تاریخ انتشار: ۱۱:۳۵ - ۱۸ دی ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۱۰ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

سرکوب معترضان قزاق به دست صلح‌بانان روسی / واکنش ایران به اعتراضات قزاقستان چه بود؟

رسانه‌های نزدیک به دولت در ایران، دلیل اعتراضات قزاقستان را دخالت کشورهای خارجی توصیف کرده‌اند و از دخالت روسیه و ارمنستان در قزاقستان و فرستادن نیروهای نظامی این کشورها برای سرکوب معترضان قزاقستانی با عباراتی همچون «صلح‌بانان روسی» استقبال کرده‌اند.

اعتراضات قزاقستان

رویداد۲۴ اعتراضات مردم در قزاقستان به پنجمین روز خود رسیده و حالا آنقدر کار بالا گرفته که جومات توکایف دستور تیراندازی به قصد کشتار معترضان را هم صادر کرده است. از هفته گذشته و در پی افزایش قیمت سوخت، معترضان قزاقستانی به خیابان‌ها ریختند و علیه سیاست‌های اقتصادی دولت شعار دادند و با توجه به دستور صریح توکایف، با پاسخ سختی مواجه شدند؛ چنانچه دادستانی کل قزاقستان خبر داد بیش از ۳ هزار نفر دستگیر شدند. همچنین یورونیوز گزارش کرده که تعداد زیادی از مردم نیز در کشته شده‌اند.

مواجهه دولت‌های سرکوبگر با معترضان همواره به یک شکل بوده است، کما آنکه توکایف همه معترضان را تروریست خوانده بود و وزارت کشور قزاقستان نیز به افرادی که با تیراندازی مستقیم کشته شدند، لقب «جنایتکاران مسلح» داده است.

مواجهه کشورهای مختلف با اعتراضات قزاقستان هم در نوع خود جالب بود؛ مهمترین واکنش، اقدام روسیه بود که نیروی ضد شوروش را خود را در قالب «نیروهای پیمان امنیت جمعی» به قزاقستان فرستاد تا با معترضان با سرعت بیشتری برخورد شود. ظاهرا نظر روسیه این بوده که ادامه یافتن اعتراضات برای قزاقستان و حاکمیت کنونی آن خطرناک است بنابراین باید زودتر جلوی آن را گرفت. 

سازمان پیمان امنیت دسته‌جمعی در حقیقت سازمانی نظامی در حوزهٔ آسیای میانه و قفقاز است که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و کاهش توان سیاسی، اقتصادی و نظامی روسیه با هدف افزایش توان کشورهای استقلال یافته از شوروی تشکیل شده است. در اساسنامه این پیمان دخالت در کشور دیگر نیست و قرار است در حیطه نظامی در مقابل دشمن خارجی ایستادگی کند، با این حال روسیه به استناد همین پیمان، نیروهای خود را به قزاقستان فرستاد.

پاشینیان رئیس جمهوری ارمنستان که ریاست دوره‌ای پیمان امنیت جمعی را برعهده داشت، اعتراضات قزاقستان را دخالت کشور خارجی خواند و در بیانیه‌ای اعلام کرد: «با توجه به در نظر گرفتن تهدید برای امنیت ملی و حاکمیت قزاقستان که به دلیل مداخله خارجی شکل گرفته است، شورای سران سازمان پیمان امنیت جمعی مطابق با ماده ۴ معاهده امنیت جمعی، تصمیم به اعزام نیروی حافظ صلح جمعی به قزاقستان گرفت. نیروی حافظ صلح جهت کمک به تثبیت و عادی ‌سازی اوضاع قزاقستان برای مدت زمان محدودی به این کشور اعزام خواهند شد.»

روسیه هم در بیانیه‌ای اعلام کرد منشا اعتراضات قزاقستان خارجی است: «ما این رویدادهای اخیر در یک کشور دوست را به عنوان تلاشی، الهام‌گرفته از خارج، به منظور تضعیف امنیت و یکپارچگی دولت با توسل به زور و استفاده از تشکیلات مسلح آموزش‌دیده و سازمان‌یافته در نظر می‌گیریم.»

از آن سوی دنیا هم آناتولی آنتانوف سفیر روسیه در آمریکا، وقایع و ناآرامی های قزاقستان را حاصل تحریک عوامل خارجی دانست و گفت که این تحریک‌ها، یکپارچگی قزاقستان را هدف قرار داده است. 


