تاریخ انتشار: ۱۰:۱۹ - ۱۲ بهمن ۱۴۰۲

برق کشی و کابلکشی کارخانجات صنعتی

برق صنعتی یعنی کاربرد برق در صنعت. این که انرژی الکتریکی در یک کارخانه صنعتی یا کارگاه یا پالایشگاه به چه صورتی استفاده و کنترل می‌شود می‌تواند تعریفی از برق صنعتی باشد. در این میان تکنیک‌ها و روش‌هایی برای کنترل و استفاده از برق در صنعت استفاده خواهد شد. بنابراین می‌توان گفت برق صنعتی عبارت است از روش‌ها و تکنیک‌هایی برای استفاده از برق در صنعت و ساختمان.

رویداد۲۴ آیا با روش‌های برق کشی کارخانجات صنعتی آشنایی دارید؟ سیم کشی صنعتی در کارخانه‌ها، پالایشگاه‌ها و سوله‌ها به کار گرفته می‌شود. با وجود تجهیزات و ماشین آلات حساسی که در خطوط تولید کارخانه‌ها فعال هستند استفاده از خدمات حرفه‌ای سیم کشی ضرورت می‌یابد. کاربرد برق در حوزه صنعت با سایر حوزه‌ها متفاوت می‌باشد. به همین دلیل جهت جای سیم‌کشی‌های صنعتی و نگهداری و مراقبت از آنها باید از تکنسین‌های ماهر و مجرب استفاده کرد. در این مطلب از نیرو مارکت قصد داریم شما را با روش‌های سیم کشی صنعتی بیشتر آشنا کنیم.

برق صنعتی چیست؟

برق صنعتی یعنی کاربرد برق در صنعت. این که انرژی الکتریکی در یک کارخانه صنعتی یا کارگاه یا پالایشگاه به چه صورتی استفاده و کنترل می‌شود می‌تواند تعریفی از برق صنعتی باشد. در این میان تکنیک‌ها و روش‌هایی برای کنترل و استفاده از برق در صنعت استفاده خواهد شد. بنابراین می‌توان گفت برق صنعتی عبارت است از روش‌ها و تکنیک‌هایی برای استفاده از برق در صنعت و ساختمان.

برق کشی و کابلکشی کارخانجات صنعتی

سیم کشی صنعتی برای کارخانه‌ها

سیم کشی صنعتی در محیط‌های صنعتی مانند پالایشگاه‌ها، سوله‌ها و کارخانه‌ها به کار می‌رود. تجهیزات و ماشین آلاتی که در کارخانه‌ها یا پالایشگاه‌ها مستقر هستند سیم کشی پیچیده‌ای دارند. سیم کشی صنعتی در کارخانه بر اساس توان الکتریکی سه فاز انجام می‌شود. برق سه فاز این اجازه را می‌دهد که مقدار کار کمتری روی هر سیم درگیر اعمال شود. در حالی که بلافاصله این امکان را فراهم می‌سازد که این سیم‌ها با هم کار کنند تا منجر به حداکثر نتیجه شوند. در برق سه فاز موتور کوچکتر از یک موتور تک فاز معمولی و سیم‌ها نیز کوچک‌تر می‌باشند این عوامل باعث افزایش کارایی و دوام سیم‌ها خواهند شد.

سیم کشی صنعتی برای ماشین آلات صنعتی کارخانه‌ها

در انجام فعالیت‌های سیم کشی چه به صورت ساختمانی و چه صنعتی ایمنی حرف اول را می‌زند. پس در هر موردی موارد ایمنی باید رعایت شوند. به خاطر داشته باشید هر ماشین یا دستگاه اصول و ایمنی خاص خود را دارد. از نظر الکتریکی ابزارآلات صنعتی دارای طراحی‌های سیم‌کشی ویژه‌ای هستند و رعایت استانداردهای الکتریکی برای ماشین آلات صنعتی و سیستم‌های مورد استفاده در صنعت به نیروی فنی متخصص جهت اطمینان از عدم ایجاد آتش سوزی و سایر حوادث نیاز دارد.

تجهیزات صنعتی و الکتریکی کارخانه‌ها از طیف گسترده‌ای از انواع سیم و کابل استفاده می‌کنند. متخصصان فنی می‌توانند به درستی این سیم و کابل‌ها را شناسایی کنند. بنابراین جهت پیشگیری از مشکلات عملیاتی در سیم کشی صنعتی پیشنهاد می‌شود از تکنسین‌های با تجربه و کارآزموده استفاده شود.

