اختلال یادگیری ریاضی چه علائمی دارد؟
رویداد۲۴ اختلال یادگیری، کاهش توان فکری و عجز در کارهای روزمره است. یادگیری این دسته از افراد دشوار و کند است.
انواع اختلال یادگیری
ناتوانی یادگیری انواع گوناگونی دارد که ممکن است خفیف، متوسط، شدید یا عمیق باشد. ناتوانی یادگیری همیشگی است. تشخیص ناتوانی یادگیری خفیف دشوار است، زیرا شخص معمولا به خوبی با دیگران قاطی میشود و میتواند با اکثر وظایفش کنار بیاید. با این حال، آنها ممکن است در زمینههای دیگر مثل فرم پر کردن نیاز به کمک داشته باشند.
افراد با ناتوانی یادگیری شدید یا ناتوانی یادگیری عمیق و چندگانه (PMLD)، به مراقبت زیادی در زمینههایی مانند تحرک، مراقبت شخصی و ارتباطات نیاز دارند. افراد مبتلا به ناتوانی یادگیری متوسط نیز ممکن است در این زمینهها به حمایت نیاز داشته باشند.
بیشتر بخوانید:اختلال یادگیری نوشتن در کودکان از تشخیص تا درمان
برای هر والدی، بزرگترین نگرانی سلامتی فرزند و آینده اوست. به عنوان والدین، میتوانید با تشویق فرزندتان و دریافت حمایت مناسب برای غلبه بر چیزهایی که برایشان دشوار است، به او کمک کنید. هر کودک فردی با نیازهای خود است، اما با حمایت مناسب کودکان دارای ناتوانی یادگیری میتوانند زندگی رضایت بخشی را به روشی که انتخاب میکنند داشته باشند.
علائم اختلال یادگیری
بیش تر بچه هایی که دچار اختلال یادگیری هستند خصوصیات زیر را دارند:
اختلال یادگیری بیش تر از آن پسرهاست. تقریبا پسرهایی که به این اختلال مبتلا هستند ۴ برابر دخترها هستند.
- در تمرکز کردن مشکل دارند.
- در مدرسه افت تحصیلی پیدا میکنند.
- تمایل به خواندن و نوشتن ندارند.
- در مدرسه مشکلات رفتاری دارند.
- حافظه دیداری و شنیداری ضعیفی دارند.
- با محیط مدرسه سازگار نیستند.
- از لحاظ اجتماعی رشد خوبی ندارند.
- اغلب دچار لکنت زبان هستند.
- کلمات و جملات را اشتباه بیان میکنند و به سوالات پاسخ نامربوط میدهند.
- در راه رفتن و دویدن و عملکردهای حرکتی دچار مشکل میشوند.
- در ریاضیات، درک اعداد و فعالیتهای ذهنی با مشکل مواجه میشوند.
- در زمان آموزش رفتارهای هیجانی و پرخاشگرانه دارند.
- خجالتی هستند و احساس ناامیدی و کم لیاقتی میکنند.
- در محیط خانوادگی برای موفقیت در درس و مدرسه تحت فشار هستند.
- معمولاً تختخواب اتاق و تکالیف نامرتبی دارند و در مهارتهای سازماندهی دچار مشکل میشوند.
- اغلب املای ضعیف و دست خط بدی دارند.
بچه های دارای اختلال یادگیری، از هوش خوبی برخوردارند و از لحاظ رفتاری نرمال هستند و رشد کاملاً طبیعی دارند. اما در یادگیری به علت اختلال در توانایی مغز، مسیرهای عصبی، دریافت و پردازش و ذخیره اطلاعات دچار اختلال میشوند.
تشخیص اختلالات یادگیری پیش از ورود کودک به دبستان به مراحل رشد طبیعی لازم و ضروری است و باید دقت بیشتری به کار برد.سرعت تشخیص در درمان اختلال یادگیری بسیار مهم است.
تفاوت اختلال یادگیری با ناتوانی یادگیری
ناتوانی یادگیری تأثیر زیادی بر گنجایش یادگیری و هوشمندی در تمام زمینههای زندگی دارد. در مقابل، اختلال یادگیری شرایطی است که مانع شکل خاصی از یادگیری میشود و هیچ تأثیری بر هوش کلی فرد ندارد.
اختلال یادگیری ریاضی
اگر کودکان با اعداد مشکل داشته باشند یا نمرات درس ریاضی آنها کم است، اما در سایر دروس نمره خوبی می گیرند، میتوانند دچار یک اختلال یادگیری به نام دیسکلکولیا باشند.
این یک بیماری مرتبط با مغز است که یادگیری ریاضی ابتدای را هم سخت میکند. این مشکل شاید ارثی باشد اما هیچ ژنی مرتبط با آن پیدا نشده است.
حدود ۷ درصد از دانش آموزان دبستان مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی هستند. این مشکل میتواند با اختلال بیش فعالی و کمبود توجه (ADHD) همراه باشد – نزدیک به ۶۰ درصد کودکانی که بیش فعالی دارند، دچار اختلالات یادگیری مانند دیسکلکولیا نیز میشوند.
معلمان و والدین میتوانند با تمرین هایی به درمان اختلال ریاضی کمک کنند.
در زمینه مفهوم کم – زیاد – کوچک – بزرگ
تعدادی گردو یا لیمو عمانی انتخاب کنید و در دو گروه کم و زیاد قرار دهید و بعد از آموزش به دانش آموز گردوها را روی هم بریزید و از او بخواهید آنها را در دو گروه کم و زیاد قرار دهد. یک سیب کوچک و یک سیب بزرگ یا هر میوه مشابه آن انتخاب کنید و مفهوم کوچک و بزرگ را به کودک آموزش دهید.