بیشتر بخوانید: شورش قزاق‌ها/ معترضان قزاقستانی چگونه دولت را سرنگون کردند؟


اعتراضات قزاقستان

معترضان قزاقستانی: «ما آدم‌های عادی هستیم. تروریست نیستیم»

به گزارش رویداد۲۴ اگرچه از نظر تحلیلگران و جامعه جهانی، این اقدام روسیه دخالت مستقیم نیروی نظامی در یک کشور خارجی بود اما برخی کشورهای دیگر این اقدام را ستایش کردند که مهمترین آن ایران بود. خبرگزاری رسمی دولت (ایرنا) در تیتری که برای ورود نظامیان روسی به قزاقستان انتخاب کرده بود، از عبارت «صلح‌بان» استفاده کرد و نوشت: «ورود نیروهای صلح‌بان روسی به قزاقستان»

این عبارت دست‌کم در ایران واکنش‌های زیادی را در پی داشت و منتقدان نگاه دولت به اقدام روسیه، این سوال را مطرح کردند که اگر اتفاقی در ایران رخ دهد، آیا حکومت می‌پذیرد که چنین رفتار مشابهی درباره ایران هم رخ دهد و نیروهای نظامی یک کشور دیگر در ایران مستقر شوند؟ استناد آنها به حوادث شهریور ۱۳۲۰ بود که انگلستان و روسیه چگونه به نام مقابله با آلمان، ایران را اشغال کردند یا در ماجرای فرقه دموکرات در آذربایجان، چگونه ارتش روسیه در ایران مستقر شد. آنها بر این اساس معتقد بودند اگر دولت با ورود نیروهای روسی به قزاقستان، آنهم برای سرکوب معترضان قزاقستانی موافق است، چگونه است که اشغال ایران را تقبیح می‌کند؟

پس از خبرگزاری ایرنا، روزنامه کیهان هم در یادداشتی نوشت که اعتراضات قزاقستان منشا خارجی داشته زیرا خیلی سریع اتفاق افتاده و مردم به سرعت مسلح شدند، بنابراین همین سرعت بالای گسترش اعتراضات دلیلی است که خارجی‌ها پشت ماجرا هستند. کیهان استدلال کرده که به این دلیل اعتراضات مردمی نیست که چون «روسیه و آمریکا دشمنی دیرینه دارند!» البته کیهان مشخص نکرده اگر مسئله دشمنی روسیه و آمریکاست چرا اعتراضات در قزاقستان رخ داده نه در روسیه!

البته آمریکا نقش خود در اعتراضات را انکار کرده و اعلام کرده اعتراضات ماهیت اقتصادی و سیاسی دارد و آمریکا فقط نظاره‌گر است. ند پرایس سخنگوی وزارت آمور خارجه آمریکا گفته «ما نظاره‌گر هرگونه اقدام زمینه‌ساز برای تصرف سازمان‌های دولتی قزاقستان خواهیم بود و عمیق‌ترین همدردی خود را با کسانی که تحت تأثیر خشونت قرار گرفته‌اند، ابراز می‌کنیم اما اقدامات خشونت آمیز و تخریب اموال را به شدیدترین وجه محکوم می‌کنیم.»

کیهان نوشته «هیچ کس وقوع انقلاب‌های رنگی در کشورهای کوچک و نزدیک به روسیه را فراموش نمی‌کند و هیچکس نیست که نقش آمریکا را در این کودتاها انکارکند با این تفاوت که این بار، بهانه این تحولات، نه انتخابات بلکه، معیشت و اقتصاد است...» و با همین زاویه دید، اعتراضات قزاقستان را به مذاکرات وین گره زده و نوشته آمریکا با مسلح کردن مردم معترض می‌خواهد در جریان مذاکرات هسته‌ای از روسیه امتیاز بگیرد!

اگرچه رسانه‌های نزدیک به دولت خیلی بی‌پرده رضایت و تحسین خود را از دخالت روسیه در قزاقستان اعلام کردند، اما در مواضع رسمی‌تر دولت سعی کرد اینگونه نباشد؛ چنانچه سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد که قزاقستان بدون دخالت خارجی می‌تواند مشکل خود را حل کند: «جمهوری اسلامی ایران تحولات جاری در قزاقستان را به دقت زیر نظر دارد و ما بر این باور هستیم که دولت و مردم فهیم کشور دوست و برادر و همسایه ما می‌توانند بدون دخالت خارجی و بر اساس منافع ملی خود و از طریق گفتگو و به صورت مسالمت آمیز مشکلات و اختلافات خود را حل و فصل کنند.»

خطیب‌زاده گفته «تحولات جاری در قزاقستان یک موضوع داخلی است اما برخی طرف‌های خارجی با سوءاستفاده از شرایط، در صدد دامن زدن به ناآرامی‌ها و ایجاد بی‌ثباتی در این کشور هستند.» خطیب‌زاده البته نگفته مشخصا مقصود ایران کدام کشور است.

