند، آیا با پذیرفتن FATF آمریکا محدودیتهای خود را بر میدارد؟ چندی پیش به فعالان اقتصادی گفتم اگر FATF پذیرفته شود، چقدر موثر است، یک نفر گفت ۴۰ درصد! باید مشخص شود چقدر فایده میبریم؟»
حمیدرضا جلائیپور فعال سیاسی اصلاح طلب با در نظر گرفتن همین نشانهها از احتمال پیوستن به FATF میگوید. او در مصاحبه با «خبرآنلاین» گفته که «با توجه به نظر مساعد رهبری، ایران به افایتیاف خواهد پیوست و این موضوع به رغم تاخیر و زیان بسیار، به زودی حل خواهد شد.»
نکته مهمی که جلاییپور در این پیش بینی مورد توجه قرار داده، تحولات منطقه است. او با اشاره به اینکه «یکی از علل مخالفت این آقایان با افایتیاف بخاطر این بود که ایران به «شبکه مقاومت منطقه» کمک میکرد و لذا آنها با قبول این مکانیزم شفافسازی، مخالفت میکردند» گفته: «اکنون پس از بیست سال و خصوصا پس از تحولات پانزده ماه اخیر در منطقه مشخص شده است که اساسا حمایت از شبکهمقاومت یک بعدی بوده است و حمایت از مردم مظلوم فلسطین نظامی دیده میشده است. در صورتیکه حمایت از آرمان فلسطین یک ایده منطقهای و جهانی و بین دولت هاست و در سپهرهای فرهنگی، رسانهای و اقتصادی هم جریان دارد. به بیان دیگر بخاطر حمایت از یک «نگاه نظامینگر» از جریان مقاومت با افایتیاف مخالفت میشد، اما هم اکنون باز به عینه کارنامه این مقاومت یک بعدی در پیش چشم مخالفان با شفاف سازی روشن شده است.»