مفهوم زیر – رو – بالا – پایین
توپهایی را انتخاب کنید و یک بار زیر تخت و یک بار روی تخت قرار دهید. همزمان کلمه زیر یا رو را تلفظ کنید و از دانش آموز بخواهید که او نیز همراه شما تلفظ کند تا وقتی که این مفهوم در او شکل گیرد. همان توپها را در دست گرفته یک بار بابل ببرید و بار دیگر پایین بیاورید و آن قدر این کار را ادامه دهید تا مفهوم بالا و پایین را یاد بگیرد.
مفهوم دور – نزدیک
از دانش آموز بخواهید اشیای نزدیک خودش را نام برده، سپس اشیایی را که در فاصله دورتری قرار گرفته نام ببرد.
مفهوم جلو – عقب
یک ماشین پلاستیکی برداشته و آن را جلو و عقب ببرید و همزمان از واژههای جلو و عقب استفاده کنید و از دانش آموز بخواهید همین عمل را انجام دهد.
مفهوم عمق یا گودی
به دانش آموز اجازه دهید تا ماسه بازی کند. به این منظور ماسه نرم خیس شده و وسایلی مانند قاشق کوچک و قاشق بزرگ و قوطی در اختیار او قرار دهید تا با زیر و رو کردن ماسهها مفاهیم مربوط به عمق را فرا گیرد. مقداری خمیر در اختیار کودک قرار دهید تا در آن گودیهای مختلف ایجاد کند.
مفهوم کوتاه – بلند
در کنار دانش آموز روبروی آینه بایستید و با نگاه کردن در آینه بگویید قد کدام یک از شما کوتاه و کدام یک بلند است.
مفهوم خط کشیدن
یک چوب به او بدهید تا به کمک آن روی ماسهها خط بکشد.
مفهوم یک و بیش از یک
ضمن بازی با مهرهها از دانش آموز بخواهید ابتدا یک مهره و سپس چند مهره بردارد و آن قدر این کار را انجام دهد تا مفهوم یک و بیش از یک را فرا گیرد.
مفهوم شناسایی جهات مختلف
از کتابهای دانش آموز که تمرینهایی به این صورت دارند که مانند رنگ آمیزی هست و دارای اشکال مختلف. مثلا از دانش آموز میخواهد تا خرگوش سمت راست را رنگ بزند و یا بادکنک سمت چپ را مشخص کند و…
مفهوم ردیف بندی
برای این مورد از چنین تمرینهایی استفاده شود. مثلا: مهرههای زیز را از کمتر به بیشتر ردیف کن. حلقه هارا از بزرگ به کوچک، یا از کوچک به بزرگ ردیف کن..
مفهوم رسم اشکال هندسی
برای این مورد ازدانش آموز بخواهید اشکال مثلث، مربع و مستطیل رسم کند.
مفهوم شمارش اعداد
از دانش آموز بخواهید از ۱ تا ۱۰ بشمارد، سپس از او بخواهید از ۱ تا ۱۰ معکوس بشمارد. این تمرینها را آن قدر ادامه دهید تا در شمارش تسلط کافی به دست آورد.
مفهوم پول
دانش آموز را تشویق کنید تا با شما معامله کند. مثلا به او بگویید حالا من به تو یک ۵ ریالی میدهم و تو باید از ۱ ریالی هایت آن قدر به من بدهی که مساوی ۵ ریالی من شود.
مفهوم اندازه
تعدادی نی نوشابه به اندازههای مختلف به دانش آموز بدهید و از او بخواهید آنها را به ترتیب اندازه ردیف کند.
مفهوم مساحت
تعدادی اشکال هندسی در اختیار دانش آموز بگذارید تا به ترتیب از کمترین سطح تا بیشترین سطح را مشخص کند.
مفهوم وزن
یک ترازوی ساده در اختیار دانش آموز قرار دهید تا اسبا بازی هایش را وزن کرده، سنگینی و سبکی هر کدام را مشخص کند.
مفهوم مساوی
از دانش آموز بخواهیم بین تعدادی تصویر تناظر یک به یک برقرار کند. یا مثلا تعدای قاشق را در تعداد برار با همان در بشقابها بگذارد.
مفهوم درک مجموعه
تعدادی ظرف پلاستیکی کوچک و تعدادی مهره به دانش آموز میدهیم و از او میخواهیم مجموعههای مختلفی با آنها بسازد. سپس از او میخواهیم تعداد هر مجموعه را روی ظرف آن بنویسد.
مفهوم جمع و تفریق
مسایلی طرح کنید. مثلا: ۴ سیب داشتیم یکی از سیبها را خوردیم، چند تا باقی ماند؟ ۵ تا سیب داشتیم، ۳ سیب هم از مادرمان گرفتیم، حالا چند سیب داریم؟
آموزش مناسب ریاضیات
میتوان گفت یکی از عوامل علی در اختلال ریاضی که اکثر متخصصان فن بر آن تاکید دارند آموزش ضعیف، نادرست یا ناکافی و همچنین ضعف مربیانی است که خود از آموزش کافی بهرمند نبوده اند؛ و عدم استفاده از وسایل آموزشی مناسب یا غیبتهای طولانی و مکرر کودک از مدرسه و مانند آن را میتوان به عنوان عواملی برای ناکافی بودن یادگیری، مد نظر قرار داد. عدم ارایه مطالب به ترتیب صحیح و استفاده نادرست از مواد آموزشی در مورد برخی دانش آموزان مثالهای بارزی از آموزشهای نامناسب میباشند.