ایران یکبار در دیماه ۹۸ با شرایطی مشابه قزاقستان مواجه شد. اگر در قزاقستان قیمت سوخت دو برابر شده بود، در ایران یکشبه قیمت سوخت سه برابر شد و باعث بروز اعتراضات گسترده‌ای در کشور شد؛ اعتراضاتی که بنا به اعلام رسمی باعث جان باختن صدها نفر شد. ایران نیز در آن مقطع، بروز اعتراضات را کار دشمن خوانده بود و با همین منطق، شدیدترین برخورد را با معترضان داشت. در آن مقطع نیز هیچ کس این موضوع را در نظر نگرفت که فشار اقتصادی و معیشت که دهه‌ها روی مردم فشار می‌آورد، تا چه اندازه می‌تواند خطرناک باشد و به اعتراضات گسترده بینجامد. آنجا هم تنها منطق این بود که دشمن خارجی در حال سوءاستفاده است. حالا دو سال بعد در قزاقستان همان تجربه ایران رخ داده و اینجا هم معترضان وابسته و تروریست هستند!

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
13
1
دوستان اصلاح طلبان در قزاقستان سرکوب شدن
اب بریز همون جا
پاسخ ها
رضا
| Germany |
۰۱:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۹
ببند عوضی بعد عراق و یمن و لبنان و سوریه نوبت قزاقستان رسیده که مثل اونجاتون بگند بکشین چرا سیر نمیشین ازین کارا؟؟؟
گوش بفرمان اربابتون باشین ببینین کجا رو خواهد گفت
رضا
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۲:۰۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
1
12
فعلا که روسیه ارباب و ولی امر ماست هر غلطی بکنه ازش استقبال میکنند
آندرانیك اوزانیان
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
2
3
واضح است كه اعتراضات مردمی تا مورد حمایت قدرت ها نباشند ،شكل نمی گیرند. در قزاقستان ، قطب مقابل روسیه ،یعنی آمریكا،اسرائیل و تركیه عامل ایجاد این اغتشاشات هستند . مردم نه در ایران و نه در قزاقستان هیچ وقت قدرت چنین اعتراض هایی را ندارند . بنابراین آمریكا میخواد كنترل قزاقستان رو از دست روسیه خارج كنه.و البته خودش به دست بگیره و استفاده ببره ! در واقع هر دو برای منافع خودشون این كار رو می كنند . ولی تفاوت اینه كه مردم در كشوری كه مستعمره آمریكا باشه بهتر زندگی میكنن تا در كشوری كه مستعمره روسیه باشه ! این یك واقعیته ! خوب الان آمریكا (و غرب ، علی الخصوص انگلیس-كمپانی بریتیش پترولیوم...) به دلیل منافعشون از باكو حمایت می كنند نه از ارمنستان (باكو به كمك درامد نفتش و لابی اسرائیل و انگلیس و آمریكا تونسته سكوت دنیا در مقابل توسعه طلبیش رو به طور نسبی به دست بیاره) . ارمنستان هم باید به روسیه بچسبه و فعلا اربابی اون رو بپذیره (متاسفانه) خوب آذربایجان هم نوكری آمریكا و انگلیس رو میپذبره...متاسفانه فعلا قانون حام همینه...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۲ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
اعتراضات مردم بخصوص در ایران و کشورای منطقه ما موضوعی کاملا خودجوشه که عموما ناشی از فساد حکومتیست که با یک اتفاق مثل موضوع گرانی بنزین و سوخت یا ....جرقش زده میشه، البته رژیم فعلی ایران رکورد جهانیشرو زده، اما اینکه رژیمی بدون حمایتهای غرب یا شرق یا حتی مثل سال۵۷ حمایت همزمان غرب و شرق سقوط کنه حرفتون تقریبا درسته البته اگر مردمی واقعا به شکل متحد و یکپارچه قیام کنن قطعا میتونن رژیم سیاسی رو تغییر بدن اما مهمتر از سقوط رژیم سیاسی،بنا کردن یک نظام سیاسی مردمسالار و قدرتمند هست که اونم قطعا با ساختار یک جمهوری غیر قابل تشکیل هست،کشورایی مثل ایران یا دیگر کشورهای منطقه ما به دلایل مختلف تاریخی و فرهنگی هرگز نمیتونن از دریچه جمهوری به یک ساختار دموکراتیک و قدرتمند که همزمان بتونه رفاه،امنیت و دموکراسی رو بوجود بیاره دست پیدا کنن،تنها راه الگو گرفتن از کشورهایی مثل دانمارک،سوعد،نروژ،ایسلند،هلند،کانادا،استرالیا و حتی ژاپنه که نظام پادشاهی سکولار دموکراتیک پارلمانی دارن،نمونه این الگوبرداری تقریبا در کشورایی مثل مالزی و مراکش اتفاق افتاده و اخیرا کشورای خلیج فارس هم دارن کم کم به این سمت حرکت میکنن،امیدوارم ملت ایران هم به همین مسیر که از زمان مشروطه آغاز کرد برگرده و بتونه مثل ژاپن یا دانمارک و سوعد با پذیرش هژمونی آمریکا اما با سیاستهایی مستقل براساس منافع ملی ایران به آزادی،رفاه و آرامش برسه