بین سیم کشی صنعتی و مسکونی چه تفاوت‌هایی وجود دارد

سیم کشی صنعتی و مسکونی در عایق‌بندی بار ولتاژ و روند نصب تجهیزات سیم کشی تفاوت‌هایی دارند. سیم‌کشی‌های مسکونی عموماً در طرح تک فاز انجام می‌شود. همچنین به دلیل کم بودن بار الکتریکی ولتاژ کمتری نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در سیم کشی‌های صنعتی از یک طرح سه فاز استفاده می‌شود که هدف آن ایجاد خروجی بالاتر جهت تامین برق تجهیزات صنعتی می‌باشد. همچنین یک عایق سنگین از سیم کشی صنعتی در مقابل عوامل خارجی محافظت خواهد کرد. به دلیل همین تفاوت‌ها نیاز است که جهت سیم کشی صنعتی در کارخانه‌ها و پالایشگاه‌ها از نیروهای ماهر و مجرب استفاده شود.

برق کشی و کابلکشی کارخانجات صنعتی

روش‌های کابل کشی صنعتی

کابل کشی صنعتی به روش‌های گوناگونی انجام می‌شود که در ادامه آنها را به شما معرفی خواهیم کرد:

داکت

داکت کانالی از جنس پلاستیک و دارای درب می‌باشد. این کانال به منظور حفاظت از کابل‌های مورد استفاده در سیم کشی استفاده می‌شود. از داکت‌ها در مناطق مسقف استفاده می‌شود. همچنین این داکت‌ها کیفیت‌های متفاوتی دارند و به همان میزان نیز قیمت‌های متفاوتی خواهند داشت.

باس داکت

باس داکت از دو کلمه باس و داکت تشکیل می‌شود که همان هادی و رسانای جریان برق است و از جنس مس یا آلومینیوم ساخته می‌شود. داکت نیز کانال پیش ساخته‌ای است که باس های انرژی درون آن قرار خواهند گرفت. باس داکت در صنعت با نام‌های باسبار ترانکینگ busbar trunking و باس وی busway شناخته می‌شود.

سیم کشی صنعتی به وسیله لوله‌های فولادی و به دور صورت توکار و روکار انجام می‌شود. جعبه تقسیم باید در مکانی قرار بگیرد که دسترسی به آن آسان باشد. حداکثر فاصله بین دو جعبه تقسیم نیز باید ۱۵ متر باشد. برای اتصال لوله‌های فولادی از بوشن استفاده می‌شود. در این روش باید قطر لوله حداقل یک و نیم برابر قطر کابل در نظر گرفته شود.

نصب کابل بر روی دیوار

در این روش کابل‌ها به واسطه بست‌های پلاستیکی یا فلزی و با استفاده از رولپلاک روی دیوار نصب خواهند شد. اگر قصد دارید از چند کابل مختلف استفاده کنید باید بین آنها حداقل به اندازه قطر یک کابل فاصله وجود داشته باشد. کابل‌ها معمولاً در صفحات مشبک و پوشیده قرار می‌گیرند تا دسترسی به آنها آسان‌تر باشد.

سینی کابل

برای نصب و انتقال تعداد زیادی از کابل‌ها به صورت روکار باید از پایه‌های پیش ساخته استفاده شود. به خاطر داشته باشید یک طرف این پایه‌ها به دیوار رول پلاک شده و سینی بر روی پایه دیگر قرار خواهد گرفت.

کانال خاکی

کانال‌های خاکی با مقطع ذوزنقه ساخته می‌شوند تا از ریزش خاک به داخل کانال جلوگیری شود. کف کانال آجر فرش می‌شود و به ضخامت ۱۰ سانتی‌متر بر روی آن ماسه می‌ریزند. سپس مجدداً بر روی کابل ماسه با ضخامت ۱۵ سانتی‌متر ریخته خواهد شد و روی آن را آجر فرش می‌کنند. سپس بر روی آن یک نوار هشدار قرار می‌دهد و بقیه کانال را با خاک معمولی پر می‌کنند.

عمق کانال به تعداد و ولتاژ کابل‌ها بستگی خواهد داشت. کابل‌ها در طبقه فوقانی باید حداقل ۶۰ سانتی‌متر زیر خاک پیاده رو و یا یک متر زیر آسفالت خیابان قرار بگیرند و عرض کانال نیز با توجه به تعداد و نوع کابل تعیین می‌شود.

برق کشی و کابلکشی کارخانجات صنعتی

کانال‌های معمولی

این کانال‌ها از بتن ساخته می‌شود و عمق آنها ۳۰ الی ۷۰ سانتی‌متر است. اطراف و کف این کانال‌ها با سیمان پوشیده می‌شود و در کف کارگاه ساخته می‌شود. کابل‌های برق در کف این کانال قرار می‌گیرد و چنانچه تعداد کابل‌ها زیاد باشد کانال طبقه‌بندی خواهد شد.

کلام نهایی

در این مطلب شما را با روش‌های برق کشی کارخانجات صنعتی و نکات آن آشنا کردیم. چنانچه قصد خرید کابل را دارید می‌توانید برای آگاهی از بهترین قیمت کابل و سیم در بازار از سایت نیرو مارکت دیدن فرمایید.

نظرات شما