ترامپ با سیاست فشار حداکثری بر ایران بازگشته است | چین کاری به مسائل میان ایران و آمریکا ندارد
رویداد۲۴| امیرحسین جعفری: پیروزی ترامپ صحنه جدیدی میان دو کشور گشود. برخی مدعیاند که ایران و آمریکا سریع و جامع و قاطع به توافقی خواهند رسید و مذاکرت نزدیک است. برخی نیز مدعیاند که ترامپ تغییری نکرده و اطرافیان ضد ایرانی او، رویکردهای تند گذشته را بهخصوص در وضعیت فعلی خاورمیانه، با جدیت دنبال خواهند کرد. اما به واقع چه باید کرد؟ آیا ترامپ با ایران به یک توافق جامع دست خواهد یافت؟
امین پرتو، کارشناس نظامی، معتقد است که ترامپ الزاما به سمت توافق جامع وسریع نخواهد رفت و راهکار پیشروی او تداوم فشار حداکثری است. او میگوید: «چه کسی گفته دنبال حل مسائل به صورت قاطع و سریع است؟ ترامپ دور اول میگفت با کره شمالی سریع و قاطع مشکل را حل میکنم، اما با کدام کشور مشکلی را حل کرده؟ با کره؟ روسیه؟ خود مسئله فلسطین را مگر توانستند حل کنند؟ این حرفها را نباید جدی گرفت. راهکار پیش روی ترامپ در مقابل ایران، فشار حداکثری است، او روزیکه روی صندلی خود نشست، فشارحداکثری که بایدن متوقف کرده بود، دوباره برقرار میکند و مهلت یکسال و نیم ماندن در برجام را کنار میگذارد و خیلی قاطع از اول فشار خواهد آورد.»
او همچنین افزود: «ایران چه مشکلی برای امریکا ایجاد کرده که بخواهد آن را سریع حل کند، این حرفها مصرف انتخاباتی برای ترامپ داشت. خیلی از اعضا دولت او هم طرفدار اسراییل هستند و فوریتی برای گفتگو با ایران نمیبینند. به نظر من به برای حل کردن مشکل دنبال ضربه زدن به ایران هستند.»
او معتقد است که رویکرد ترامپ نسبت به ایران تغییر نکرده و توافق مطلوب برای او، محدودسازی ایران در تحرکات منطقهای و موشکی است. او میگوید: «رویکرد او در مقابل ایران هیچ تفاوتی با گذشته نکرده است. در دوره قبل هم که حرف از مذاکره میزد، مربوط به موضوعات و خواستههایش از ایران نبود او میگفت اینها خواستههای من است تو بیا و نحوهی قبول آن را مشخص کن.
توافق مطلوب برای ترامپ این است که ایران دیگر از اقدامات تهدید آمیز ضد امریکایی و متحدان امریکا دست بردارد. اول موضوع هستهای، دوم مسائل منطقه و سوم مباحث موشکی و زندان اتباع امریکایی که دستگیر شدهاند، تعدادی از خواستههای ترامپ است. توافق مطلوب این است که حمایت ایران از گروههای ضداسراییل متوقف شود و توسعه موشکی به ترتیبی محدود شود.»
بیطرفی چین در میان ایران و آمریکا
پرتو معتقد است که چینیها کاری به سیاست ورزی میان ایران و آمریکا ندارند و سیاستشان نوعی مشارکت غیرراهبردی است. او میگوید: «مسائل ترامپ با چین به ایران مربوط نمیشود، چین هم راضی به درگیر کردن ایران با مسائل در مقابل امریکا نیست. چین با اسراییل، ترکیه و کشورهای عربی دنبال تضاد و تنش نیست که ایران یار نیابتی شود. چینیها در سیاست خارجی دنبال مشارکت غیرراهبردی هستند. اتحاد استراتژیک و.. هم اصلا در سیاست چین نیست.»