ناشناس
|
United States of America
|
۱۵:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
4
1
اين چ مقاله نوشتن كه اسم نويسنده مقاله وجود نداره! كشورايي كه نيرو فرستادن فقط روسيه و ارمنستان بودن؟! اين مقاله رو ٩٩ درصد يه اصلاح طلب پانترك نوشته ، نگران شده اين قضيه هم مثه ٢ سال پيش ايران جمع شه هيچي اتفاقي هم نيفته، اينجوري مينويسه حداقل اگه هيچي نشد لااقل يه بدنامي درست كرده باشه برا ايران، لااقل جرات داري اسمتو بنويس اين همه مزخرف مينويسي. رييس جمهور قزاقستان از يه سري كشور كمك خواسته اونام نيرو فرستادن به شما چه؟ به ايران چه كه بخواد نظر خاصي بده! اول ميخواستن از جمهوري باكو شروع كنن برن اسيا ميانه بعد ديدن تصميم عوض شه بهتره كه اول از قزاقستان شروع شه انجام كه شد بعد بيان سراغ باكو و رآه بكشن برا خودشون. پاشو برو باكو تو برا چي اونجايي دوزاري
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۸ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۳
خب چرا زمانیکه حکومت افغانستان برای سرکوب مخالفان از شوروی نیرو خواست و شوروی وارد افغانستان شد ایران علی رغم نیاز شدید به پشتیبانی شوروی بخاطر جنگ بشدت با ورود شوروی به افغانستان مخالفت کرد و اونو اشغالگری خواند؟ چه شده ایا هنجارها عوض شدند و ما نمیدانیم و یا شعار نه شرقی و نه غربی تبدیل به شعار فقط شرقی شده؟ایا پیمانهای نظامی بین کشورها برای حوادث داخلی و کشتار غیر نظامیان هم کاربرد داره یا نه فقط برای نیروهای خارجی متخاصم؟ایا جریانان اصولگرا مسیرشو از خط امام و مشی اون جدا کردند و نوکری کمونیست رو برگزیدند؟ یا شما نژادپرستها بخاطر عغده های قومیتی حاضرید مردم قزاقستان و قره باغ توسط اشغالگران روسی و ارمنی کشته شوند همانجوریکه مسلمانان چینی در چین کشته میشوند و جیک شما در نمیاد تف بر این مرام شما که اصولتونم مصلحتی شده
ناشناس
|
United States of America
|
۲۰:۰۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
0
9
به روس چه ربطی داره.این نشون میده هر جای دنیا طرفداران روس و کمونیست سر کار باشن مسکو وارد عمل میشه و نوکراشو نجات میده.یا هر جا منافعشون بخطر میفته مثل افغانستان دهه هشتاد میلادی.
رامین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۲۶ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۸
0
9
معلوم نیست حکومت قزاقستان از روی حکومت جمهوری اسلامی ایران کپی کرده یا حکومت جمهوری اسلامی ایران از حکومت قزاقستان؟!
اما چیزی که روشن هست قربانیان مردمانی هستند که معیشتشان به سختی افتاده است.
آذربایجانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۳۱ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۳
1
1
کاری با نژاد و اینها ندارم ولی مردم قزاقستان بحق اعتراض کردند و روسیه جنایتکار ازین میترسه حکومت گماشته قزاقستان سرنگون بشه و دولتی غربگرا در قزاقستان قدرت رو دست بگیره که امنیت روسیه به خطر بیفته هر چند روسیه از سالهای قبل چشم طمع به استپهای پهناور شمال قزاقستان داره و قزاقستان بخاطر همین ترس پایتخت رو از منطقه خوش اب و هوای جنوب شرقی به شمال مرکزی خودش اورد تا بافت قومیتی منطقه که به نفع روسها بود رو بهم بریزه و خطر تجزیه رو از بین ببره ایران هم که طبق گذشته همواره حامی کشورهای نابکار هست جالبه همین شوروی وقتی وارد افغانستان شد ایران اون زمان علی رغم جنگ با عراق و نیاز به حمایت شوروی علنا با اونکار مخالفت کرد ولی الان دست در دست روسها داره از کشتار قزاقهای مظلوم حمایت میکنه ارمنستان هم که نوکر روسیه هست و نیز میخواد با حمایت از دولت قزاقستان اتحاد کشورهای ترک زبان رو بر ضد خودش سست کنه
نظرات شما